Teraszburkolat: installálás lépésről lépésre

A koronavírus-járvánnyal járó lezárások sokakat késztettek költözésre vagy a házhoz tartozó kert, udvar átalakítására, hogy a szabad levegőn eltöltött időt minél inkább kihasználhassák. A konyhakert és a virágágyások éppúgy megjelentek az igények között, mint a felfrissülést szolgáló medence vagy a munkára és családi vacsorákra egyaránt alkalmas teraszok. Az ilyen jellegű átépítések hosszú távra szólnak, ezért a funkciókon túl az egységes megjelenés és a különböző tereket összekötő burkolatok könnyű karbantarthatóságára is figyelni kell.

PVC kompozit burkolat

A legcélszerűbb PVC kompozit burkolatot használni, amely megjelenésével tökéletesen illeszkedik a környezetbe, ugyanakkor a PVC tartósságát biztosítja, és a kerti ösvénytől kezdve a teraszon át a medencepartig minden célra tökéletes. A Deceuninck szakemberei most bemutatják az installálás lépéseit, hogy évekig gondtalanul élvezhessük a szabadban töltött időt.

A házhoz tartozó kert vagy udvar az élettér megnövelésével nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy kihasználjuk a szabad levegő előnyeit, és otthonunk elhagyása nélkül is feltöltődjünk. Minél több mindenre tudjuk használni a teret, annál több örömünket lelhetjük benne. Fontos azonban, hogy a funkcionalitás ne menjen az esztétikum rovására, illetve ne okozzon extra idő- és energiabefektetést a környezet karbantartása. Célszerű tehát a fa és a műanyag tulajdonságait egyesítő megoldást választani a kültéri felületek burkolására, ami természetes megjelenésű, egyben pedig ellenálló és hosszú élettartamú. A Twinson teraszrendszer jó választás, legyen szó kerti ösvényről, hagyományos teraszról vagy az úszómedence napozóteraszáról. Az egyszerűen tisztítható, ápolható burkolólapok vízállóak, szálkamentesek, összeszerelésük pedig gyors és egyszerű. A Deceuninck szakemberei ennek lépéseit mutatják be, felhívva a figyelmet arra, hogy a tervezéssel és a munka kivitelezésével ajánlott tanúsított cégeket megbízni.

Kezdjük az alapoknál!

A legjobb, ha az aljzat teljesen sík és megerősített, amire a legalkalmasabb a minimum 10 centiméter magas beton vagy esetleg tömörített kavicságy. Egyenetlen vagy burkolattal nem rendelkező felületek, például régi járólapok vagy pázsit esetén is tudnak azonban megoldást kínálni a Deceuninck szakemberei. Utóbbi esetben geotextíliával is letakarják a füvet, ami megakadályozza, hogy az benőjön az új deszkák közé. Tetőterasz esetében pedig, amikor a vízszigetelést az alaphoz való rögzítés megbontaná, úszószerkezetet használnak. Fontos, hogy a terasz alsó, teherhordó szerkezetének a lejtése legalább egy-két fokos legyen, ami biztosítja a vízelvezetést. Ehhez a szakemberek széles tartóprofilokat és alátéteket használnak, amelyek korrigálják a terasz dőlésszögét és irányát például a házhoz vagy a medencéhez képest. Ezt követően kiszámítják a burkoláshoz szükséges padlólapok számát. A tartószerkezet lerakása előtt meg kell határozni, hogy az illesztések (deszkák) milyen irányúak legyenek, majd a tartóprofilokat ehhez képest keresztbe fektetni. A profilokat csavarokkal rögzítik az alattuk lévő szerkezethez, helyet hagyva a vízelvezetéshez és a dilatációhoz. Az alap és a tartószerkezet közé behelyezett, állítható magasságú lábak egyenlítik ki a magasságkülönbségeket, míg a szélektől 20-30 centiméterre elhelyezett záróprofil akadályozza meg, hogy a terasz a szélein felemelkedjen és felületén visszatartsa a vizet.

Folytassuk a burkolattal!

A tartószerkezet beépítése után felkerülnek rá a méretre szabott lapok, amelyek vágásakor mindig figyelembe kell venni, hogy a magas hőmérséklet az anyag tágulását okozhatja. A kívánt hossz beállítását általában még szállítás előtt elvégzik, de nagyobb épületeknél közvetlenül a helyszínen is megoldható. A lapokat műanyag rögzítő fülek kötik össze a tartószerkezettel, ami tovább növeli az építmény rugalmasságát, ezeket pedig csavarokkal rögzítik az alapszerkezet közepéhez. A teraszt lezáró deszkát ezen kívül speciális csattal is rögzítik. A terasz minden szélén, beleértve a ház falát is, elegendő helyet kell hagyni az anyag tágulása miatt. Az alumíniumszerkezetre szerelt burkolat gyakorlatilag bárhol szétszedhető. Az egyetlen mozgatható, középső deszka eltávolításával az összes helyett elegendő csupán a javításra szoruló részen kivenni az érintett lapot.

Utolsó simítások

Miután minden deszka a helyére került, a lezárás Twinson anyagból kialakított végelemmel vagy alumínium szegőprofil használatával történik. A beépítéskor keletkező törmelékeket és szennyeződéseket finom kefével és kis mennyiségű háztartási tisztítószerrel kevert vízzel vagy magasnyomású mosóval lehet eltávolítani. Ez utóbbi szükséges a teraszlapok tisztán tartásához is, súrolószert azonban ne használjunk. A frissen installált teraszon nem ajánlott szőnyeget vagy nagyobb tárgyakat elhelyezni, mivel a lapok színe a szerelés után kissé kivilágosodik az UV-sugárzás és egyéb időjárási körülmények hatására. A színváltozás azt jelenti, hogy a Twinson deszkák fát tartalmaznak, amely változik. A természetes folyamatot követően a színárnyalat stabilizálódik, és megmarad a tartós szín.

Elegáns és ellenálló

A Majestic Massive Pro deszkák vékony polimer (PVC) bevonatrétege megkönnyíti a karbantartást. A felületkezelésnek köszönhetően a lapok rendkívül ellenállók a foltokkal és karcolódásokkal szemben, így tisztításuk rendkívül egyszerű, és az anyag tágulása nagyon csekély. A deszkák természetes színükkel és élethű, faerezetet utánzó dombornyomásukkal révén bármilyen kültéri vagy fedett környezethez jól illeszkednek. BROOF (t1) tűzállósági tanúsítványnak köszönhetően pedig a padlólapok tetőteraszokon vagy kültéri lépcsőkön is használhatók.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop