Tejeskávé mézzel és fahéjjal

Hosszú távra terveztek vendéglátóink, amikor a külföldön, albérletben töltött évek, majd a hazaköltözés és a családalapítás után egy zöldövezeti lakóparkban leltek otthonra. Maguk mögött hagyták a bérelt lakások fehér falait, személytelenségét, hogy a sok megalkuvás után végre kedvenc színeikkel töltsék meg a tereket.

 

 

A főváros II. kerületében öt évvel ezelőtt épült lakópark ideális választásnak bizonyult a belvároshoz közeli, mégis zöldövezeti elhelyezkedése miatt, ám a háromtagú család az eladó, szerkezetkész lakások között nem talált megfelelő méretűt. Fontos szempont volt a kertkapcsolat, és mivel a család bővítését tervezték, két, eredetileg különálló földszinti lakás megvétele mellett döntöttek. „Az összenyitással járó falbontást, térszervezést, a funkciók újraosztását lakberendezőként nem akadálynak, inkább kihívásnak éreztem” – meséli Borsós Erzsébet.
Az átalakítás során két zónára osztották a három terasszal rendelkező lakást: a közösségi részben az étkező kapott központi szerepet, míg a pihenő rész alapterületén az előtérhez közelebb eső gyerekszoba, vendégszoba és dolgozó, valamint a szülői háló osztozott. A konyha helyét is újragondolták, és a természetes megvilágítás érdekében egy ablakos területre helyezték át, közvetlen kapcsolattal az étkezőhöz. Kézenfekvő volt a vizesblokkok duplikációjának megszüntetése, amelynek nyomán egy közös családi fürdőszoba, illetve egy vendégmosdó született. A vendég- és dolgozószobát aztán hamar felszámolták az ikrek érkezésével.
Meleg, barátságos színeket, a méz, fahéj és kapucsínó árnyalatait álmodták a falakra, hozzá pedig türkiz tapétát választottak a Hephaistos kínálatából, hogy a barnás összképet üdévé, fiatalossá tegyék. A padlóra a vizes helyiségek kivételével tölgy hajópadló került, rajtuk kontarsztként vastag, világos szőnyegek. Modern, letisztult formák és természetes anyagok keverednek stílusosan a gondosan megválasztott berendezésben is. Az egyedi tervezésű bútorok és a finom ízléssel vásárolt darabok a klasszikus hatást erősítik, de a fonott kisbútorokkal, a nappali hatalmas tükrével és kiegészítőkkel a gyarmati hangulatot is becsempészték az enteriőrbe. Az összképet a világítás koronázza meg: a lakás néhány fókuszpontjára látványos kagylócsillárok kerültek, amelyekhez helyi hangulatfényeket, bútorokba rejtett világítást és spotlámpákat társítottak.
Hogy mennyire fontos a lakók igényeihez szabott tervezés, mi sem bizonyítja jobban, mint az öttagúra bővült család kényelmes élettere, amely ma is tökéletes helyszíne a mindennapoknak.

 

{gallery}images/stories/verysimple/tejeskave/1{/gallery}

 Kagylóhéjakból fűzött térelválasztó enged izgalmas átlátást a nappali egyik pihenősarkából a közösségi tér központjában helyet kapó étkező és a magasított pulttal részben leválasztott konyha felé.

 A praktikus pult takarásában egy U alakú konyhaelrendezés valósulhatott meg. Kis mérete ellenére minden háztartási gépnek és eszköznek helyet ad, közepén még egy mini konyhasziget is elfér. Az itt használt anyagok – a tölgy frontok, a 6 centiméter vastag tölgy furnér munkapult, a mozaikburkolat és a dekorbeton – több helyen visszaköszönnek a lakásban.

 A tízéves Dominik kiskamasz birodalmában az emeletes ágy alá került a tanulósarok. A fiús színekben tervezett bútorokon kívül egy kihúzható kanapé is elfért a barátok fogadására. A 3,5 éves ikrek, Liza és Patrik közös szobájába egy-egy baldachinos kuckót terveztek, az ágyból kihúzható fiókkal. A „boxokat” polcos szekrény választja el egymástól, mindkét oldalán tárolófelülettel a játékoknak, könyveknek.
A lányos-fiús rész közös színe a türkiz lett.

 A saját tervek alapján, asztalos által készített ágyhoz anyagában megegyező éjjeliszekrények is kapcsolódnak. Az ágyvéget és egy keskeny lerakópadot sötétbarna marhabőrrel kárpitozták. A háló asztali lámpái szintén a háziasszony ötlete
nyomán készültek.

SZERETJÜK, hogy a lakás egységes, meleg, harmonikus színvilága összeköti és otthonossá teszi a tereket. Mivel a legtöbb bútor a saját igényeink alapján, sok tárolófelülettel, egyedi tervek szerint készült, nagyon praktikusan használhatók.

VÁLTOZTATNÁNK, ha tehetnénk a lakás egyetlen előnytelen adottságán: a földszinti elhelyezkedés miatt kevesebb napfény éri a szobákat.

Tervezőasztal

A két lakásból született alapterület újraosztásakor lehetővé vált, hogy a nappali-étkező-konyha terét teljesen elválasszam az intim szférától, így teljes értékűek lehetnek a különböző funkciókat ellátó helyiségek. A két zónát összekötő folyosó beépített gardróbjai gondoskodnak a ruhák, cipők tárolásáról. Az összhangot a lakás egészén végigvezetett meleg, természetes hatású anyagok és színek teremtik meg.   
Borsós Erzsébet lakberendező, a Home Decor Stúdió vezetője

Így fűszerezzük a teret

Teremtsünk izgalmas kontrasztokat komplementer színekkel, matt és fényes anyagok párosításával, vagy a különböző stílusok keverésével, például a modern stílusú berendezést klasszikus vagy vintage darabokkal, a minimált az etno vagy távol-keleti stílussal fűszerezzük. Ha lefényképezzük, és egy hangulati tablón összeillesztjük az egymás mellé gondolt darabokat, színeket, könnyen ellenőrizhetjük az összhatást.
A festett falak mellett egy-egy nagyobb falszakaszt hangsúlyozzunk nagymintás tapétával, dekormatricával vagy képek csoportosításával.
Különleges formájú vagy élénk színű függesztett lámpákkal látványos fókuszpontokat teremthetünk, ami garantáltan odavonzza a tekintetet.
A jól elhelyezett tükrök, amellett, hogy világosabbnak és tágasabbnak mutatják a helyiségeket, eleganciát és csipetnyi luxust hoznak a falak közé.

Így tervezzünk közös gyerekszobát

Az alvó-, játszó-, és idővel a tanulórész funkciókat is magában foglaló szoba tervezése egyetlen gyerek esetén is izgalmas feladat, különböző nemű kicsik részére viszont igazi kihívás.
Gondolkozzunk előre, amikor a berendezést válogatjuk, hiszen a gyerekek gyorsan nőnek, és gyorsan változnak igényeik is. Kicsi szobában ne alkalmazzunk külön lányos, illetve fiús színeket, különböző stílusú bútorokat.
Az egységes, neutrális színvilág optikailag növeli a teret, amit tovább fokozhatunk méretre szabott, többfunkciós bútorokkal. Biztosítsunk saját kuckót mindenkinek, a térelválasztást polcokkal, függönnyel oldhatjuk meg.

Így fest egy családi fürdőszoba

A fürdőszoba tervezésekor különösen fontos az ergonómiai szabályok figyelembevétele. Ha csak egy fürdő áll a család rendelkezésére, a készülődést dupla mosdóval tehetjük kényelmessé, amelyeket közös pultfelületen vagy különállóan is beépíthetünk. A kádra szerelt biztonsági üveglappal a zuhanyozás is megoldható, a piperék tárolására alakítsunk ki falfülkéket. A mosdó alatti terület bútorozása plusz tárolóhelyet biztosít. A falat a hagyományos kerámiaburkolat mellett vízhatlan falfestékkel védjük. Nagyméretű tükörrel és sok helyi világítással növelhetjük a térérzetet.

{gallery}images/stories/verysimple/tejeskave/2{/gallery}

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop