Társasházak veszélyben

Év háza pályázat 2020
A Luca szék
Fázisváltó vakolat légkondi helyett

Rossz állapotban a hazai társasház-állomány – A szakmai szövetségek együttműködést sürgetnek a felújítások műszaki támogatása érdekében.A magyarországi 30-60 ezer társasház jelentős része igen rossz állapotban van. A nemritkán 100-130 éves téglaházak többsége leamortizálódott, a felújításon még át nem esett panelházak pedig rendkívüli mennyiségű energiát pazarolnak.

 

A közös költségek közel 30%-át kellene felújítási alapban elkülöníteni a rendszeres javításokhoz, állagmegóváshoz, azonban csak néhány százalék jut erre. Ráadásul a társasházkezelők többsége nem műszaki szakember, így a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége és a Lindab Kft. A kivitelezések szakmai támogatásának erősítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a gyártók és a társasházi szövetségek közötti együttműködések.
A közös költségek közel 30%-át kellene a társasházaknak valamilyen felújítási alapban elkülöníteniük, annak érdekében, hogy rendszeresen javításokat végezhessenek az épületeken. Ezzel szemben a lakóközösségek csupán a költségek néhány százalékát fordítják erre. Pedig a hazai társasházak többsége erősen leromlott állapotban van: a sokszor 100-130 éves téglaházak kéményei béleletlenek, tetőszerkezetük romos, az energiahálózatuk egyre nehezebben bírja a terhelést, a vízvezeték-rendszerek pedig korrodálódtak. A panelházak pedig a lakókat és a környezetet is megterhelő mértékben energia-pazarlóak. A társasházak rendszeresen végeztetnek érték-, állag- és balesetmegelőző felújításokat, ám a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított, ami komoly problémákhoz is vezethet – hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ), a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) és a Lindab Kft.
„Az állam 1992-ben közel 900 ezer lakást privatizált. A ma meglévő 30-60 ezer társasház többsége is ekkor alakult – sajnos megfelelő szakmai útmutató és épületdiagnosztika nélkül. Az állagmegóvásra sem akkor, sem azóta nem készültek fel a tulajdonosok” – emeli ki Farkas Tamás, a LOSZ elnöke.
Hasonlóan fogalmaz Langer Ivánné az MTOSZSZ elnöke is a probléma kapcsán: „A nagyobb társasházkezelői cégeknél általában van műszaki szakember, de az egy-egy ház képviseletét ellátó közös képviselők sok esetben nem rendelkeznek megfelelő műszaki ismeretekkel. Egy adott problémát felismernek, de hogy a kihívott szerelő végül milyen alapanyagból, milyen színvonalon látja el a feladatát, és hogy az okot, vagy csak a tünetet szüntette-e meg, azt sajnos már nem minden esetben tudják megítélni”.
A Lindab Kft. kezdeményezésére létrejött együttműködés eredményeként most szorosabb kapcsolat alakulhat ki az önkormányzatok, a társasházkezelők és a gyártók között. A résztvevők célja, hogy szemléletváltást érjenek el a társasházi felújítások műszaki, épületbiztonsági támogatásának terén.
„Mindennapi munkáink során számos esetben szembesültünk azzal, hogy a tulajdonosoknak, közös képviselőknek sajnos nincsenek pontos műszaki információik arról az épületről, melyben laknak. Baj esetén sem végeznek problémafeltárást, pedig tetőbeázáskor sem mindegy hogy csak egy csomópont a hibás és elég lenne két tetőcserepet kicserélni, vagy az egész tetőszerkezettel baj van. A nagyobb problémák, esetleges balesetek megelőzése érdekében kezdeményeztük a korábbiaknál szorosabb együttműködést a szakmai szövetségekkel és építőipari termékeket gyártó partnereinkkel. A Lindab komoly szakmai támogatást nyújt a felújítást tervező társasházak és önkormányzatok részére azzal, hogy műszaki szakemberei, partnerei a helyszínen megvizsgálják és felmérik a felújításra váró épület tetőszerkezetét, illetve az adott épületrészt, valamint segítséget nyújtanak a kivitelezés megtervezésében és javaslatot adnak a probléma megoldására, melyhez költségkalkulációt is végeznek. Reméljük, hogy sikerül felhívni az önkormányzatok, a közös képviselők figyelmét a felújítások, felmérések fontosságára, valamint a nem megfelelő kivitelező, illetve alapanyagok általi kockázatokra, problémákra és a szövetségekkel közösen elérjük, hogy a felújítások műszaki előkészítései, illetve a kivitelezések szakmai minősége sokkal jobb legyen” – emelte ki Kotormán István a Lindab Kft. oktatási és fejlesztési vezetője.

A skandináv érdekeltségű Lindab céget 1959-ben alapították, a svédországi Bastad városában. Az azóta világszerte érdekeltségekkel bíró nemzetközi cégcsoport építőipari termékeket és épületrendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz finomacéllemezből a Ventiláció és Profil üzletágakban. A Lindab 5000 alkalmazottat foglalkoztat a világ 30 országában.
A Lindab hazánkban az első cég volt, amely a vékonyfalú horganyzott acél alapanyagú, könnyűszerkezetes építési anyagokat a hazai követelményeknek és műszaki előírásoknak megfelelő, komplett rendszerben kínálta. A cég ma már több mint 10 000 négyzetméteren folytat gyártótevékenységet. Az 1992-es alapítást követő töretlen fejlődés tette lehetővé, hogy a Lindab Magyarország a közép-kelet-európai régió központja, kereskedelmi és fejlesztési motorja lett.
www.lindab.hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop