Talán az utolsó?

Vendéglátóink rutinos építtetők, két egyetemista fiúkkal úgy hozta az életük, hogy ez immár az ötödik otthonuk. Pedig nem tervezték az építkezést, a fiúk azonban nagyon szeretnek otthon lenni, jöttek a barátnok is, és szuk lett a lakás. Telek után kellett nézni, s elköteleződöttségük okán csak passzívházról lehetett szó.

 

18

 

Megismerve a véges kőolajkészletek következményeit, környezettudatos vendéglátóink a függőség minimalizálására alternatív megoldásokat kerestek. A legegyszerűbbnek tűnt nem kitalálni valami újat, hanem kevesebbet fogyasztani mindenből, és erre a passzívház tökéletes megoldásnak bizonyult. A témába beleásták magukat, igazi nehézséget – ikerház lévén – a kéményépítő társtulajdonos meggyőzése jelentette. De ez az akadály is elhárult, és a stílus összehangolása után kezdődhetett a munka. Tájolás tekintetében az újonnan parcellázott telkek közül a legjobbat találták meg: a Testvérhegy–Hármashatárhegy és Csúcshegy panorámája páratlanul a lábuk előtt hever, és az ár-érték arányt is itt találták a legjobbnak.

A modernizmus volt a kiindulópont, készítettek egy képanyagot az elképzeléseikről, és két építésztől kértek vázlatokat. Az A3 Építész Kft. munkája nyerte el a tetszésüket – meséli vendéglátónk, és mosolyogva konstatálja a sikeres együttműködést Glück Endre tervező is, aki körünkben van. – Passzívháznál az a legfontosabb, hogy legyen egy jó terv és kiviteli terv, pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, legyen egy megbízható kivitelező és műszaki ellenőr. Egy-két minimális kivételt leszámítva minden a tervek szerint alakult. A gépészeti megoldás kiválasztása meghatározó költségtétel, és a ház jövőbeni élhetősége tekintetében sem mellékes. Alapfeltétel volt, hogy gázt nem kötnek be, a számítások alapján azonban kitűnt, hogy csak levegővel megnyugtatóan nem lehet kifűteni a házat, kiegészítő fűtés szükséges. Mivel a házban szinte mindenütt egységesen parketta van – még a mellékhelyiségekben is –, a kiegészítő fűtés a födémbe került mennyezetfűtésként. Passzívháznál nincs az a kicsi kandalló, ami pillanatok alatt túl ne fűtené a házat, így kémény nélküli bioetanol kandalló került a nappaliba az átmeneti időszakokra, ami látványnak sem utolsó. A szellőzőrendszer 200 méternyi talajkollektorát, ami előfűti a bejövő hideg levegőt, a passzívházburkon kívüli pince fala köré építették be. Télen mínuszok helyett már plusz 4–5 Celsius-fokos levegő jön be, nyáron pedig előhűtött levegő kerül a házba a szellőzőnyílásokon át.

Passzívháznál a legnagyobb kérdés a háztartási meleg víz előállítási módja. Alaposan végigszámolva elvetették a napkollektor beépítését, viszont napelemekkel áramot termelnek, eddig 200 kilowattórával többet is a család fogyasztásánál, ami visszatáplálódik hálózatba. Mivel a hőszivattyú áramfogyasztását geotarifaáron számolják, a visszatermelés gyakorlatilag ingyen biztosítja a működését. Bár még nem telt el egy teljes év a költözéstől, vendéglátóink a napelemek termelte többletárammal együtt úgy számolnak, hogy kb. 20–30 ezer forintba kerül a villanyszámla, a meleg víz és a fűtés éves költsége. Az elmúlt tél tesztelte először a házat hóval, vízzel, hideggel, és elégedetten állapították meg, hogy az minden szempontból kitűnőre vizsgázott.

 

   Rendkívül fontos számomra az energia- és környezettudatos szemlélet az építészetben. Mindemellett az épülettel életterünket alakítjuk, ahol a funkcionalitás és esztétikum sem kaphat másodrendű szerepet. Külön szerencse, amikor az építteto értékrendje és gondolkodása is hasonló. Ilyenkor az energiák nem egymás meggyőzésében vesznek el, hanem elindul a közös kreatív munka.  gluck endre
Glück Endre

 

Vidor Judit, a tanítónőként dolgozó háziasszony a hibátlan ízlésű ház lakberendezoje. Értheto, hogy korábbi lakásaikat miért vették meg tolük szívesen „tokkal-vonóval”. Tudását meg is alapozta egy lakberendező kurzussal, és ismerőseinek hobbiszinten ma is szívesen besegít. Minden stílust szeret, az antikot, a szép festményeket ugyanúgy, mint a népművészeti tárgyakat, és az elmaradhatatlan személyes emlékeket. A keretbe foglalt gyufacímke- gyűjtemény például édesapjáé volt. Számára tanítónoként fontos, hogy a kréta otthon is mindig kéznél legyen, és a tanterme is családias, jó hangulatú legyen.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop