Talán az utolsó?

Virágok, vízililiomok, Monet
Mosogatógépek
Barokk fedélszék alatt

Vendéglátóink rutinos építtetők, két egyetemista fiúkkal úgy hozta az életük, hogy ez immár az ötödik otthonuk. Pedig nem tervezték az építkezést, a fiúk azonban nagyon szeretnek otthon lenni, jöttek a barátnok is, és szuk lett a lakás. Telek után kellett nézni, s elköteleződöttségük okán csak passzívházról lehetett szó.

 

18

 

Megismerve a véges kőolajkészletek következményeit, környezettudatos vendéglátóink a függőség minimalizálására alternatív megoldásokat kerestek. A legegyszerűbbnek tűnt nem kitalálni valami újat, hanem kevesebbet fogyasztani mindenből, és erre a passzívház tökéletes megoldásnak bizonyult. A témába beleásták magukat, igazi nehézséget – ikerház lévén – a kéményépítő társtulajdonos meggyőzése jelentette. De ez az akadály is elhárult, és a stílus összehangolása után kezdődhetett a munka. Tájolás tekintetében az újonnan parcellázott telkek közül a legjobbat találták meg: a Testvérhegy–Hármashatárhegy és Csúcshegy panorámája páratlanul a lábuk előtt hever, és az ár-érték arányt is itt találták a legjobbnak.

A modernizmus volt a kiindulópont, készítettek egy képanyagot az elképzeléseikről, és két építésztől kértek vázlatokat. Az A3 Építész Kft. munkája nyerte el a tetszésüket – meséli vendéglátónk, és mosolyogva konstatálja a sikeres együttműködést Glück Endre tervező is, aki körünkben van. – Passzívháznál az a legfontosabb, hogy legyen egy jó terv és kiviteli terv, pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, legyen egy megbízható kivitelező és műszaki ellenőr. Egy-két minimális kivételt leszámítva minden a tervek szerint alakult. A gépészeti megoldás kiválasztása meghatározó költségtétel, és a ház jövőbeni élhetősége tekintetében sem mellékes. Alapfeltétel volt, hogy gázt nem kötnek be, a számítások alapján azonban kitűnt, hogy csak levegővel megnyugtatóan nem lehet kifűteni a házat, kiegészítő fűtés szükséges. Mivel a házban szinte mindenütt egységesen parketta van – még a mellékhelyiségekben is –, a kiegészítő fűtés a födémbe került mennyezetfűtésként. Passzívháznál nincs az a kicsi kandalló, ami pillanatok alatt túl ne fűtené a házat, így kémény nélküli bioetanol kandalló került a nappaliba az átmeneti időszakokra, ami látványnak sem utolsó. A szellőzőrendszer 200 méternyi talajkollektorát, ami előfűti a bejövő hideg levegőt, a passzívházburkon kívüli pince fala köré építették be. Télen mínuszok helyett már plusz 4–5 Celsius-fokos levegő jön be, nyáron pedig előhűtött levegő kerül a házba a szellőzőnyílásokon át.

Passzívháznál a legnagyobb kérdés a háztartási meleg víz előállítási módja. Alaposan végigszámolva elvetették a napkollektor beépítését, viszont napelemekkel áramot termelnek, eddig 200 kilowattórával többet is a család fogyasztásánál, ami visszatáplálódik hálózatba. Mivel a hőszivattyú áramfogyasztását geotarifaáron számolják, a visszatermelés gyakorlatilag ingyen biztosítja a működését. Bár még nem telt el egy teljes év a költözéstől, vendéglátóink a napelemek termelte többletárammal együtt úgy számolnak, hogy kb. 20–30 ezer forintba kerül a villanyszámla, a meleg víz és a fűtés éves költsége. Az elmúlt tél tesztelte először a házat hóval, vízzel, hideggel, és elégedetten állapították meg, hogy az minden szempontból kitűnőre vizsgázott.

 

   Rendkívül fontos számomra az energia- és környezettudatos szemlélet az építészetben. Mindemellett az épülettel életterünket alakítjuk, ahol a funkcionalitás és esztétikum sem kaphat másodrendű szerepet. Külön szerencse, amikor az építteto értékrendje és gondolkodása is hasonló. Ilyenkor az energiák nem egymás meggyőzésében vesznek el, hanem elindul a közös kreatív munka.  gluck endre
Glück Endre

 

Vidor Judit, a tanítónőként dolgozó háziasszony a hibátlan ízlésű ház lakberendezoje. Értheto, hogy korábbi lakásaikat miért vették meg tolük szívesen „tokkal-vonóval”. Tudását meg is alapozta egy lakberendező kurzussal, és ismerőseinek hobbiszinten ma is szívesen besegít. Minden stílust szeret, az antikot, a szép festményeket ugyanúgy, mint a népművészeti tárgyakat, és az elmaradhatatlan személyes emlékeket. A keretbe foglalt gyufacímke- gyűjtemény például édesapjáé volt. Számára tanítónoként fontos, hogy a kréta otthon is mindig kéznél legyen, és a tanterme is családias, jó hangulatú legyen.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop