Takarítási egyszeregy

A láthatatlan vezeték
Tavaszi felújítás? Most érdemes belevágni!
Építész és lakberendező

A jó háziasszony hétről hétre takarít, ám még a leggondosabban tisztán tartott lakásban is évente egy-két alkalommal esedékes egy alapos nagytakarítás, amikor az ablakoktól az ajtókig a legeldugottabb pontokat is meg kell szabadítani a lerakódott szennyeződésektől. A napi vagy alkalmi takarításhoz használhatunk modern szereket és eszközöket, ám ne feledkezzünk meg a jól bevált praktikákról sem.

 

 

Sokan bejárónővel végeztetik el a házimunkát, mások takarítócéget hívnak, a többség azonban maga veszi kezébe a seprűt és a felmosót. Ünnepek előtt, tavasszal a jó háziasszony tisztába teszi a lakást. A takarítás hatékonysága nagyban függ a rendszerességtől csakúgy, mint az eszközöktől és a tisztítószerektől. A háztartási boltok polcai roskadoznak a szuper erős, azonnal ható, verhetetlen csodaszerektől, amelyek állítólag egy pillanat alatt eltávolítják a legmakacsabb szennyeződéseket csempéről, tűzhelyről, kárpitról, szőnyegről. Nem árt tudni azonban, hogy az erős vegyszerek helyett választhatunk kevésbé mérgező anyagokat is az elpiszkolódott felületek megtisztításához. A szappanpehely, az ecet, a szódabikarbóna, a borax vagy az egyszerű forró víz is csodákra képes.

 

Karbantartott terepen könnyebb

A konyha az egyik legjobban igénybe vett terepe a lakásnak, napi karbantartása különösen fontos. Célszerű megelőzni a nehezen eltávolítható foltok, odatapadt szennyeződések keletkezését. A főzés során kifröccsenő ételt vagy olajat jobb azonnal letörölni, később ugyanis, amikor a lecsapódó párával és porral együtt odatapad, nehezen tudjuk eltüntetni. A főzőlap és a sütő megtisztításához ízlés szerint bolti tűzhelytisztítót vagy forró vízben oldott szódabikarbónát, ecetet használhatunk. Nem árt egy dörzsszivacs, a nehezen hozzáférhető kisebb területeken pedig jól jöhet egy fogkefe a sikáláshoz. Ha ezeket a műveleteket naponta elvégezzük is, nagytakarításkor mégis bőven lesz dolgunk. A gáztűzhely tisztításakor óvatosan próbáljuk ki az erősebb vegyszereket, mert némelyik leoldja a drága készülékről a festéket.
A fürdőszoba és a vécé ugyancsak napi odafigyelést igényel. A csempék fugáiban, a kád peremén keletkező vízkőlerakódás könnyen válhat gombatenyészetté, ezért ezeket a részeket minél gyakrabban mossuk le. A mosdókagylót hetente többször szabadítsuk meg a kézmosással lerakódó piszoktól. Ha naponta nem is sikáljuk csillogóra a fürdőt, a nagytakarítás könnyebb a karbantartott terepen. A vécét mindennap tisztítsuk meg kefével, a fertőtlenítés mellett a vízkőlerakódás megelőzése legalább olyan fontos, ehhez tetszés szerint használhatunk ecetet vagy valamilyen bolti tisztítószert. Szagtalanításhoz vásárolhatunk készen kapható illatosítót, aki nem szereti a túl agresszív illatokat, használhat potpurrit is erre a célra.
Az előszoba nagy igénybevételnek van kitéve, ezért érdemes mindennap felsöpörni és felmosni, így kevesebb utcai koszt viszünk be a lakás belső tereibe.
A porolás nem idejétmúlt

A háziasszonyok életét talán a por keseríti meg a legjobban, eltávolítása szinte reménytelen. A portörlés napról napra esedékes, már ha van hozzá türelmünk és időnk. Arra ügyeljünk, hogy a bútorokról eltávolított porból minél kevesebb kerüljön vissza a légtérbe. A por elleni háborúban jól jöhet egy kifejezetten erre a célra szolgáló puha ruha. Kaphatók különféle antisztatizáló hatású habok, amelyek állítólag meggátolják a por lerakódását, csodára azonban ezek sem képesek. A könyveket évente legalább egy-két alkalommal a polcról leszedve porszívózzuk le.
Nem is hinnénk, hogy a textíliák milyen mérhetetlen mennyiségű port képesek elnyelni, ezért táptalajai az atkáknak, melyeknek ürülékére sokan allergiások. A porszívózás nem elég e nem kívánatos szennyeződés tökéletes eltávolításához, ráadásul a szűrőbetétes készülékekből por áramlik vissza a levegőbe. Mivel atkamentes porszívót nem mindenki tud beszerezni, érdemes a szőnyegeket rendszeresen kiporolni, akár a jól bevált módon prakkerrel az udvari porolón. Ennek hiányában időnként vitessük el a szőnyegeket tisztítóba, mert ott ki is porolják. A régi szokás ma is hasznos: a tiszta hóval való átkefélés felér egy mosással (hó hiányában, alapos portalanítást követően ecetes vizes kefével is újjávarázsolhatjuk a szőnyegeket), ráadásul az atkák a hideg mínuszokban elpusztulnak.
A szőnyegpadlók némiképp más elbánást igényelnek. Mivel ezek rögzítettek, nem szabad túl gyakran nedvesen tisztítani őket, mert könnyen atka- vagy akár gombatenyészet melegágyává válhatnak. A bútorkárpitokat legalább nagytakarításkor érdemes kiporolni, a vegyszeres kezeléssel azonban bánjunk csínján, nehogy elvesszen a drága huzat színe, tartása.
Bizonyára sok háztartásban alkalmazzák már a néhány éve elterjedt környezetbarát tisztítókendőket, gyorsfelmosókat, ablaktisztókat, amelyekkel vegyszer nélkül takaríthatjuk ki az egész lakást. A gyors és hatékony tisztítás a különleges rostszálnak köszönhető, ez garantálja a hosszú élettartamot is.
Újságpapír és szarvasbőr

Az ablakok megtisztítására általában évente egy-két alkalommal kerül sor, érdemes tehát körültekintően dolgozni. A hagyományos ecetes vagy tiszta forró víz, netán valamilyen bolti ablaktisztító is megfelel a célnak, mosogatószerrel ne kísérletezzünk, mert csíkot hagy. A nedves lemosáshoz egy nedvszívó rongyra van szükség, a száraz letörléshez pedig az újságpapír is tökéletes. A profi ablaktisztítók máig használják a szarvasbőrt, nem véletlenül. Ha a munka végeztével alaposan kimossuk és megszárítjuk, évekig használhatjuk ugyanazt a darabot. Az úgynevezett lehúzók vagy kombinált vizező-lehúzók az üveg tisztítására alkalmasak, a kereteket azonban mindenképpen vizes ruhával kell lemosni.
A faburkolatokat előbb portalanítsuk, de lehetőleg ne vizezzük, ápolás gyanánt időnként méhviaszos szerrel kenjük át. A kövezett helyiségekhez a legjobb a forró víz, ha nem szükséges, ne használjunk vegyszert. A márványhoz semmiképpen ne használjunk ecetet vagy sav tartalmú vegyszert a felmosásához!

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop