Szigorúan falusias

A Káli-medence szívében bújik meg e gyönyörű parasztház a kerttel. Már a hófehér utcai homlokzat is sokat ígér, és nem is csalódom. A magas kőkerítésen belül szíven üt a látvány: emlékeimben felderengenek a gyerekkori nyarak, a rekkenő hőség, nagypapa kertje, a bő terméstől roskadozó gyümölcsfák, a finoman lengedező szőlőlugas, alatta illatos levendulabokrok, dézsában a leander. Itt nincs egyetlen tuja vagy örökzöld, minden hitelesen falusias.

 

13

 

Az építészetileg is remek házhoz (Szűcs Endre felújítása) remek kertterv is készült, szigorúan olyan növénykultúrával, amely a falusi kertek sajátja. Három éve kész a kert, a külföldön élő tulajdonosok kérésére fürdőtóval, homokozóval, igazi gyerekparadicsomnak. Szünidőben zsibongó gyerekhad veszi birtokba a vizet, a favárat, megmásszák a gyümölcsfákat, menedéket találnak a déli forróság elől a hűs szobákban.
Első látásra úgy tűnik, mintha a kert közepén fekvő, mintegy 160 négyzetméteres fürdőtó egyidős lenne az öreg házzal. Tökéletes méretével belesimul a kertképbe, hátsó, lapos kövekkel elválasztott fele gondoskodik a biológiai tisztításról. A növényzónában nád ringatózik, tavirózsák nyílnak, a békaszittyó és mocsári zsurlók között kis békák ugrálnak, a pompás lótuszvirágokon lepkék pihennek. Csak a csobogók árulják el, hogy a háttérben komoly gépészeti rendszer dolgozik a vegyszermentes fürdővízért.

3 tipp a kerttervezőtől

Találjuk meg kertünkben a fenyők, a lombos örökzöldek és a lombhullató növények egészséges arányát! Hazánk a mérsékelt övben helyezkedik el, ezért a lombhullató fák, cserjék kerüljenek többségbe (kb. 60%), a többit osszuk meg az örökzöldek között. Egy-egy növénycsoport kizárólagos használata unalmassá teszi kertünket.
Ne ijedjünk meg az árnyékos kerttől. Fényben szegény kertrészekben is pompázhatnak növények; elsősorban lomblevelű örökzöldek és árnyéktűrő évelők. Ilyen például a borostyán, kis meténg, kövérke, kecskerágó, árnyékliliom. A növényalkalmazáshoz kérjünk tanácsot a kertészeti árudákban.
Helyezzünk ki a kertbe madárvédelmi tárgyakat: odút, etetőt, itatót, műfészket. Így megajándékozzuk magunkat a madármegfigyelés örömével, és persze madárdallal. Életet visznek a kertbe!
A különös éghajlati védettség miatt a faluban a napsütéses órák száma meghaladja a kétezret, nem csoda hát, ha a telken minden virág, gyümölcsfa virul.
A nagyobb úszófelület érdekében a tó rögtön elmélyül, másfél méteres mélységű, de az elválasztó kövek mentén a kisebbek is pancsolhatnak. A fürdőtó vizét télen sem kell leereszteni, csak alacsonyabb szintre engedik. 
A vidék a mediterránumhoz tartozik, őshonos itt a mandula és a füge is. A környező vulkanikus hegyeken kitűnő fehérbort termelnek a helyi szőlősgazdák, így a bejárat mellett itt is kötelezően lugasra fut a szőlő, árnyékot adva a háznak. A fotózás idején éppen a cseresznye és sárgabarack ontja termését, nehéz is ellenállni a csábításnak. E vidéken minden a környező vulkanikus hegyek köveiből épült, valószínűleg ebből került a fürdőtó mögötti hátsó kertbe is két hatalmas kőhalom, amelynek pontos eredetét csak találgatni lehet. Mindesetre néhány cserjebokorral beültetve szervesen beépül a kert látványába. A kerthatáron vegyes lombhullató sövény fut végig, és árnyéktűrő virágzó cserjék díszlenek.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop