Stílusváltás bútorcsere nélkül

Vannak otthonok, amelyekbe a fekvése, a környéke miatt szeretünk bele. Ez volt a legfőbb vonzereje ennek a használtan vett budakalászi családi háznak is, amikor a fiatal pár évekkel ezelőtt beköltözött, és modern, mediterrán stílusjegyekkel saját ízlésvilágához igazította. Azóta nem csak a család létszáma változott, de igényeik is. Elégedetlenek voltak a hangulattal, ám ennél jobb telket sehol nem találtak. Ezért döntöttek az arculatváltás mellett.

 

08

 

A mikor a tulajdonosok megbíztak otthonuk újratervezésével, csupán annyit kértek, hogy amit lehet, azt tartsuk meg a berendezési tárgyakból. A sötétbarna furnéros egyedi bútorok, a szép világos ülőgarnitúra, az étkező vagy az üvegajtókkal ellátott, jókora U-alakú konyha mind-mind szép volt, jó minőségű, mellesleg nem olcsó, ezek lecserélése tehát szóba sem kerülhetett. Inkább a körítésre koncentráltunk.

Elsőként a konyha-étkező alatti, rusztikus felületű, világos kerámiaburkolat esett áldozatul. Helyette egy izgalmas, nagy méretű ezüstös, fémes foltokkal futtatott sötétszürke gresslapot választottunk, s ugyancsak ezüst hatású, mozaikjellegű lapokat a konyha hátfalára. Új, aluszínű munkalapot kapott a konyha is mutatós led-világítással, és a nappaliba is új, sötétbarna parketta került. Falakat nem bontottunk, csupán építettünk itt-ott hozzájuk gipszkartonból. Meghatározó hangulatelem maga a rejtett fényekkel bőségesen ellátott álmennyezetrendszer, amely a tér funkcióváltásait jelzi, kijelölve a bútorcsoportok helyét. Falfülkés polcrendszer öleli körbe a régi vitrint is, amely most így a nappali egyik központi elemévé vált, és gipszkartonból készült a tárolóval egybeépült tévéfal is, amely – akárcsak a lakás egésze – az exkluzív, kristályszemcsékkel megszórt Ulf Morris tapétától lett még érdekesebb. A barokkmintás tapétából a lépcsőfeljáróhoz is jutott, képszerűen bekeretezve dekorációként, ugyanennek méregzöld változata pedig a hálószobába, illetve az emeleti előtérbe.

Hogy a sejtelmes és elegáns hatást fokozzuk, a falakra különleges gyöngyházas csillogású festéket választottunk. A modern barokkos elemek megjelennek az új rolófüggönyökön, az egyedi burával készült, üvegcsüngőkkel ellátott étkezőasztal feletti lámpán, a fémszállal különlegesebbé tett szőnyeg mintájában, illetve az emeleti kristálycsillárokon is. Megújult teljesen az emeleti fürdőszoba, az előtér pedig egy, a tapétához illő mohazöld kétszemélyes pihenőfotellal kiegészülve új, kis nappali funkciót kapott.

A meglévő bútorok egészen más hatásúak a megváltozott, némi csillogással, eleganciával megfűszerezett térben, nem csoda, hogy a költözés jó időre lekerült a család napirendjéről…

 

   Örömteli munka volt, hiszen a tulajdonosok kivételesen nyitottan fogadtak minden ötletet, s remek ízlésüknek hála a meglévő darabok is egytől egyig szépek, és modern vonalvezetésük miatt jól illeszthetők az új stílusvilághoz. Hozzájuk igazítottam az új bútorokat is, ám részletgazdagabbak lettek a kristályfogantyúk, az ezüst színű elemek és a?gazdagon alkalmazott ledszalagos világítás használatával. Nehézséget az egyenetlen födém okozott, amit egy teli álmennyezettel korrigáltunk, ahhoz terveztem a?kiemeléseket, díszítéseket is.

12
Pannonhegyi Katalin
lakberendező

 

Fókuszpont a nappaliban

A terméskővel kirakott kandallót úgy örökölték a házzal együtt, de inkább csak a helyet foglalta, hiszen soha nem gyújtottak be, ugyanakkor rengeteg helyet elvett a térből, ezért elbontottuk.

Adott volt azonban a kéménypillér, így ahhoz alkalmazkodva kellett a szimmetrikus gipszkarton falfülkés polcrendszert megtervezni, ami a szokásosnál kissé vaskosabb „húsokat” eredményezett. Szerencsére a különleges falfesték önmagában is mutatóssá teszi a falfülkékkel ellátott kapuzatot, amelynek középpontjában a már meglévő üveges vitrin áll.
Központi szerepének megfelelően a vitrin is modernebb lett az üvegpolcokra szerelt ledvilágításnak köszönhetően, amelybe az új arculathoz illő fehér kerámia és ezüst dísztárgyakat válogattunk. A szekrény mögött a tapétát ugyancsak futófénnyel emeltük ki.

Szeretjük, hogy a lakás a fehér és a csillogó felületek miatt sokkal elegánsabb, és jóval tágasabbnak tűnik, mint azelőtt. A bútoraink is jobban érvényesülnek a világos háttér előtt.
Változtatnánk szívesen a ház méretein, ha tehetnénk, hogy az időközben megérkezett második trónörökösnek is külön szobája legyen.

A televízió tapétával díszített, világítással hangsúlyozott hátfala kissé kiugrik a síkból, és alul szekrénnyel egészül ki. A futófényes álmennyezet egy kis hideg ragyogást ad a különleges, gyöngyházas festékkel kezelt falaknak.

A leglátványosabb átalakuláson a lépcső esett át, amelyet wenge színűre pácoltattunk. A régi korlát fémcsík-betétes díszítést, üvegbetéteket és ledszalag-világítást kapott, akárcsak maguk a lépcsőfokok. A falat tapétatükrök öltöztetik.

Az étkezőben a lámpa szögletes plexi burája a tapétához készült, az álmennyezeti léptetés az asztal méretét vetíti fel. Megtartottuk a szép, sötétbarna brokátfüggönyöket, csak a fényáteresztőt cseréltük ki barokkmintás tört fehérre.

Az emeleti fürdőszobát komolyabban átöltöztettük, itt csak a kád és a szaniterek maradtak, a padlóra wenge színű, fahatású padlólap, a falra gyöngyházas fehér csempe került egy tapétára emlékeztető, sötétbarna, barokkmintás gressporcelánnal kiegészítve. Egyedi a két mosdókagylóval megtervezett szekrény is, amelyet a kristálylámpákhoz illő Swarovski fogantyúk díszítenek.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop