Romjaiból újjáéledve

Inverz kapcsolat kékben, zöldben
Japandi fűszerezés
Színek, falak, trendek

Massachusettben, egy régi családi ház romjain a nulláról építette újjá Jess Cooney tervező és csapata ezt a családi házat, visszahozva annak alapvető parasztház karakterét, mindezt az időtlenség, kortalanság jegyében. A kihívás végül is áldásnak bizonyult.

Amikor Jess Cooney belsőépítész ügyfelei először felfedezték álmaik parasztházát, az 1700-as évekbeli otthon varázsa a gyönyörű, széles deszkapadlóval azonnal lenyűgözte őket. Nem sejtették, hogy e régi világ minden eleme hamarosan elvész egy váratlan elektromos tűz miatt. „A ház erdős területen található, sokáig égett, mire észrevették a tüzet, így szinte minden megsemmisült” – tudjuk meg a szomorú előzményeket. Ezután kérték fel a lakberendezőt arra, hogy a nulláról hozza vissza nekik elvesztett házukat. A három meghatározó elem, amit vissza akartak állítani, a fapadló, a gerendák és a vakolt falak voltak. Az eredeti, régies padlóburkolat már nem igazán létezik, ezért különböző méretű és szélességű padlólapkeveréket vásároltak környékbeli telephelyeken. Sok dolgon javítottak, az új épület például előnyösebb tájolást, a pince új alapzatot kapott, majd miután a falak a helyükre kerültek, Cooney új kihívással nézett szembe: „A legnehezebb feladat az volt, hogy egy időtlennek tűnő új otthont tervezzek a lakóknak. Szerettem volna, hogy senki ne tudja megmondani, melyik évben épült a ház” – mondja. Majd egy évig dolgoztak, hogy a terek visszanyerjék eredeti karakterüket, amihez újrahasznosított fapadlót, helyi kőtelepről származó követ és régi pajták mennyezeti gerendáit építették be. A konyhaszigethez is újrahasznosított anyagokat használtak fel, visszahozva a fát.

A tágas konyha egyedi építésű, amiben egy nagyobb kamra és egy reggelizőrész is helyet kapott. A tervező szerint egy jó konyhában kell egy gyerekbarát zóna is, amelyben legyen lehetőleg egy plusz hűtő, néhány elérhető fiók a harapnivalóknak, amelyeket a gyerekek könnyen használhatnak. „Így önellátóak lesznek, és nem abban a főzőzónában alkalmatlankodnak, ahol épp az ebéd előkészítése, főzése folyik. – mondja. A kislány hálószobájába és a fürdőterekbe semleges és tartós bútorokat terveztek, több játékos dekorelemmel dinamizálva a falakat és az egész enteriőrt, tudva, hogy néhány év elteltével ezek könnyen lecserélhetők. Ugyanezt tették a szülői fürdőszobában többféle árnyalat vegyítésével, grafikus mintázatú függönyökkel és kazettás parkettával is.

 

Az elmúlt 21 évben egyedülálló építési és lakberendezési projektjeiért nemzetközi figyelmet kapó Jess Cooney Interiors, olyan lapokban szerepelt már, mint az Architectural Digest, a Martha Stewart Living vagy a New York Times. Jellegzetes stílusa az intelligens, tartós dizájn, amit letisztult vonalak, nyugodt terek, modern érzékenység és rusztikus elemek keveréke jelez.
Jess Cooney
www.jesscooney.com
Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop