Pinceloft a Budai Vár alatt

Szobahatás a fürdőben is
Panellakás felújítása
Polgári életérzés a rakparton

A századfordulós társasház 60 négyzetméteres szenes pincéje fiatalos legénylakássá változott. Teleki istván építészmérnök nem véletlenül kapott szabad kezet megbízójától, hiszen jól ismerte korábbi remek várbéli munkáit.

pinceloftabudaivaralatt 720

Az első pillanatban megtetszett a poroszsüveg téglaboltozatos födém, amiről már nagy foltokban leesett a vakolat, szintúgy az oldalfalakról. Az első impresszió bennem egy loft lakásként materializálódott. Bár az ötlet elsőre meredeknek tűnt, tekintve az ingatlan alagsori mivoltát, de a viszonylag nagy belmagasság és a bontott tégla architektúrája miatt nem tudtam szabadulni a gondolattól, így gondoltam egy merészet, és előálltam az ötlettel: csináljunk egy „soft-loft”-ot! Nehezítette a képletet, hogy az ingatlan mindössze három kicsi szénledobó nyílással rendelkezett, azok is közvetlenül a mennyezet alatt. Viszont a dél-keleti tájolásának köszönhetően a délelőtti órákban a kis bevilágító nyílásokon keresztül meglepően sok fény jutott be. A nyílásokba távnyitós ablakokat helyeztünk háromrétegű üvegezéssel, és az alagsori hangulatot oldandó, az ablakok alatt vakablakokat alakítottunk ki, így a bevilágító felületek optikailag megnyúltak. A valódi nyílászárókkal azonos szélességben a természetes napfényhez legközelebb álló 4500 Kelvin színhőmérsékletű led háttérvilágítással városi látképeket nyomtattunk edzett üvegre. Az ingatlan kezdetben egyetlen hosszabb térből állt, aminek két végében egy hálószobát és egy fürdőszobát leválasztva alakítottuk ki a középső nappali teret, amiben a konyha is helyet kapott. A lakás kis előterébe lépve az egyedi gyártású előszobaszekrénybe rejtettük a közüzemi elzáró szerelvényeket, ami alatt egy ülőpad fogadja a hazaérkezőket és a vendégeket. Az alacsony belmagasság miatt a cementlapokat egy sorral „megtoldottuk” a padlón is, ami jót tett vizuálisan a belmagasság növelése érdekében, és ezzel a kis trükkel a fürdőszoba ajtaja első pillantásra olyan, mintha a padló felett lebegne. Az előszoba mellett alakítottuk ki a fürdőszobát, benne egy nagyméretű épített zuhanyzóval, amit egy méretre gyártott zuhanyfal választ el a fürdőszoba többi berendezési tárgyaitól. Az egész lakásban a poroszsüveg boltozatos mennyezetről levertük a vakolatot, majd megtisztításuk után kőbalzsamos kezeléssel új életet kapott. A melegen hengerelt acélgerendák látszó része is fekete mázolást kapott az indusztriális hangulat kedvéért.

Az anyaghasználatot a lakóterekben konzekvensen korlátoztuk a nyers vörös tégla, fekete acél, olajozott tölgyre, amelyet piros kiegészítőkkel ellenpontoztunk. A nappali, és így a lakás középpontjába egy sörpultot terveztünk, ami köré akár egy tíz fős baráti társaság is összeülhet, ami egyben a lakás étkezőasztala is. A sörpultot vas vázszerkezetből gyártottuk vastag rusztikus olajozott tölgy fedlappal, mellé stílusban hozzáillő bárszékekkel. Az indusztriális új csarnoklámpákat egy lámpabolt segítségével választottuk ki. A nappali nagyméretű perspektivikus nyomtatott posztere a nappali terét vizuálisan tágítja, az ablakok alatti poszter háttérvilágítás pedig tovább javítja a komfortérzetet.

  

A belsőépítészeti tervezés komplex gondolkodást igényel: egyszerre kell építész, lakberendező, kivitelező és energetikus szemlélettel dolgozni, hogy a kialakított kellemes élettér gazdaságosan fenntartható legyen.

pinceloftabudaivaralatt portre

Teleki István
építészmérnök

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop