Passzívház Nyílt Napok

2003-ban hívta életre a német Passivhaus Institut a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt, amelyet ma már Európa számos országában, köztük hazánkban is megrendeznek. Egyénileg díjmentesen látogathatók az épületek, de szervezett autóbuszos túrák is indulnak.

 

A hagyományosan november első hétvégéjén kinyitó, fokozottan energiahatékony épületek ingyenesen és egyénileg látogathatók a szervezők által megadott időpontban. A PAOSZ által szervezett autóbuszos túrán való részvétel az előző évek gyakorlata szerint díjfizetéshez kötött. Autóbuszos túra keretében a tervek szerint több fővárosi, főváros környéki, illetve Nyugat-Magyarországi passzívházat kereshetnek fel az érdeklődők minősített passzívháztervező programvezető kíséretében. A látogatható épületek – jellemzően lakóházak – köre, a pontos program a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon tekinthető meg. A honlapot a rendezvény kezdetéig rendszeresen frissítik, érdemes nyomon követni a változásokat (új épületekkel bővülhet a lista).

A MAPASZ szakmai támogatója annak a kutatásnak, amelyben felmérik a hazai fenntartható és környezettudatos épületeket.  Ennek a programnak részeként  és  a Nemzetközi Passzívház Nyílt napok több éves hagyományát  folytatva, saját szervezésű programokkal várják az érdeklődőket, ismét megnyílik néhány épület kapuja.
A buszkirándulásra a jelentkezés végső határideje 2013. november 5.

A házak megtekintése díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A látogatható épületek listája  a MAPASZ  honlapon, további épületek a HatékonyHáz Napok honlapján.  Egyéni látogatások esetén időpontot egyeztetni az épületek információi között megadott kontakt személyeknél lehet. Minden esetben előzetes regisztráció, jelentkezés szükséges! Az egyéni épületlátogatások mellett szakembereinkkel bővebben is tud konzultálni, ha a MAPASZ által szervezett buszos kirándulásra jelentkezik. A buszon beszélgetések, bemutatók, filmvetítés színesítik a programot. A szervezett túra buszköltség hozzájárulása 5000 Ft/fő/nap (MAPASZ tagoknak 3000 Ft).

Program:
2013. november 9. szombat Nyugat-Magyarorszá
2013. november 10. vasárnap Kelet-Magyarország

Szakmai konferencia

 
A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjainak részeként 2013. november 6-án rendezik meg a Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szakmai támogatásával, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, Dr. Szaló Péter fővédnökségével, a Norvég Nagykövetség támogatásával. A konferenciának a FUGA Budapesti Építészeti Központ ad otthont.

Az Európai Unió döntése értelmében 2019-től minden állami tulajdonú épület, 2021-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve passzívház-technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem átfogó felújítások esetében is.

Az idei konferencián többek között norvég, szlovák passzívházépítési tapasztalatokról hallhatnak a résztvevők. Néhány hónapja kezdődött a budapesti (XIII. kerületi) 100 lakásos passzív társasház kivitelezése – a nagy felkészültséget igénylő munkálatokról a beruházó cég képviselője számol be. Bemutatják a szegedi 4 lakásos passzív társasházat, s több új magyar passzív lakóház tervezési, kivitelezési, üzemeltetési tapasztalatairól is beszámolnak az előadók.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop