Passzívház és high-tech

Gyakorta elhangzik, hogy a passzívházak tervezése esetében a túlzott energiamegtakarítás miatt az egyszerű épületformákat részesítik előnyben. Ez igaz, de átgondolt és előkészített tervezéssel lehetőségek tára nyílik meg előttünk, mint ahogyan mutatja azt a Pátyon épülő high-tech, és nem mindennapi tömegű és vonalvezetésű családi ház is.

 

 

Passzívházak tervezése során a fűtött térfogat és a lehűlő felület aránya nem haladhatja meg a 0,8 arányszámot, amelyet már a tervezés fázisában folyamatosan ellenőrizni szükséges.

 

 

SZIGETELT LEMEZALAP

 

Építészeti és energetikai elvárásai teljesítése érdekében az építtető már a technológia kiválasztásakor egyeztetett az építész tervezővel, hogy – a lehető legjobb bruttó/nettó alapterületi arány megtartása mellett – a szigorú energetikai követelményeknek (U érték kisebb, mint 0,15 W/m2K) megfelelő falszerkezet kialakítása legyen az elérendő cél. Az épület összes energetikai mutatóját (15 kWh/m2/év) tovább javította, hogy NEOPOR alapanyagból készített 20 centiméter vastagságú BAULAND lemezalapozás (az épület teljes területe alatt) lett tervezve. Ennek köszönhetően jelentősen kisebbek a talaj és a lábazat irányában fellépő energiaveszteségek, így csökkentve az épület teljes hőveszteségét, fűtési teljesítményigényét. Ennek következtében további költségcsökkenés értehő el, hiszen kisebb fajlagos teljesítményre kell az épület gépészeti rendszereit tervezni és kivitelezni.

FALSZERKEZET
A BAULAND falszerkezet NEOPOR alapanyagú grafitadalékos EPS elemekből készült, amelynek hőátbocsátási tényezője, az U érték 0,11 W/m2/év, amely meghaladja a passzívházaknál ajánlott 0,15-ös értéket. Bár a tervezés szakaszában felmerült a BAULAND EXTREME (U érték 0.09 W/m2/K) falazat alkalmazása is, de az energetikai számítások alapján a beépítendő nyílászárók U értéke miatt nem volt szükség a vastagabb hőszigetelés kialakítására a homlokzaton.

Az épület szerkezetkész, a családi ház klímáját biztosító, hővisszanyeréssel ellátott gépészeti csövek elhelyezése az építkezés következő állomása.

Bauland Kft. www.bauland.hu
Tervező: Aktív-Passzív Stúdió Kft.
Sinoros-Szabó Balázs

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop