Passzívház Egerben: kicsi, otthonos és fenntartható

Bár sokat és sokan beszélnek hazánkban is a passzívházakról, mégis kevesen szánják rá magukat, hogy ilyet építtessenek. Talán tartanak az ismeretlentől, talán nincsenek kellően tisztában ezeknek a házaknak az előnyeivel. Egerben viszont egy elkötelezett környezetvédő nagyot gondolt, és passzívház építésébe kezdett.

 

 

 

Az épülő egri passzívház a Szépasszonyvölgy szőlőültetvényei között helyezkedik el, teljes déli tájolással, zavartalan benapozással. A tulajdonos Papp Péter és feleségének az volt a célja, hogy kicsi, otthonos, fenntartható családi házat hozzanak létre maguknak és kisgyermeküknek. Ezen a területen csak 57 négyzetméter alapterületű beépítést engedélyeztek, de – mint az építtető mondja – az életminőség nem a négyzetméter függvénye.

A legfontosabb szempontok között található a megfelelő hőszigetelő anyagok használata, ami lehet ásványgyapot, kőzetgyapot, polisztirol, cellulóz. Egerben a lemezalap alá egy speciális polisztirol hőszigetelés került, a födém hőszigetelését pedig üveggyapottal oldották meg.

Az építést az egri passzívház esetében természetesen alapos tervezési munka előzte meg. Ennek szerves része a PHPP számítás, amelynek segítségével nyomon követhető az épület energetikai egyensúlya a különböző alaprajzi variációk, a tömegformálás, a tájolás és különböző épületszerkezeti megoldásoktól függően.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop