Otthonunk intelligens szellőzése

A páratartalom optimális szinten tartása meghatározó szerepet tölt be az egészséges és komfortos lakókörnyezet megvalósulásában. Bezárt élettereink a penésznek és más mikroorganizmusoknak ideális élettere, az ablakon keresztül történő szellőztetés azonban nem ad megfelelő megoldást. E gondok szabályozott gépi szellőzéssel megelőzhetők, illetve utólag beépítve megszüntethetők, mégpedig energiahatékonyan.

otthonunkintelligensszellozese 720

Egy ember átlagosan napi 0,4 liter vizet lehel ki, és egy család nagyjából összesen 12-15 liter vizet is képes termelni egy nap alatt! Csak folyamatos szellőztetéssel érhető el a jó beltéri levegőminőség folyamatos biztosítása, ami az egészségünk és épületeink megóvásának záloga. De ha lehet, ezt ne ablaknyitással oldjuk meg: érdeklődjön az intelligens szabályozott szellőzéseink iránt, ami észrevétlenül és optimális mértékben szellőztet minden helyiségben. intelligensszellozes.hu

otthonunkintelligensszellozese 3

2021-től tovább szigorodó épületenergetika – szellőztetés
2020. december 31-e után* már csak a közel nulla energiaigény feltételeinek teljesítésével épülhet új épület. A 2021-ben életbe lépő épület energiahatékonysági szabályozásban a legfontosabb változás a hőátbocsátási tényező további csökkentése, vagyis hogy a felhasznált hő minél kisebb része jusson ki az épületekből a falakon, födémeken, ablakokon keresztül. Az energiahatékonyság fontos, mert csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, egészségesebbé válik a környezetünk, csökkenti épületeink fenntartási költségét.
* (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

Csakhogy mind a régi, mind az új építésű házak esetében egyaránt súlyos és makacs problémát jelenthet a penészesedés vagy a légúti problémák megjelenése, amelynek egyedüli ellenszere a rendszeres és hatékony szellőzés. Mi lehet tehát a megoldás? E gondok szabályozott gépi szellőzéssel megelőzhetők, illetve utólag beépítve megszüntethetők. 

Hogy is működik a beépített rendszer?
A beltéri friss levegőről gondoskodó AERECO rendszer három fő részből áll. A levegő cseréje minden esetben az elhasznált levegő elszívásával indul el, a kiszolgálóhelyiségekben elhelyezett légelvezetőkön keresztül. Ennek működését egy padlástérben, mennyezetben vagy akár fali szekrényben elhelyezett nagyon halk ventilátor segíti (képünkön jobbra a szekrénybe rejtve). Az elhasznált levegő helyére tud bejönni a friss levegő szabályozottan, a lakószobákban nyílászárókba vagy falba helyezett légbevezetőkön keresztül. Tehát a rendszer észrevétlen szellőztet, pont ott és pont annyit, amennyi a pillanatnak megfelelően szükséges. Ezért nevezzük intelligens szellőzésnek az Aereco rendszereket! www.intelligensszellozes.hu , www.aereco.hu

Ha kíváncsi e megoldásra, klikkeljen ide, és tekintse meg a másfél perces filmet egy család életéről: nezardbemagad

otthonunkintelligensszellozese 2

ÉN MÁR FELÚJÍTOTTAM – személyes beszámoló
Otthonunkban a lakószobák nyílászáróinak felső részébe építették be a friss levegő beáramlását biztosító légbevezető elemeket, amelyek a páratartalom függvényében szabályozzák a beáramló levegő mennyiségét. Ezek az eszközök teljesen mechanikus működésűek, tehát semmilyen villamos hálózat kiépítését nem igényelték, így elektromos fogyasztásuk sincs. Amennyiben felül kívánjuk bírálni az automatikus működést, lehetőség van az eszközt minimum léghozamra lezárni, illetve, ha intenzívebb szellőzést szeretnénk biztosítani – például egy új bútor erősebb kipárolgásának az elvezetésére stb. –, maximális léghozamra kinyitni. Az egyik hálószobában az épület adottságai miatt hatékonyabbnak tűnt olyan légbevezető elemet alkalmazni, amely nem a nyílászáróba, hanem közvetlenül faláttörésbe került beépítésre.
Egy speciális lakásközponti ventilátor gondoskodik az elhasznált levegő eltávolításáról, amelyet a toalettben helyeztek el a mennyezet alá, és gipszkartonnal van leburkolva. Egy revíziós ajtó beépítésével biztosított a hozzáférhetőség, amin keresztül a ventilátor tisztítható (évente egyszer ki kell porszívózni). A fürdő és zuhanyzó helyiségekbe olyan elem került, amely a páratartalom függvényében képes szabályozni az elszívott levegő mennyiségét, a toalettben pedig fontos volt a szagok azonnali eltávolítása, így itt jelenlét érzékelős szabályozó elem lett beépítve. Bámulatos, hogy a keletkező kellemetlen szagok gyakorlatilag azonnal távoznak, illatosító használatára sincs szükség. Maga a ventilátor egység olyan csendes működésű, hogy annak ellenére sem okoz semmilyen zajhatást, hogy a hálószoba közvetlen közelében lévő vécében került elhelyezésre.

otthonunkintelligensszellozese 1

Egy fontos dologra még oda kellett figyelni a hatékony működéshez, mégpedig arra, hogy a lakóterek és a kiszolgáló helyiségek között a levegő szabadon áramoljon. Ehhez elegendő volt úgy kérni a beltéri ajtók beépítését, hogy ne kerüljön küszöb az ajtók alá, mert az így keletkezett kb. 1 cm-es rés az ajtók alatt elegendő légáramlást tud biztosítani a hatékony működéshez.

aereco logo

Aereco Légtechnika
www.aereco.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop