Otthontervezés – fontosak a részletek is

Az otthontervezés folyamata bonyolult és hosszadalmas, ezért mielőtt elindul az építkezés, a pontos, minden apró részletre kiterjedő kalkulációk, tervek elkészítése elengedhetetlen. Minél több előkészületet teszünk, annál inkább bízhatunk abban, hogy az új ház végül úgy sikerül, ahogyan szeretnénk. Sokan mégis elfeledkeznek néhány fontos részletről, amelyek pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy otthonunk valóban azt a kényelmet nyújtsa, amire számítottunk.

Fotó: Árnyékbolt

Tárolóhelyből soha nem elég

A tervezés során számoljunk több tárolóhellyel, mint elsőre gondolnánk, mert soha nem lehet túl sok belőle az otthonunkban. Aki élt már kisebb házban vagy lakásban, ismeri a zsúfoltság okozta nehézségeket. Az otthontervezésnél kapjon külön figyelmet a konyha, ahol rengeteg edénynek, konyhai kiegészítőnek és készüléknek kell megfelelő helyet találni, így hát ne spóroljunk a kihúzható fiókokkal, polcokkal! Legyen tárolóhely a háztartási hulladéknak, az újrahasznosítható szemétnek, és minden olyan tárgynak, amelyeket nem szeretnénk szem előtt tartani. Ugyanez vonatkozik a fürdőszobára is: ne sajnáljuk a fiókokat a piperéktől, tisztálkodószerektől, ne legyen minden szem előtt, csak, ami nagyon fontos.

Az árnyékolás nem apró részlet

Tervezésnél igyekszünk a legjobb építőanyagot kiválasztani, álmodozunk a falak színéről, lelki szemeink előtt megjelennek az óriási ablakok a csodás kilátással a kertre… Természetesen káprázatosak a hatalmas ablakfelületek és a sokszögű nyílászárók, de időben gondoljunk a sötétítésre és az árnyékolásra, mikor vakítóan tűz a nap.

 • A modern árnyékolástechnika hozzájárul komfortunkhoz, hogy jól érezzük magunkat a verőfényes napokon is. Egy jól megtervezett redőny, reluxa, szalagfüggöny vagy sávroló pedig választható színeivel, különböző anyagaival stílusosan belesimul otthonunk gondosan kialakított stílusába, miközben megóvja privát szféránkat is.
 • A különleges méretű és formájú ajtóknál, ablakoknál ne felejtsük el, hogy a zavartalan estékhez szükségünk lesz a rovarok ellen egyedi méretre gyártott szúnyogháló beszerzésére is. Szerencsére számos opció közül válogathatunk a rolós, a fix keretes változatoktól kezdve egészen a nyíló- és toló szúnyoghálós ajtókig.
 • A szükséges kiegészítők tervezése és kivitelezése során más apró részletet sem hagyunk figyelmen kívül. Ilyen lehet például az ajtók nyitási iránya, a belmagasság, a folyosók szélessége vagy a közművek elhelyezése.

Fotó: Freepik

Gondolkodjunk hosszútávra!

Amikor új életteret tervezünk, a hosszú távú tervek is fontos szempontot jelentenek. Természetesen egyikünk sem tudja, mit hoz a jövő, de tegyünk meg mindent, hogy lehetőleg a holnapnak is legyen helye az új otthonban, ezért a tervezésnél vegyük figyelembe ezeket a tényezőket is. Gondoljuk jól végig, mire lehet szükségünk a későbbiekben, például, hogy:

 • szeretnénk-e bővíteni a családot?
 • terveink között szerepel esetleg egy otthoni vállalkozás elindítása?
 • nyugdíjas éveinkre gondolva van-e olyan hobbink, ami helyigényes lesz?

Ha csak amolyan induló otthonnak tervezzük épülő házunkat, mert már tudjuk, hogy a következő 5-10 évben költözni fogunk, ezzel is kalkuláljunk, amikor kiválasztjuk az alapanyagokat, megálmodjuk az elrendezést és a méreteket.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop