Otthon, mint a filmekben

Izgalmas a házvizit, amikor privát tereibe enged betekintést egy filmes szakember. Igazi értékmentés, amikor egy pusztulófélben lévő, helyi védettségű épület értő kezekbe kerül. Találkozásuk eredménye egy kívül patinás, belül merészen modern otthon, amelynek hangulatát egy jó film díszleteként is viszontlátnánk.

Szinte bármit kérhetsz, meg tudjuk oldani” – hangzik Lutter Panni filmes berendező szakmai arspoetikája, amikor rendezők és látványtervezők álmait valósítja meg, a produkciókhoz hatalmas bútor- és kellékgyűjteményét mozgatva. Míg a „Made in Helsinki” nevű stúdiójában hazai és külföldi stábok forgatják reklámjaikat, zenei klipjeiket és filmjeiket, ez az akadályokat nem ismerő lendület saját, vidéki házának kialakítására is igaz. A tó északi partján töltött kamaszkori nyarak után Balatonalmádi szőlőhegyén talált rá leendő nyaralójára. A szebb napokat megélt öreg présház rossz állapota, komplikált telekviszonyai és a ’86-os földrengésben szerzett sérülései sok vevőt elriasztottak a vásárlástól, de Panni kivárta azt a négy évet, míg övé lett az ingatlan, amit további egy év alatt szívós munkával felújított. Elképzelése szerint – Németh Zsófia fiatal építész tervei segítségével – a műemléki szépségű épületben mindent meghagyott, ami érték. Így maradtak meg az eredeti arculatot adó ablakok, az újraácsolt- és rakott betonpala tető, a bolthajtások és vaskos falak, amelyek sérült vagy elmozdult részeit speciális vasalatokkal renoválták. Öreg vasúti talpfákból vezet fel a lépcső a bejárat előtti hatalmas teraszra, amiben a felújításból és tereprendezésből származó törmeléket hasznosították.
Nyaranta, a kerti lampionok és napvitorlák alatt itt zajlanak a családi ebédek, baráti vacsorák és az az emlékezetes szülinap is, ahol Pannit és a ház újjászületését együtt ünnepelték a filmes barátok. Közülük kevesen sejtették, hogy a buli előtti délelőtt, néhány röpke óra alatt kerültek helyükre a házigazda bútorai, és állt össze a ház teljes miliője…

„Minden egyes bútor és tárgy származási helyére pontosan emlékszem, hisz az összes darab egyben saját beszerzéseim eredménye!” – vallja a berendező, aki a filmes munkáiban alkalmazott egységes stílusok mellett ezúttal a könnyed eklektikában lubickolt. A változatos korszakokból származó darabokat a kedvelt hazai kortársak – Szabó Ágnes, Kelemen Károly festőművészek és Bártfai Laura fotós – alkotásaival is fűszerezte, de kortárs művészek azok a filmes barátok is, akik részt vettek e különleges belső tér kivitelezésében, mint fához, vashoz és bútorokhoz értő szakemberek. S, ahogy a közös munkájukkal megszülető filmes produkciók, úgy ez a különleges otthon is számtalan innovatív ötletet, ritka kelléket, művészi látásmódot foglal magában. Épp úgy, mint a filmeken.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop