Otthon a tetőtérben

Úgy alakult, hogy 2020 és 2021 az „otthonülés évei” lettek, emiatt saját, otthoni környezetünk felértékelődött, és a megnyugtató, pihentető, környezettudatos irányzatok váltak népszerűbbé. S mi sem lenne otthonosabb, mint egy tetőtéri lakás a maga szabálytalan tereivel, kuckósságával, esetenként látszó gerendáival és a tetőablakokon át beáradó napsütéssel? Bár a tervezés szempontjából vitathatatlanul kihívást jelent, de a végeredmény annál különlegesebb és izgalmasabb lehet, ha tetőtérről van szó!


Emily Henderson

Háló a tetőtérben
Akár pici, akár nagy a tetőtéri hálószobánk, mindenképpen érdemes tetőtéri ablakokat nyitni az ég felé, és a függőleges és ferde síkokkal játszani, akár színüket, akár textúrájukat, mintájukat illetően. Amennyiben elég magas a térdfal, és az alapterület nagy részén a belmagasság eléri a 190 centimétert, akkor egy tetőtéri háló többfunkciós is lehet: kerülhet bele az alváson kívül tárolószekrény, szépítkezésre alkalmas asztal székkel, olvasókuckó, de akár még egy komplett fürdőszoba is.


Velux

Nappali, étkező, konyha
Bár a magas szekrények és felsőszekrények szempontjából a konyha legtöbbször kihívást jelent a tetőtérben, de az étkezőt és a nappalit viszonylag könnyen berendezhetjük itt is, ráadásul a látszó gerendákról belógatott csillárok különös hangulatot kölcsönöznek a térnek. Ha a színek szempontjából nem csak fehér színben gondolkodunk, akkor a függőleges falakat díszíthetjük színnel, tapétával, a ferdéket pedig fával vagy nyílászárókkal.


Ikea

Különleges nyílászárók
A tetőterekbe napjainkra már számos, különleges nyílászárót tervezhetünk. A tetőablakok felső vonalát a függőleges falakon igazíthatjuk a tetősík alakjához, a ferdéken sorolhatunk többet is egymás mellé, és ha a tetőszerkezet megengedi, nemcsak egy, hanem több sorba is rendezhetjük őket. További izgalmas megoldás lehet a terasszá nyitható tetőablak!


Jub

Fürdők és tárolók a tetőtérben
Beépített szekrényekkel, vagy mobil, rakásolható, elemekből építkező szekrényekkel bármilyen tetősíkot, teret lekövethetünk, ha tárolásról van szó. Ha azt szeretnénk, hogy a tetőig érjen a bútor, akkor természetesen az egyedi gyártás a célravezető akár a fürdőről, akár gardróbról, akár csak valamelyik egyéb helyiség egyik szegletéről van szó. A fürdőszobáknál azonban könnyű hibázni, így ha bizonytalanok vagyunk, jobb, ha belsőépítészre bízzuk az elrendezést!


Hephaistos

Lépcsők
A tetőterekbe leginkább lépcső, esetenként akár csak egy létra vezet fel. Ha tágas a tér, és a pénz is kevéssé van kiszámolva (no és a megfelelő mestert is van türelmünk kivárni), akkor a lépcső a lakás ékszerévé válhat. De akkor se szomorodjunk el, ha szűkebb a rendelkezésre álló keret és a hely, mert egy jópofa szín is sokat dob az összképen. Magyarországon a biztonság érdekében a korlát kötelező eleme a lépcsőnek, de a korlát nélküli külföldi példák sokszor gyönyörködésre adnak okot.


Ikea

Időtálló gyerekszobák
A tetőterekben hálás feladat gyerekszobát kialakítani, mert a kicsik nem igénylik a tágas tereket. Ha az alapok egyszerűek, semlegesek, a kiegészítők variálásával a gyerekeket akár elköltözésükig elkísérheti a szobájuk. Sőt, még azon is túl!

TOP 5 TREND

 •  A KONYHÁKBAN trendi a felső szekrények elhagyása, ami abszolút kedvező a ferde falak alá tervezett helyiségekben.
 •  AZ ASZIMMETRIKUSAN elhelyezett dekor különösen jól mutat a lecsapott sarkú falakon.
 •  A LÉPCSŐFORDULÓKBA tervezett ülőfülke, leülő, babzsák, kucorgó hangulatos elem, amennyiben a tér rendelkezik nyílászáróval.
 •  A SZÍNES ÉS MINTÁS felületek mértékkel alkalmazva nagyszerűen feldobják a tetőtereket, de lehetőleg ne ferde falakra kerüljenek, mert ez esetben nagyon összenyomják a teret.
 •  A FERDE FALAKAT leginkább a gyerekszobákban érdemes díszíteni, ott is inkább csak girlanddal, fényfüzérrel, zászlósorral dekoráljunk.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop