A LED világításról

A LED világítás jelenleg a legmodernebb, legtakarékosabb és legkevésbé környezetkárosító módja a világításnak, mivel a hagyományos izzószálhoz képest 70-80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, tehát korszerű és tökéletes alternatívája az összes eddigi fényforrásnak és világítótestnek.


A LED egy fénykibocsátó dióda, amelyben a benne lévő félvezető területen az elektronok mozgásuk közben fotonokat bocsátanak ki, ezáltal jön létre a fény. Ma már lehetséges olyan nagy fényű LED-ek gyártása, amelyek alkalmassá teszik a világítástechnikai alkalmazásra otthonainkban és az iparban is.

A világítástervezés fontossága
A legkisebb fogyasztás mellett (70-80 százalékkal kevesebb a hagyományos izzószálhoz képest), nagy fényhasznosítás, minimális hőtermelődés, nagyon hosszú élettartam és minőségi fény. LED fényforrásból nagyon széles választékot találunk, kompatibilis megoldásokat a megszokott, szabványos foglalatú lámpákhoz. A legváltozatosabb formában és méretben beszerezhetjük a különböző lámpabúrákba és felhasználási helyekre.

A világítás tervezésénél, illetve vásárlásnál mindenképpen körültekintően járjunk el. Gondoljuk végig, melyik helyiségben milyen tevékenységet szeretnénk végezni, és ehhez milyen fényerőre és milyen színhőmérsékletű fényre van szükség. A LED-ek által kibocsátott fény színét a fényforrásokon és lámpatesteken a gyártók feltüntetik.

A WW (warm white) jelöléssel a 2700 és 3200 Kelvin közötti meleg fehér, azaz a kissé sárgásabb színt jelölik (hálószobában, pihenéshez, hangulatfénynek javasolt).

A természetes fehér színt NW-vel jelöljük az angol natural (vagy neutral – semleges white) kifejezésből. 4000 és 5000 Kelvin közé tesszük, a napsütés színhőmérséklete 4800 Kelvin (munkához, általános világításhoz javasolt).

A CW (cold white).5000 és 6500 Kelvin között található a hideg fehér szín, azaz a kissé kékesebb hatású fény (speciális feladatokra, valamint kültéren javasolt).

A fény egészségünkre gyakorolt hatása
A fény egészségünkre gyakorolt hatása vitathatatlan. A mai kor emberének már a mesterséges világításnak köszönhetően nem szükséges a nappalok és az éjszakák ciklusai szerint élni. A modern világ más idő szerint működik, a mesterséges fény meghosszabbítja a nappalokat, és kiegészíti a különböző tevékenységekhez szükséges fényt. Ennek milyensége hatással van szervezetünkre, mivel a fény befolyásolja hormonháztartásunkat és ezzel napi életritmusunkat, ezért nem mindegy az sem, hogy milyen fényben élünk vagy dolgozunk.
A fényforrásainkat a helyiségeknek és az évszakoknak megfelelően, valamint a napszakokhoz igazodva célszerű megválasztani különböző tevékenységekhez. A Kanlux IQ LED fényforrásai a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek, nemcsak világítanak, de biztonságot is jelentenek szemnek és bőrnek, természetes fényt biztosítva a felhasználóknak. A megfelelő világítás biztosítása hozzájárul az egészséges élethez, a kényelmes munkához, tanuláshoz, csodálatos családi pillanatokhoz, jó közérzethez Válassza a Kanlux IQ-LED-et, és minden jobban látható!

Központi világítás, LED-szalagok
Modern otthonainkban kevesebb általános térvilágítást használunk és több célzott helyi világítást. Mégis szükség lehet a nagyobb fényű központi lámpatestekre, amelyek lehetnek LED-el szereltek. LED lámpatest nem más, mint több LED összeépítése annak érdekében, hogy koncentráltan nagyobb fényerőt érjünk el. Ezekben a modern stílusú lámpatestekben a LED diódákat nem lehet cserélni, és bármelyik alkatrész meghibásodása esetén az egész lámpát ki kell dobni, hiszen a fényforrás nem cserélhető, nincs foglalat, LED-el egybeépített a lámpatest. Érdemes az ilyen lámpák választásakor a picit drágább, minőségibb termékeket választani, kerüljük a legolcsóbb modelleket, mert a diódák vagy a tápegységek ezekben gyakrabban elromolhatnak. Praktikusabb megoldás a foglalattal rendelkező lámpatest, amelybe választhatunk a LED fényforrások óriási kínálatából. Ezeknél a modelleknél, ha meghibásodás van, vagy bármilyen okból másik fényforrást szeretnénk, egyszerűen kicserélhetjük.

Nagyon látványos világítási mód a LED szalag. Az öntapadós SMD LED szalagok energiatakarékos világítások, kiemelőfények, stukkófények készítésére is alkalmasak. Leggyakoribb felhasználásuk a rejtett vagy háttérvilágítás, hangulatvilágítás, de fővilágításra is alkalmasak. Működtetésükhöz megfelelően méretezett tápegység, rögzítésükhöz sok esetben alumínium tartóprofil is szükséges. Nagyon sokoldalúan, rugalmasan felhasználható eszközök, különböző fényerővel, színhőmérséklettel. Lehetnek egy konkrét színnel világítóak vagy színváltósak (RGB), amelyek vezérlővel programozhatók.

Minden területre találunk remek világítási lehetőséget energiatakarékosan, köszönhetően a LED technológia rohamos fejlődésének: mennyezeti lámpa, spotlámpa, oldalfali lámpa, reflektorok, asztali lámpa. Egy mesés lámpa gyakorlatilag egész otthonunk hangulatát drasztikusan meg tudja változtatni, és gyönyörű fényével bearanyozhatja mindennapjainkat. A LED világítás népszerűsége töretlen, és minden nap egyre jobb termékeket szerezhetünk be otthonunkba egyre elérhetőbb áron. Kíméljük ezzel környezetünket és pénztárcánkat egyaránt, tökéletesen bevilágítva élettereinket.
www.kanlux.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop