Ötletcseppek medencékhez

Éjjel-nappal mediterrán
Megszelidített vadvirágok
Hét szilvafa helyén

A víz növeli a kert értékét, gazdagságot hoz és egyben gazdagsárgól árulkodik. Rangosabb családi ház és lakópark ma már nem épül bel- vagy kültéri medence nélkül. Építkezés előtt azonban érdemes körülnézni, mert a piacon napról-napra bővülő kínálat és tucatnyi akció fogadja az építkezőket.

 

 

Fürdő vagy úszó?

 

A medencéknek több típusa létezik:
a fürdő változat lépcsős kialakítású, közepes vízmélységű és oldalt ülőfelületek vannak benne kialakítva. Általában melegvízű, s inkább pihenésre, relaxációra, feltöltődésre használjuk, úszni nem tudók is jól érezik magukat benne. A kis alapterületű úszómedencében már megteremthető a sportolás élménye, amennyiben ellenáramoltatót szerelünk az egyik végébe, mely folyamatos hullámzást indukálva arra kényszerít bennünket, hogy tempózzunk
a vízbenmaradásért. A valódi úszás élményét nyújtó medencék jóval hosszabbak
az átlagosnál, s mélységük is minimum 150 cm. Átlagos méretük 3×6 méterestől indul, gyakran eléri a 3×13 métert, de egyéni igények szerint ennek többszöröse is megépíthető. Az ideális vízhőmérséklet kint 25-27, bent 26-28 fok, pezsőfürdőben 35-40, ülőfürdőben 30 fok körül van.

Építés
Az 5 m3-nél nagyobb medence építéséhez építési szakhatóság engedélyét kell kérni. Ebben meghatározzák, hogy a lakossági medencéből évente minimum egyszer le kell engedni a vizet, hogy ha az sík terepen áll, közel kell lennie a csatornavezetékhez, ha magasabban a kert többi részénél,
a víz leeresztésekor locsolóvízzel láthassa el az alacsonyabb területeket. A kerti medencék talajvízmentes, füves környezetben, szélvédett helyen, a talajszinttől kiemelve épüljenek.
A medencék üzemeltetésére a feltöltésükre használt víz ára és a fűtési energia minimalizálása miatt a vízvisszaforgatásos módszer a legjobb. Így a medencébe csak a párolgási veszteség és a szűrő visszamosatása miatt kiengedett víz helyett viszünk be friss vizet, és hónapokig ugyanazt a vizet használjuk.
A víztükröt kialakíthatjuk süllyesztett vagy feszített formában is, előbbi olcsóbb, egyszerűbb kivitelezést igényel, de gyorsítja az algásodást és nem elég rendszeres a vízcseréje. Utóbbi szebb, drágább, a folyamatos vízcsere meggátolja az algásodást, s az úszót nem akadályozzák a hullámok.
Anyagtípusok
A medence építészeti kialakítására többféle megoldás kínálkozik. Leggyakoribb a vasbeton héjszerkezet, melynél mind a fal, mind a padlózat egybeöntött. Ennek vízzáró rétege lehet hegesztett fólia, üvegmozaik vagy csempe, de az is megoldás ha a betont kellemes színűre festik. Fontos a szerkezet alakját követő, víznyomásnak rugalmasan ellenálló szigetelés! A vízzáró betonme-dencék tartósak, ellenállóak, ugyanakkor drágák és sokáig tart a megépítésük.
Az acél, illetve alumíniumkádak tartósak, vízhatlanok, gyorsan szerelhetők, de drágák és csak fix formákban rendelhetők.
A műanyagmedence gyorsan szerelhető, könnyű, de kevésbé tartós, sérülékeny, s szintén csak meghatározott formákban igényelhető. Ez csak akkor olcsóbb a vasbetonnál, ha nagy méretben készül.
A polipropilén lemezből hegesztett, műa-nyag kádak külső peremét ajánlatos műkővel borítani Az üvegszállal erősített
poliészter medencék egy darabban legyártott, az időjárásnak, és a napfénynek ellenálló műanyagok. Magasfényű, kék felületük könnyen tisztántartható, de a fürdési szezon végeztével ajánlatos alaposan kitakarítani.

Medencefedés
A legjobb megoldás a redőny, amely vegyszerálló PVC elemekből áll. Ez csaknem 98 százalékban fedi a medencét, így a hőveszteség és az elpárolgás minimálisra csökkenthető. A borítás megakadályozza
a vízpárolgást míg a medencét nem használják, és feleslegessé teszi az uszoda nedves és a kültér friss levegőjének állandó cseréjét. Ez a klimatizálásra fordított kiadások csökkenését jelenti. Ha színes redőnyt használunk, elzárjuk a medence vizét a napsugárzástól, ezért az algásodás is nehezebben alakul ki: így is csökkenthető
a vegyszerfelhasználás. Télen csak a fűtött kültéri medencéknél szabad a víz felszínén tartani a redőnyt. A fűtetlen medencéknél azt olyan helyzetbe kell hozni, hogy a víz ne fagyhasson be.

Kiegészítők
A burkolat a medence partján, lépcsőjén és alján is csúszásmentes legyen. Ide tartozik a kapaszkodók, korlátok és létrák megemlítése, hiszen ezek mindegyikének kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie. A legtöbb költséget a technikai eszközök vonják maguk után: a víztisztító, vízforgató, hőszintkiegyenlítő, algásodásgátló eszközök, a víz alatti világítás és porszívó, melyet a partról akár teleszkópos nyéllel vagy távirányítóval is vezényelhetünk. További extra az automata vegyszeradagoló, vagy a vízmelegítő is.

Karbantartás
Ahhoz, hogy egész éven át tiszta vízben fürdőzhessünk, elengedhetetlen a folyamatos, szakszerű karbantartás. A szűrés csökkenti a vízbe kerülő szennyeződéseket, s esztétikailag is jó szolgálatot tesz. A vegyszeres kezelések gátolják az algák elszaporodását és lebontják a nemkívánatos vegyületeket. Fertőtlenítéssel, pelyhesítéssel és a pH-érték beállításával megfelelő fürdőkörnyezetet teremthetünk. A higítás az előző módszerekkel el nem tüntethető anyagok feldúsítását gátolja. A téliesítés szintén fontos szerepet játszik az állagmegóvásban: a vizet félig le kell engedni, a pH-értéket 7,2 és 7,4 közé állítani, téliesítő folyadékkal és algamentesítővel keverni, az elektromos berendezéseket áramtalanítani,
a szűrőket kitisztítani, a medencetestet fóliával vagy műanyaggal lefedni.
A medence falára kicsapódott anyagok (vízkő, napolaj, klór) megváltoztathatják a medence felületi színét, ezek a lerakódások a kád leürítése után megfelelő folyékony vegyszerekkel eltávolíthatók. A felület megvédése érdekében súroló, karcoló eszközöket és tisztítószereket, hypót nem szabad használni. Először porszívózzuk ki a kádat, s a sok elszívott piszkot vegyük ki a homokszűrő tetejéről.

Az apró lebegő szennyeződések csak pelyhesítőszer segítségével szűrhetők ki. Ezt vegyszeradagoló pumpával juttathatjuk a vízbe. Ahol sok algaspóra van, és erős napsütés éri a medencét, indokolt algagátlót is adagolni.
A fertőtlenítés lehet klóralapú, vagy klórmentes. A klór megöli a baktériumokat, az algaspórákat, és a vírusokat is, de büdös, szemcsípést, bőrviszketést, rozsdásodást okozhat. A klórmentes eljárások között léteznek már hidrogén-peroxid alapú vegyszerek, UV-sugárzást alkalmazó és ózongenerátoros módszerek. Ezek nem csípik a szemet, nem okoznak kiütést, ajánlottak gyermekek fürdéséhez, bár a klórtabletta többszörösébe kerülnek.
Kint vagy bent?

Anyagiakban nincs sok különbség a kül- és beltéri medencék között, mert bár a kintinek drágább a megépítése és fagyvédelme, a bentit párátlanítani, télen fűteni kell. A belső uszoda minimum akkora térben legyen, hogy közelében el lehessen helyezni a napozóágyat, zuhanyzót, esetleg szaunát, vagy fitness-sarkot is. Ha a kövezet alá építjük a fűtőcsöveket, egyúttal csempemelegítőt is nyerünk. A páradús levegő miatt jó, ha az úszóteret a lakás egyéb helyiségeitől elkülönítve alakítjuk ki, hiszen ott magasabb hőmérsékletet kell biztosítani. A világítást süllyeszthetjük a mennyezetbe, a medence falába vagy padlójába, de gondoskodjunk az armatúra légmentes búrájáról. Beltérben alakítsunk ki minél több felülvilágítót, ablakot, kültérben pedig csak éjszakára vagy télre fedjük le a medencét.

Luxusfürdő
Gyakran pezsgőfürdővel kombinálják a pancsolómedencéket. A hidromasszázsfürdők ideális vízhőmérséklete 35-40 Celsius fok. Ez gyógyászati célokat is szolgál: alkalmas az izmok ellazítására, a vérkeringés fokozására, de stresszoldó, lazító, üdítő szerepet is ellát. E masszázsmedencékben beépített forgó-szűrő berendezések biztosítják a víz folyamatos fertőtlenítését, így évente elegendő három alkalommal leereszteni belőlük a vizet. A hatást fokozhatjuk, ha medencénkbe előregyártott élményelemeket (vízköpőket, szökőkutat, vízesést, csúszdát vagy szőkőárgenegátort) szereltetünk. Így ha igényesek vagyunk, egyszerre üdülhetünk és szórakozhatunk is házi uszodánkban.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop