Őszi színek, minták, tájak, hangulatok posztertapétákkal

A tapéták gyönyörű színeit, mintáit és textúráit csak a posztertapéták lenyűgöző látványa képes felülmúlni – ha a falak burkolatának dekorációjáról van szó. Összeállításunkban stílusosan a gyönyörű őszi természet által inspirált fotótapéták legújabb trendi modelljeiből szemezgettünk…

Fotó: Tapétatrend

Az idei őszi enteriőr trendek kulcsszavai a természetesség és a fenntarthatóság, és persze a kényelem, a meghittség, puhaság. Akár a gyönyörű őszi színpaletta, akár a természet kifinomult és izgalmas mintáit, textúráit, avagy elegáns, meleg fényeit szeretnénk betervezni az otthonunkba, érdemes a természetből meríteni, inspirálódni. Ehhez az alábbi gyönyörű posztertapéta-válogatás biztosan meghozza a kedvünket.

Lássuk, mire ügyeljünk idén ősszel, ha tapétával vagy posztertapétás dekorációval szeretné díszíteni a nappalija vagy más helyisége falait!

1. A színek ereje

Az ősz árnyalatai egytől egyig melegséget és nyugalmat sugároznak, telis-tele vannak életerővel, energiával, mégsem zavaróan vibrálóak, erőteljesek, mint egy élénk, feltűnően ragyogó tavaszi színpaletta. Éppen ennek köszönhetik az őszi színek hatalmas népszerűségüket a lakberendezésben is: kellemes, ragyogó, meleg árnyalataikkal otthonos, családias légkört teremthetünk, amelyek cseppet sem unalmasak, aktívak, mégis nyugtatóak is. Az őszi paletta alkotta összkép egyes részleteit saját ízlésünkre, habitusunkra formálva elvihetjük akár a retró, a vintázs vagy az antik irányba is, vagy megmaradhatunk a modern, kortárs stílusok világában is – a finom őszi színpaletta biztos bázis.

tapeta-trend

Fotó: Tapétatrend

A legmelegebbek a vöröses-rezes tónusok és a narancs különböző árnyalatai, amelyek melegsége kedvezően stimulálja az idegrendszert, javítja a mentális folyamatainkat, és segít a lábadozó betegeknek is erőre kapni. A barna kétségkívül a lakberendezők egyik nagy kedvence: nyugtat, harmonizál, megbízhatóságot kölcsönöz, és remekül kiegészítő vele egy-két élénkebb árnyalat – ám érdemes óvatosan bánni vele, nehogy túlságosan komor, öreges legyen majd a végeredmény. Kombinálhatjuk tört fehérrel és bézsekkel, ezen árnyalatok letisztultsága elcsendesíti elménket a fárasztó egész napos pörgés után.

Ha inkább a hűvösebb tónusokat kedveljük, akkor jó tudni: a tengerkék, szürkéskék árnyalatok is remekül beleillenek az őszi palettába, ezek az árnyalatok is nyugtatnak, hűsítenek és tágítanak. A lágy mohazölddel pedig békét és derűt hozhatunk a mindennapjainkba. A színek mellett a textúrákra is érdemes egy csepp figyelmet fordítani: a meleg tónusok és az izgalmas textúrák együtt keltik majd életre falainkat, amihez egy szép, a személyiségünkhöz illő posztertapéta biztosan telitalálat.

Óriás fali posztertapéta loft stílusban, natúr fal mintával

2. A minták varázsa

A letisztult skandináv dizájn után a színek mellett a minták is helyet követelnek maguknak otthonunkban, méghozzá nem is akárhol: egyenesen a falakon. Nem is gondolnánk, hogy ha a helyiség méretéhez, fényviszonyaihoz jól választjuk meg a minták színeit és léptékét – legyen az csempeburkolat vagy mintás tapéta –, milyen mértékben képesek megváltoztatni egy tér összhatását: akár még a helyiség méreteire, tágasságára, azaz a té érzetre is nagy hatással vannak, élettel, vidám játékossággal tölthetik meg a teret. Persze, nagyon fontos, a megfelelő méretű és stílusú mintát válasszuk!
Kisebb terekbe jobbak a kisebb, apróbb minták, az egy színű vagy közepes méretű minták inkább hagyományosnak mondhatók, míg az extrémebb vagy feltűnőbb díszítés, óriás minta inkább a tágasabb, modern, avantgard vagy maximál enteriőrstílusokhoz illik. Ha az adott minta a helyiség vagy a fal több pontján is visszaköszön, a kellemes összhatás garantált.
Egy biztos: a mintákkal életet és egyéniséget adhatunk tereinknek, s ehhez nagyban segítségünkre lehetnek a mintás tapéták, illetve fotótapéták, amelyet válasszunk a gyönyörű ősz színeiben, árnyalataiban a természet motívumaiból!

Vlies faliposzter, skandi stílusú óriás leveles mintával

3. A fotók lenyűgöző ereje

Álomszép falak, lenyűgöző térhatás, kilépés a megszokottból: ezt mind ígérik nekünk a gyönyörű fotótapéták, amelyekkel lélegzetelállító látványt érhetünk el. Ha jól választjuk meg a témát, a színeket és fényeket a helyiség adottságaihoz, egy fotótapéta akár még a térmélységre vagy az enteriőr szellősségére, tágasságára is hatással van, nem beszélve arról, hogy még a legunalmasabb falakat, szobákat is egy csapásra feldobja. Szerencsére ezeket a modern vlies posztertapétákat teljes száradás után könnyedén lehúzhatjuk a falról, így kedvünkre cserélgethetjük is.

Vlies fali posztertapéta tengerparti naplemente mintával

4. A textúrák otthonossága

A textúrák és faktúrák továbbra is óriási kedvencek, ennél már csak az lehet menőbb, amikor egy bizonyos felülethatást még további 3D-s effekttel is megbolondítanak a tervezők. Az igazán trendi posztertapéták között már ilyen izgalmas felületeket is találhatunk. Noha a fahatású, betonhatású vagy textil mintázatát és szövését utánzó textúrák önmagukban is elég látványosak, ha mindezeket még egy plusz 3D-s effekt gazdagítja, a posztertapéta háttér egészen olyan hatást kelt majd, mint a valódi beton felület. Mindezt a hatást választhatjuk geometrikus mintákkal is – ennek remek példája a geometrikus mintás dizájn fali posztertapéta, mely a vintázs vagy a modern stílusú terekbe éppúgy kitűnő választás.

Fotó: Tapétatrend

5. Aranyló fények játéka

Az aranyszínről egyből a nap aranyló sugarai jutnak az eszünkbe, amely melegít, feltölt, ragyogásával betölti lelkünket, szívünket. És persze az élettereinket is – ha történetesen a belső tereket is feldobjuk némi arany tónussal, ragyogással. Ez egy szuper ötlet, különösen a hűvös, őszi és sötétebb évszakra, vagy a tél komorságának elűzésére: a lakberendezők a boldogságot és a tettrekészséget társítják az aranyszínhez, amelynek egyébként remek terápiás hatása is van. Ez a fémes meleg árnyalat erősíti az inspirációt, segít a félelmek és a bizonytalanság leküzdésében, de jó hatással van az anyagiakkal, a pénzzel kapcsolatos boldogtalanság ellensúlyozásában is. Nem véletlen tehát, hogy mindig is hódított, s most is hódít az enteriőrökben, amelynek hol az otthonos melegségébe, hol a fényűző eleganciájába, hol pedig modern, fémes hűvösségébe szeretünk bele újra és újra…
Minimál, glamour vagy vintázs terekbe éppúgy találunk kedvünkre valót a gyönyörű dekorok, kiegészítők, textilek, tapéták és posztertapéták között, ahogy az orientális és vintázs stílusok szerelmesei is kedvüket lelhetik például a lenti képen látható aranyló posztertapéta különlegességben, melyet keleties geometrikus mintákkal bolondítottak meg a tervezők.

Fotó: Tapétatrend

6. A monokróm terek izgalma

Ellentmondásosnak tűnik? Pedig a monokróm enteriőrök nagyon is izgalmasak, ha a textúrák és struktúrák különbözőségét kihasználjuk. Ha monokróm életteret tervezünk, akkor érdemes egy kiválasztott árnyalaton belül maradva, minél több különböző textúrán megjeleníteni és használni az adott árnyalatot. Egy kötött anyagminta, egy textilhatású vagy kőerezet mintás tapéta, de a szép levélminták szépsége is jól megfér a letisztult, sima felületekkel. Az azonos árnyalatnak köszönhetően a különböző anyagok is szépen kiegészítik egymás, gyönyörű harmóniát alkotva.

Fotó: Tapétatrend

7. Virágminta mindenekfelett – az idei ősszel az akvarell és a mezei virágok hódítanak

Ahogy a ruhák esetében, úgy a lakberendezésben is örök klasszikusok a virágminták. Legyenek akár apróbb léptékűek, akár nagyobbak a szirmok, akár szár nélküliek vagy szárukkal együtt ábrázoltak a virágok, ezer és ezer féle változatból biztosan megtalálja mindenki a leginkább hozzáillőt.

A virágos ruhák, virágos lakástextilek és virágos tapéták, illetve fotóposzterek nemcsak tavasszal, de minden évszakban nagyon divatosak – az őszi virágoknak, őszi csokroknak is mindig külön figyelmet szentelnek a dizájnerek. Az idei nyár és ősz egyik nagy favoritja például a mezei virágminta és az akvarell festményhatás, amelyet együttesen is megtalálhatunk például az alábbi álomszép, luxus jellegű posztertapéta mintáin.

Fotó: Tapétatrend

Válasszuk bármelyiket is – vagy valami egészen más, sajátos elképzelést: a 100 százalékos elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest üzletében a kollégák készséggel segítenek a választásban is – akár személyesen, akár online történik a vásárlás.

www.tapetatrend.hu

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop