Nyílászárók szakszerű cseréje

Lakásunk, házunk nyílászárójának cseréje nem kis gondot jelent számunkra. Nem könnyű kérdés a mikor, milyet, kivel, hogyan, mennyiért, és a felfordulás sem mellékes, amivel egy ilyen csere együttjár. Annyit biztonsággal állíthatunk, hogy szakszerű, gondos beépítés nélkül mit sem ér a jó minőség, és hogy a legkorszerűbb nyílászárók közé tartoznak a háromrétegű üvegezéssel ellátott alumíniumborítású fa nyílászárók.

nyilaszarokszakszerucsereje 720

Lakásunk, házunk nyílászárójának cseréjét késő tavasszal, nyáron, illetve kora ősszel célszerű lebonyolítani, a téli nyílászáró cserét lehetőleg kerüljük el. Ekkor problémát okoznak a helyreállítási munkálatok, különös tekintettel a külső részekre. Nyílászáróink cseréjét igazítsuk a homlokzat hőszigetelésével egy időpontra, ekkor szépen elkészíthetők a beforduló részek, a bádogozás és a színezés is. Amúgy a homlokzati nyílászáró cseréje egy-két nap alatt, a belső nyílászárók cseréje pedig újabb egy-két nap alatt lebonyolítható.

nyilaszarokszakszerucsereje 2
Milyet válasszunk a széles kínálatból?
Nagyon sokféle nyílászáró létezik, van acél, alumínium, fa, műanyag valamint ezek bizonyos kombinációja. Alaposan gondoljuk át, hogy milyen nyílászárót választunk, mivel évtizedekre választunk, és az esztétika mellett fontos az ár is.
ACÉL VAGY ALUMÍNIUM nyílászárót lakásokba, családi házakba nemigen építenek be, mert nagy terhelhetőségük miatt drágábbak, és családi házba/lakásba fölösleges is ilyet beépíteni.
A FA nyílászáró, ha megfelelő üvegezéssel készül, kiváló választás. A fa természetes, környezetbarát, évezredek óta használják, hagyományos anyaga a házépítésnek, ezen belül a nyílászáróknak. ház külső megjelenésének meghatározó eleme lehet, belülről otthonosabbá, melegebbé teszi lakásunkat. A fa nyílászárók, sérülésük esetén javíthatók, kis részei is cserélhetők, pótolhatók. Számos olyan tulajdonsággal bírnak, amely alkalmassá teszi a fát nyílászáró szerkezetként történő alkalmazásra. Súlya, szilárdsága, hő- és hangszigetelő képessége, igen alacsony hőtágulása mind-mind mellette szól. Üvegezése lehet hagyományos kétrétegű hőszigetelő (Ug=2,7W/m2K), kétrétegu argon gázzal töltött (Ug=1,1W/m2K), háromrétegu argon gázzal töltött (akár Ug=0,5 W/m2K), utóbbi már jelentős hangszigetelő tulajdonságokkal is bír.
A MŰANYAG ablakok napjainkban a piacon a legolcsóbbak közé tartoznak, ez azonban nem jelent alacsony minőséget, pusztán anynyit, hogy nagymértékű tömeggyártása miatt olcsóbb az előállítása. S ha azt is figyelembe vesszük, hogy a fa ablakokkal szemben nem szorulnak folyamatos karbantartásra, az árkülönbség még nagyobbnak tűnhet. Bármilyen furcsa, de műanyag nyílászáró választása esetén is környezettudatosan döntünk, mert e termékek napjainkra már újrahasznosíthatóak. És jó hír, hogy a mai modern technológia mellett nem kell lemondani az otthonos, természetes hatásról sem, a fehér mellett ugyanis szinte minden színben kaphatóak, készülhetnek egy oldalon, illetve két oldalon színezetten, fahatásúan is.
A FA-ALU nyílászárók a fa és alumínium kombinációját jelentik. A külső oldalon az időjárás elleni védelmet az alumínium lemezborítás biztosítja, a belső oldalon megtartva a fa természetes szépségét, lehetővé téve otthonunk egyéni ízléssel kialakított esztétikus megjelenését. A belső oldalon az ablakgyártásra alkalmas fafajok szabadon válaszhatók. A külső szellőztetett alumínium burkolat megbízhatóan védi a fát a szél, az eső és az UV sugarak ellen, így a fa-alu nyílászárók ellenállnak az időjárás negatív hatásainak. A ráépített alumínium burkolat porszórt kivitelben, RAL színskála szerint vagy fautánzatú kivitelben is készíthető. Az alumíniumborítású fa nyílászárók háromrétegű üvegezéssel napjaink legkorszerűbb nyílászárói közé tartoznak, a burkolat alá építhető hőszigeteléssel alkalmassá válnak passzívházakhoz is.

Kivel végeztessük a cserét?
Ez a kérdés már sokkal nehezebben válaszolható meg. Mindenképpen kérjünk több cégtől ajánlatot, referenciákat (általában a honlapon megtalálhatók), ezek közül néhányat ténylegesen ellenőrizzünk is le. Igaz, hogy a nagyobb, ismertebb cégek valószínusíthetően jobb munkát végeznek, még inkább, ha ISO minősítéssel rendelkeznek, de vannak korrekten dolgozó kisvállalkozók is, akik szintén kiváló munkát adnak ki a kezükből. Az ablakcsere előtt feltétlenül kössünk írásbeli szerződést, aláírt szerződés nélkül semmiképpen ne dolgoztassunk! A szerződésbe mindent foglaljunk bele részletesen: munkakezdés, sittszállítás, helyreállítás, befejezés, ár, garancia.

nyilaszarokszakszerucsereje 1
Mire kell figyelnünk a beépítés során?
Homlokzati nyílászáróink cseréjénél több mindent is el lehet rontani. A felmérést szakemberrel végeztessük, beszéljük meg, hogy milyen toktoldó kerüljön beépítésre. Figyeljünk az ablak magassági méretére, mivel a hőszigeteléssel alul is és felül is be kell fordulnunk. Beépítésnél ügyeljünk az ablak/ajtó függőleges és vízszintes beépítésére: soha ne a falakhoz állítsuk a vízszintest vagy a függőlegest, mert a falak is lehetnek ferdék.
Ablakainkat rögzíthetjük rögzítő vasakkal (rögzítő fülekkel), illetve szerelő furatokon át is. Mind a rögzítő vasak, mind a szerelőfuratok a tok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkedjenek el (ez a soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik). Rögzítés után a fennmaradó rést nyomjuk ki purhabbal, vagy helyezzünk el tömítő szalagot (utóbbit ablakunk/ ajtónk beépítése előtt kell elhelyezni).
Amennyiben az ablakcserét külső hőszigetelés is követi, beépítés előtt tudnunk kell, hogy milyen vastag hőszigetelés kerül házunk falára. Fontos szempont, hogy befordulásnál a hőszigetelés vastagságának nagyjából meg kell egyeznie a homlokzati síkra rakott hőszigetelés vastagságával! Figyelem: ne fogadjuk el a szokásos javaslatot, hogy „majd 2 centissel befordulunk…”, mert ez rossz megoldás, ilyenkor az ablak mellé toktoldót kell raknunk, hogy legyen, amihez csatlakozik a hőszigetelés. Falközépre épített ablaknál és 20–30 cm vastag hőszigetelés esetén (passzívház) a kialakuló ablakpárkány csúnyán széles lesz, ilyen esetben rakjuk az ablakunkat a falsíkhoz közelebb, csökkentve a túl széles ablakpárkányt.
Nagyon jó megoldás, ha a nyílászárót a hőszigeteléssel egy síkba rakjuk, ekkor azonban az ablak statikai megtartása érdekében acél tartókonzolok beépítésére van szükség. Különösen fontos ez túl széles hőszigetelésre rakott ablakpárkány esetén, mert például ablaktisztításnál gyakran be is állunk az ablakba. Figyeljünk arra is, hogy az alsó hőszigetelés vastagsága miatt az erre rakott bádogozás ne takarja el az ablak vízkivezető nyílásait.
Beépítési hiba lehet a púrhab megdagadása. Köztudomású, hogy a purhab a száradása során akár a kétszeresére is dagad, s ha ezzel nem számolunk, előfordulhat, hogy az ablaktokot a megszilárduló purhab „összenyomja”. Az eldeformálódás eredménye lehet a nyílászárók nehézkes zárása-nyitása, legvégső esetben károsodása is.
Műanyag nyílászáró esetén a beépítést követően a gyárilag rárakott védő fóliát 30 napon belül távolítsuk el, egyébként „ráég”, beépített nyílászáróinkat pedig a beépítés után, de még a kőműves munkák megkezdése előtt azonnal védjük fóliatakarással.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop