Non-stop online vagy? Erre figyelj!

Az már szinte természetes, hogy a munkánk során egyre több intelligens eszközt használunk, de emellett otthonunk „működtetése” és a magánéletünk is sokkal inkább a virtuális világhoz köthető. A nap 24 órájában, az év 365 napján online vagyunk. Ennek következtében ma naponta 60 százalékkal több digitális adatot hozunk létre, mint 10 évvel ezelőtt egy teljes év alatt. De vajon milyen biztonsági kihívásokat jelent mindez számunkra és hogyan erősíthetjük meg saját és gyermekeink online biztonságát?

nonstoponline 720

A Google adatai alapján világszerte 60 ezerszer keresünk rá valamire, 70 ezer YouTube videót tekintünk meg, és 800 fotót osztunk meg az Instagramon, összesen közel 50 GB digitális forgalmat generálva – másodpercenként1 . E hatalmas adattermelés maga a kánaán a cyberbűnözőknek, akik évente mintegy 500 millió felhasználói adatot lopnak el és 10 másodpercenként támadnak meg egy otthoni számítógépet. Emellett a zsarolóvírusos támadások száma évente 350 százalékkal nő2 , és csaknem 30.000 bankkártyás visszaélést regisztráltak Magyarországon 2017-ben3 .
A hagyományos cyberbűncselekmények mellett ráadásul egyre nagyobb méreteket ölt a cyberbullying, vagy más néven online megfélemlítés, zaklatás, ami leginkább a gyerekek fejlődésére lehet komolyan negatív hatással, de a magánjellegű információkkal való visszaélés, internetes bántalmazás valójában bárkivel előfordulhat, és sajnos elő is fordul.

Megelőzés és előrelátás!
De mit tehetünk ellenük? Szakértők szerint a cybervédelem, az online biztonság kérdésköre egy komplex kihívás, mely a társadalom valamennyi korosztályát érinti és leginkább a megfelelő tájékoztatás, az edukáció segíthet megelőzni a bajt.

A felkészülésben és a megelőzésben segíthet például a Generali előrelátó elnevezésű weboldala, ahol hasznos gyakorlati tanácsokat kapunk többek között a megfelelő jelszóhasználatról, a kétlépcsős azonosítás fontosságáról, az online vásárlásokról, az adatok védelméről, konkrét példákon keresztül ismerhetjük meg az internetes visszaélések világát, sőt, egy cyberbiztonsági teszt kitöltésével megtudhatjuk azt is, hogy mennyire vagyunk biztonságban az online világban.

nonstoponline 1
Mi tehetünk, ha már megtörtént a baj? Felkészülhetünk és kárt enyhíthetünk. Szerencsére már Magyarországon is lehet cyberbiztosítást kötni a Generali jóvoltából, mellyel többek között telefonos IT távsegítséget, illetve adatlopás, online fizetési csalás, hekkertámadás vagy éppen internetes zaklatás esetén jogi támogatást, valamint egyes esetekben biztosítási kártérítést is igénybe vehetünk.

Sajnos olyan korban élünk, ahol digitálisan is mindenünket védeni kell: a telefonunkat, a számítógépünket, az autónkat, illetve minden olyan okoseszközt, amely jelen van a személyes életünkben. Mindez persze idő és energia, de nemcsak rengeteg pénzt spórolhatunk ezzel, hanem magunkat és a családunkat is megóvhatjuk.

1 https://www.hirado.hu/2017/09/22/egyre-nagyobb-veszelyt-jelent-a-brutalis-mennyisegu-adatforgalom/
2 https://24.hu/tech/2017/12/30/par-ev-es-a-drognal-is-nagyobb-uzlet-lehet-a-zsarolovirus/
3 https://www.vg.hu/penzugy/csokken-a-bankkartyas-visszaelesek-aranya-2-878051/ 

 

 

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop