Névjegyünk a kert

Szigorúan falusias
Sövények, átgondoltan
Víz és élmény a kertben

Harmónia – mindenképpen ez az egyik kulcsszó, ha kerttervezésről, -építésről beszélünk. A kertnek és berendezéseinek harmóniában kell állnia a házzal, a kerítéssel, de még a járdával is. Ugyancsak fontos a növények megválogatása, hogy márciustól lombhullásig mindig legyen valami virág, termés, lomb, ami színt ad a kertnek – vallja András Károly, aki az évente tavasszal megrendezett országos kerttervezés- és nívódíjpályázaton legutóbb is elhozta a fődíjat.

 

 

Mint András Károly kertészmérnök szerint változó, hogy a megrendelők mennyire adnak szabad kezet a tervezőnek, kivitelezőnek, de tény, hogy manapság divat megterveztetni a kertet. Merthogy egyre inkább el- és felismerik: ez is egy szakma, amihez nem érthet mindenki. Ahhoz, hogy az eredmény tényleg szép legyen, ismerni kell a növény habitusát, hogy mire képes, hol és hogyan mutat. Persze még ma is gyakori, hogy a házépítés végére elfogy a pénz, és a kertre sajnos már nem marad.

 

– A tervezésnél elsődleges szempont, hogy mekkora a telek, milyen a tulajdonos életvitele, vannak-e gyermekei, mekkora társasági életet él, mik a kerttel szembeni elvárásai.

 

A társasági életet kedvelő kerttulajdonosnak például kimondottan szüksége van a szabadtéri sütőhelyre, a napfénykedvelő hölgy családtagok kedvéért célszerű megfelelő napozóhelyet biztosítani, meg kell találni a békés beszélgetés, pihenés helyét, ahol pedig egy vagy több gyerek mozgásigényét is ki kell elégíteni, még a kisebb kertben is nélkülözhetetlen a homokozó, a csúszda és a hinta. Mindezek az EU-előírások szerint, és lehetőleg mobil formában, hiszen a gyerekek előbb-utóbb kinövik e játékszereket – sorolja az „alapszabályokat”.

 

– A kertbe kerülő növények megválasztásánál megint csak irányadó a kert gazdájának életritmusa, de emellett arra is gondolni kell, hogy a kert simuljon a környezetébe. Abból kell kiindulni, hogy adott területen melyek az őshonos növények, amelyek ott megélnek, teremnek, és milyen az a terület, amit szeretnénk elhatárolni. Nem szabad – miként a ‘90-es években rendszer volt – mindent örökzöldekkel, tujával, rakétaborókával megoldani – figyelmeztet -, mert ezek egy idő után túlságosan zárttá teszik a kertet, és ahelyett, hogy nyugtatnák a szemet, felzaklatják a kertbe lépőt. Az örökzöldek csak lombhullatókkal kombinálva mutatnak igazán, amelyek virágot, színt adnak.

 

A szakember ugyanakkor úgy tapasztalja, hogy a növényekkel kapcsolatos ismeretanyagunk hiányos, néha azt is elfelejtjük, amit az általános iskolában tanultunk biológiából. Például, hogy mikor kell, lehet a növényeket elültetni. Mondjuk, szabad gyökerű cserjét vagy gyümölcsfát júliusban akarnak ültetni, ami garantáltan a növény halálát okozza. Szerencsére – teszi hozzá -, ma már vannak konténeres növények. Ezek kicsit drágábbak, de egész évben ültethetők. Aztán azért is ismerni kell a növényeket, hogy száraz klímájú helyre ne próbálják a félárnyékos, párás klímát igénylő növényeket beültetni.
Arra nincs szabály, hogy a kertben milyen legyen a fű és a növények aránya, de a növények telepítésénél az életvitel mellett érdemes figyelembe venni a ház formáját is. Egy kocka ház merev vonalvezetését például sose vigyük át a kertbe. A kert akkor szép és természetközeli, ha szabálytalan, alacsonyabb és magasabb növényeket variálunk benne, és ívek, hullámvonalak teszik változatossá.
Az említett szempontokat természetesen nem csak új kert esetében érvényesíthetjük. Ha az előző tulajdonos kertkialakítása a mi ízlésünknek túl zárt vagy árnyékos, akkor változtassunk rajta. Természetesen nem kell minden növényt kivágni, kiszedni, mert a növények védelme nagyon lényeges. Inkább ritkítani, metszeni, ifjítani kell, hogy kicsit visszaszorítsuk a növényeket, hogy a fény, a levegő kertünket jobban átjárja.
Ám hiába a gondos tervezés, kialakítás, a kert csak akkor lesz igazán szép, ha megfelelően műveljük, gondozzuk.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop