Nemesen, bronzba hajló arannyal

A történelmi környezet, a Budai Vár közelsége sugallta a lakberendező vonzódását az arany különböző árnyalataihoz a Logodi utcai 78 négyzetméteres lakás felújításánál.


A Logodi utca a Budavári Palota támfalrendszerére épült. Ez már itt a polgári negyed, ahol Babits és Kosztolányi is élt egy ideig. Körülbelül 10-12 méterrel vagyunk magasabban, mint a vele párhuzamosan futó forgalmas Attila út, de ide már nem hallatszik föl az út zaja. Történelmi falak és nehéz lombú fák adják meg az alaphangulatot.
A jó karban lévő ház az ötvenes években készülhetett el. Hogy is van ez? A földszinten megyünk be a lakásba, és kinézve az ablakon, a harmadik emeletre érkezünk. Kilépve az udvar felőli erkélyre, már érthető ez a furcsa dimenzió, amelyik egyik oldalról nagyon kényelmes, de mégis az emeleti szabadság élményét adja. Az eredeti alaprajz a mai igényekhez képest eléggé szerencsétlen volt: egy nyolc méter hosszú ablaktalan folyosóról nyíltak sorban a helyiségek, majd egy középső átjáró szobácskából nyílt egy kicsit a tér az utcai és a vele szembeni udvari hálószobára. A falak vastagságából és a mennyezet szerkezetéből ki lehetett következtetni, hogy itt szinte minden válaszfal bontható és áthelyezhető. Éreztem, hogy néhány fal eltolásával egy nagyon élhető, akár három hálószobás lakást is lehetne a 78 négyzetméterből varázsolni.
Nem tudom, ki hogy van vele, de ilyenkor én már alig várom, hogy felmérjem és gépbe vigyem a kiindulási alaprajzot, hogy elkezdhessem tologatni a falakat, úgy, ahogy azt elképzeltem. Az a sorsdöntő kérdés, hogy a valós méretek kiadják-e azt az optimális alaprajzot, amelyik a legnagyobb használati értéket adja. Koncepcióm az volt, hogy az előtérbe lépve egy, a konyhai étkező és nappali funkciókat ellátó nagyobb egybenyitott térbe érkezzünk. A hálóhelyiségek, amelyek akár gyerekszobaként, dolgozóként, vagy vendégszobaként is berendezhetőek a nappalin keresztül közelíthetők meg. Ebben az esetben, amikor három hálóhelység lakóit kell kiszolgálni, kevés lehet az az egy viszonylag távoli fürdőszoba. Az itteni adottságok lehetővé tették még egy, a volt közlekedő folyosó helyére berakott zuhanyzós fürdő kialakítását. Ez az új alaprajz már csak arra várt, hogy megkapja a helyiségeként különböző, de egymással mégis harmonizáló arculatot.

A történelmi környezet, a Budai Vár közelsége sugallhatta az arany különböző árnyalataihoz való vonzódásomat ebben a munkában. Már több mint egy éve találtam az interneten a fekete hátterű afrikai női fejet, hangsúlyos arany ajkakkal és szemhéjjal. Ennek bronzba hajló arany színe lett a vezérmotívum ebben a lakásban, és ehhez igazodott a nappali többi látványeleme, amelyben az élénkebb színek sötétebb háttér mellett mutatják meg igazi énjüket.

Hiszem, hogy a bennünket körbevevő környezet harmóniája energetizálja, segíti a benne lévők jobb közérzetét. Egy lakás funkcióit és látványelemeit úgy kell megkomponálni, hogy az kisebb változtatásokkal hosszú távon is ki tudják szolgálni a benne élőket. perfectmatching portre
Petyerák Katalin
lakberendező

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop