Napfényes kert a főváros felett

A VII. kerületi penthouse lakás páratlan különlegessége a hatalmas tetőkert, amely egy vidéki ház nyugalmát, természetközeliségét nyújtja lakóinak. A kelet felé tekintő tetőteraszról zavartalan panoráma tárul elénk, a pergola árnyékából ikonikus épületekben gyönyörködhetünk.

napfenyeskert afovarosfelett 720

A 2009-ben átadott 90 négyzetméteres penthouse lakás második tulajdonosai vagyunk. A tágas előszobából egy hosszú közlekedő vezet a szobákig és mellékhelyiségekig, a legvégén pedig az amerikai konyhás nappali és étkező, ahová betoppanva mindenki megdöbben és ámul a hatalmas tetőkert láttán. Bizonyos helyiségek már előttünk kialakultak, de a legtöbb dolog a mi kezünk munkája (a szó szoros értelmében). Úgy esett, hogy az egyik fal szürkéskék színe a férjemnek és nekem is megtetszett, így ebből inspirálódva a kék szín végiggyűrűzik a lakás minden helyiségén és a legmeghatározóbb bútorokon. A lakás stílusa eléggé összetett, talán a modern-indusztriális-eklektikus a találó megfogalmazás rá, hiszen formavilágát tekintve letisztult, ám megjelenik egy-két mid century bútor és népies kiegészítő is. Anyaghasználat tekintetében sok a fa – tölgy ipari parketta, az ajtók és a pergola is ugyanebből az anyagból készült –, ezt ötvöztük fém elemekkel, illetve a téglával és betonnal az indusztriális stílus jegyében. Bár a lakás télen-nyáron világos, a falak nagy része fehér, ahogy beépített bútoraink is magasfényű fehérek a fény sokszorozása érdekében, ami különösen légies, nyitott tereket eredményez.

A konyha kiépítésénél szintén fontos volt a nyitottság megőrzése, és a munkafelület nagyságának maximalizálása. Mivel nálunk a főzés és az étkezés fontos szerepet tölt be a mindennapokban, kedvencem a konyhaszigeten elhelyezett főzőlap, mert ezzel a megoldással az előkészítés és főzés közben is a nappali felé fordulva vehetünk részt a társalgásban. A konyhasziget egyúttal elválasztó is a konyha és a nappali között, méretét úgy alakítottuk, hogy elférjen mellette egy hatfős étkezőasztal, amelyet nagyobb társaság esetén beforgatva és kihúzva akár nyolcan is körülülhetünk.. Egy másik praktikus véletlen a konyhában a mosogató helye. Mivel egy kellően mély válaszfal takarja el a nappali felől, ezért az itt keletkező esetleges rendetlenség soha nincs szem előtt. A konyha fekete krétatáblafalakait praktikus okokból terveztem, hogy feljegyezzünk rá dolgokat, ám végül így feketén tetszenek nekünk. A nyitott polcok hasznosak, de dekoratív funkciójuk is van, havonta átrendezem őket hangulatom szerint, szívünkhöz közeli tárgyakkal. A fekete falakat ellenpontozza a közlekedőn megjelenő nagyméretű modern vászonkép, amely a függesztett spot lámpákkal megvilágítva galériajelleget ad a közlekedőnek.

Négyéves angliai lakberendezői pályafutásom után 2017-ben kezdtem dolgozni Budapesten. A családi házak, lakások, irodák, butik szállodák tervezése során számomra a legfontosabb az esztétikus, harmonikus, ugyanakkor nagyon praktikus enteriőrök létrehozása. napfenyeskert afovarosfelett portre
Tankó Lili
lakberendező

 

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop