Nagyvárosi oázisok

A tetőkert olyan élettér, amely ha megadatott, akkor az ember el sem tudja képzelni, hogyan élhetett addig nélküle. Zöld szobákkal nagyítja meg a lakás területét, s a tavaszi-nyári hónapokban az élet súlypontja át is helyeződhet oda. Budapest tetői felett másképp néz vissza ránk a város. Tartson velünk!

 

 

Az új építésű társasház tetőkertje Budapest szívében, egy csendes terézvárosi utcában található. A liftezés és a kétszintes lakás faburkolatú lépcsőinek megmászása után felérünk a tetőkertbe, amelyet a három éve itt élő, kétgyermekes építész-tájépítész házaspár valódi városi oázissá változtatott. Felettünk az ég, körülöttünk Budapest tetői, kilátással a Lehel-téri templomra, a Budai várra és a Hármashatár-hegyre. Kitágul a tér, friss levegőhöz jutunk, árad a napfény. A tetőkert szélein körülfutó egyedi formatervezésű, fém járórács és horganylemez növényültető ládákban elhelyezett zöld lombtömegek biztonságérzetet keltve választanak el az alattunk tátongó utcai mélységtől. A hol alacsonyabb, hol magasabb növények a legmegfelelőbb fény-árnyék-viszonyok és a kilátás biztosításának szándékára utalnak. Az alacsony cserjék és a kiültetett évelők között hangsúlyos pontot képeznek az ecetfák, amelyek jellemző habitusukkal és színes lombkoronáikkal egész évben díszítik a zöldtetőt. A nagy gonddal kiválasztott növénycsoportok burjánzását automata öntözőrendszer biztosítja. A felvezető trópusi faburkolatú lépcsők egy bambuszsávval határolt étkezőhelyhez vezetnek, ahol az asztalhoz ülve igazolva látszik a jó hangulatú családi és céges összejövetelek híre. A terasz végében kapott helyet az egyedi formatervezésű konyhapult, amelybe rozsdamentes grillezőt, mosogatót, illetve beépített szekrényeket helyeztek. Külső peremén fűszernövények, illatos évelők ültetőhelye bújik meg, kicsit arrébb pedig a saját termésű paradicsomot szüretelhetjük.

 {gallery}images/stories/verysimple/oazisok/f{/gallery}

A kert három különböző pontjára kifeszíthető, nagy felületű „vászonvitorlával” oldották meg az árnyékolást, amely kellemes menedéket nyújt a nyári nap melege elől. A faburkolaton kívül eső részeken gondosan nyírt gyepfelületek teszik teljessé a kert érzést, és ebbe tavasztól őszig beletartozik az itt fogyasztott reggeli kávé, a nyugágyon való heverészés, a közös játék, a hazavitt munka, a családi vacsorák és a „budapesti éjszaka”.

 

Tervezőasztal

A tetőkert tervezése során kitüntetett helyen állt a nagy magasság-mélység érzékelhetőségének kiküszöbölése, amelyet korlát helyett növénykazettákkal oldottunk meg. Az automata öntözőrendszer kiépítésében kollégám, Pintér András volt a segítségünkre. Az épített elemek – kültéri pult, grillsütő, növénykazetták – tervezésébe az építészfeleség, Méhes Andrea is bekapcsolódott.

 A Kuhn András vezette Gardenworks táj- és kertépítész irodát édesapja, Kuhn László alapította az 1980-as években.

 

{gallery}images/stories/verysimple/oazisok/a{/gallery}
 

 

Jordán Klára kerttervező
Tervezőasztal
A tetőkertet a Citi Kert tervezte, dizájnját a neves belsőépítésszel, Mauricio Flores-szel alakítottuk ki, így tudott külső és belső megfelelő egyensúlyban maradni. A kert- és zöldfelület-tervezésben és -kivitelezésben, tetőkertek kialakításában fontos az értékteremtés. Egy kert vagy tetőkert hangsúlyos pontjai lehetnek a képző- vagy iparművészeti alkotások, amelyek egyedivé és emberközelivé teszik, hiszen örök életű darabokról van szó.
Jordán Klára a Kertészeti Egyetem kerttervező szakán végzett, a 2001-ben alapított Citi Kert Táj- és kertépítész Stúdió vezetője.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop