Múlt és jelen a régi falak között

Barcelona, az építészetéről ismert város számos szegletében rejteget kisebb-nagyobb kincseket, ide tartozik a minden elemében harmóniát sugárzó „Casa Tres Torres” is. A ház nemcsak trendi enteriőrjei, szobáinak benapozottsága, de korszerű és különleges szépségű kertje miatt is igazi mediterrán csemege.

Meritxell Ribéhez, a neves barcelonai belsőépítészt egy kétgyermekes házaspár azzal a megkereséssel fordult, hogy segítsen nekik újonnan vett kertes házuk legfrissebb trendek szerinti felújításában, berendezésében.

Az 1950-es évekbeli ház anno nyaralónak épült, de ma már teljesen beépült a város házai közé. Ribé a terek optimalizálására szabad kezet kapott, a projektet saját építőipari cégével kivitelezte. Hogy megfeleljenek a lakók kívánságaiknak, óriási átalakítások zajlottak, kezdve azzal, hogy áthelyezték a ház bejáratát és a lépcsőházat is. A család olyan házról álmodott, amely belül maximalizálja a természetes fényt, így a lehető legtöbb válaszfalat kiiktatva a tereket megnyitották egymás és a kert felé is. Lágyabb átmeneteket eredményező ívekkel finomították a tereket, sőt, a szobor finomságával kezelt lépcsőház is minden szögből láthatóvá vált.

A ház bejáratánál a stratégiailag elhelyezett tükröknek több funkciója is van: elrejtik a szekrényeket, és szórják a fényt. Kihasználva a ház jó tájolását, az alsó szint összes helyisége egybeolvad a kültérrel, és nemcsak a nappaliból, de a konyhából is nyílik kijárat, hiszen a lakók a maximális kertkapcsolatra törekedtek. Ezzel egyidejűleg a konyha kibővült egy étkezős-grillezős kerti pihenősarokkal is, hogy a család hosszú órákat tölthessen el együtt vagy barátaikkal.

A belső helyiségek kiemelt falfelületeit természetes hidraulikus mésszel vonták be, amely légáteresztő, és mozgást is biztosít, nem mellesleg különleges karaktert ad. A ház hátsó részén a korábban is létező medencét teljesen felújították, burkolatait modernizálták, széles, fehérre festett betonlépcsői padként is funkcionálnak. A felső emelet a család menedékhelye: a szülők, a gyerekek hálószobája és egy központi közös helyiség található itt.

Mindezeken túl a ház működtetése okosotthonos automatizálási rendszerrel történik, alkalmazkodva a család igényeihez és preferenciáihoz. A felújításra szoruló ház kortárs belsőépítészeti átalakításának köszönhetően mára olyan terek jöttek létre, melyek nemcsak a múlt történeteit őrzik, de készen állnak az új lakók új emlékeinek megteremtésére is.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop