Mosó-szárítógép

4 húsvéti vendégváró finomság
Vázlatkészítés kockás papíron
Halló, ez a ház eladó!

Luxus talán a szárítógép? Nem. Hiszen a radiátorokat és a lakást elárasztó száradó ruhák látványa zavaró. De nemcsak ezért. A lakás a folyamatosan száradó ruháktól túlzottan párássá válhat, ez pedig kellemetlen levegőt és akár penészedést is okozhat. Ilyen esetekben, és persze a kényelmünkre gondolva, nagyszerű segítség a mosó-szárítógép.

 

 

 

Mosó-szárítógép vagy mosógép

Amíg a nyugat-európai családok többsége megteheti, hogy mosó és szárítógépét ne a fürdőszobában, hanem egy külön háztartási helyiségben helyezze el, addig szokásaink és lakásméretünk miatt nálunk a mosógép helye általában a fürdőszobában van. Ha még ehhez fokozott mosási és szárítási igény is párosul, ekkor merül fel a mosó-szárítógép vásárlásának kérdése. Ráadásul a mosáshoz a szárítás is hozzátartozik, és ez egy kisebb lakásban azt jelenti, hogy állandóan tele van kiteregetett ruhákkal. A mosó-szárítógép használata viszont némi kompromisszummal jár: moshatunk akár 5-6 kilogramm pamutruhát is egyszerre, de szárítani általában maximum 3 kilogrammot (szintetikus anyagnál pedig csak 1,5 kilogrammot) lehet a készülékben.

Légkivezetéses vagy kondenzációs

Kombinált mosó-szárítógép csak elöltöltős kivitelben készül, és mindig kondenzációs szárítási elven működik, azaz a mosás mellett a hűtéshez is igényel vizet. Nincs tehát szükség a légkivezetés megoldására, de a mosás utáni szárításra vizet és energiát fordítani nem a legolcsóbb. Ezért ha tehetjük, válasszunk külön mosógépet, és mellé vagy ráhelyezve külön ruhaszárítót, amely ugyanannyi ruha szárítására alkalmas, mint amit kimostunk.

Mi a leghasznosabb program

Mivel a ruhafajtáknak csak egy része alkalmas gépi szárításra (amelyet a ruhára varrt címke jelez), csak pamut és szintetikus mosóprogramokat tudunk szárítással kombinálni. A kombinált mosó-szárítógépeknél általában nekünk kell megadni a becsült, vagy kívánt szárítási időt, míg a szárítógépek akár automatikusan is beállítják az optimális szárítási hőmérsékletet és időt, attól függően, hogy milyen szárítási célt határoztunk meg.

Vasalást könnyítő mosás, szárítás

„Vasaláskönnyítő” mosás, vagy „gyűrődésgátló funkció” alkalmazásával igyekeznek a gyártók a gyűrődések megjelenésének elejét venni. Ekkor a végső centrifugálás közben többször átrendeződik a ruha a dobban, így nem maradnak rajta gyűrődések. A blúz, szoknya és férfiing kivételével talán mást nem is szükséges vasalni. A szárítás befejezése után a készülék időnként megforgatja a ruhával telt dobot, hogy a ruha átrendeződjék, ne rögzülhessenek bele a ráncok. A legjobb, ha a megszárított ruhát rövid időn belül kivesszük a dobból.

{gallery}images/stories/verysimple/moso_szaritogep//f{/gallery}
Víz- és energiafogyasztás

Egy „A+” energiaosztályú mosógép 5 kilogramm pamutruhát 0,85 kWh energia és 45 liter víz felhasználásával mos ki. Ha ez egyben mosó-szárító is, akkor a teljes vízfogyasztás 120 liter, az összenergiafelhasználás 4,5 kWh. A Whirlpool „A+++” mosógépe és „A” kategóriájú kondenzációs szárítója együttvéve 9 kilogramm pamut ruhát 69 liter vízzel és 5,5 kWh energiafelhasználással mos ki és szárít meg szekrény szárazzá. Ha ugyanezt mosó-szárítóval végezzük, akkor az 216 liter vizet és 8,1 kWh energiát igényel.

Kertész István
a Whirlpool szakértője

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop