Mitől attraktív, mégsem tolakodó?

Mi határozza meg egy lakás végső arculatát? Mitől lesz egyedi, mégis élhető? Honnan érdemes inspirálódni? Petyerák Katalin lakberendező az alkotási folyamatba enged bepillantást legújabb munkája kapcsán.

Amikor van egy kiváló elhelyezkedésű lakás egy szép, rendezett házban, a terasz zöldre néz, még panorámája is van, és jók az alaprajzi adottságok is… elképzelni sem tud jobb alapanyagot egy lakberendező. Ebbe a ’70-es években épült ingatlanba belépve – ahol szemmel láthatóan még az eredeti burkolatok, tapéták voltak a falakon – első gondolatom az volt, hogy hogyan tudnám az egészet átalakítania a mai igényeknek megfelelő terekké. Régebben, a szocreál időszakban az akkoriban még nagyon modernnek számító rózsadombi teraszos lakásokban is a kis főzőfülke, hall és egy két szoba volt a jellemző. Ma alapvető igény, hogy legyen egy nagyobb élettér, ahol a konyha, étkező és a nappali együtt található, és legyen több külön bejáratú szoba, ahová a családtagok el tudnak vonulni. Ez különösen fontossá vált az utóbbi néhány évben, amikor a home-office óriási teret kapott.

Egy új lakás megtervezésénél a térrendezés után a másik fő momentum a dizájn. Nekem elsőként valamilyen színkombináció jelenik meg a szemem előtt, amit később kiegészítek, de mindenképpen végigviszek a lakáson. A színkombinációk pedig mindig valamilyen inspiráció alapján születnek: jöhetnek szinte bárhonnan, ahol járok, egy kiránduláson a természetben, egy filmben látott helyszínen vagy egy szállodában, ahol éppen megfordulok, és persze az interneten böngészve is. Ezúttal egy bútorboltban láttam meg egy „rókaszínű” kanapét, ami nagyon megtetszett: elképzeltem, hogy milyen drámaian festene egy sötétzöld háttér előtt. Valahogy ezzel a színvilággal kötöttem össze ezt a budai lakást. Olyan posztert kerestem, ami árnyalataiban és dinamikájában is látványos eleme lehet a nappalinak, választásom végül Martin Bergström, svéd dizájner egyik fotótapétájára esett. Ez adta meg a vezérfonalat a további színek és stíluselemek kiválasztásához.

Végül mégsem a „rókaszínű” kanapét választottam, mert úgy gondoltam, talán majd több embernek nyeri meg a tetszését egy visszafogottabb szürke, de ez az erőteljes színdomináns még így is fontos szerepet tölt be a lakásban. Bár csupán a kiegészítőkben jelenik meg, szerepe fontos a zöld, a fehér, a fekete és a szürke árnyalatai között.

Hiszem, hogy a bennünket körbevevő környezet harmóniája energetizálja, segíti a benne lévők jobb közérzetét. Egy lakás funkcióit és látványelemeit úgy kell megkomponálni, hogy az kisebb változtatásokkal hosszú távon is ki tudják szolgálni a benne élőket.
Petyerák Katalin
lakberendező

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop