Mire figyeljünk, ha építkezünk?

Az ingatlanpiac régóta nem tapasztalt intenzitással pörög, és egyre többen adják házépítésre a fejüket. De mit tehet egy átlagember annak érdekében, hogy az építkezés, amibe belekezdett, időben el is készüljön? Ezeket a tudnivalókat érdemes fejben tartani, ha szeretnénk felgyorsítani a kivitelezést.

mirefigyeljunkhaepit 720

Mint minden nagyszabású projektnél, egy építkezésnél is a legfontosabb az átgondolt tervezés. Fontos, hogy a lehetőségekhez mérten határozzuk meg előre az építkezésre szánt büdzsét is, így az építkezés során nem érnek kellemetlen meglepetése, és nem kell anyagi akadályok miatt szüneteltetni a kivitelezést. Emellett az okos építkező mindig előre gondolkodik: a különböző mesterembereket már jóval a kivitelezés előtt érdemes leszerződtetni.
Egy családi ház építésénél a két legfontosabb teendő a megfelelő mesteremberek megtalálása, illetve az alapanyagok beszerzése. Egy jó generálkivitelező mindkettőt intézi helyettünk, és nagymértékben fel tudja gyorsítani a folyamatot, viszont feltétlen bizalmat, igényel, hogy a teljes kivitelezést egy szakemberre bízzuk, és a végösszeg is jóval drágább lesz így. Az idő ebben az esetben is pénz, de egy jó szakember rengeteg bosszúságtól is megkímélhet.
Ha mégis saját kezünkbe vennénk a szervezést, az alábbi három szempontot érdemes fejben tartani.

A szakemberek kiválasztása
Amellett, hogy igyekszünk a legjobb mesterembereket leszerződtetni, már az ajánlatkérésnél jelöljük ki a határidőket, és a szerződésbe is foglaljuk bele a lényeges pontokat, akár kötbérrel kötelezve a kivitelezőket a teljesítési idő betartására. Érdemes lehet még a különböző munkafázisokat kisebb szakaszokra bontani – ez az építkezés során is megkönnyíti a folyamatos kommunikációt és egyeztetést a szakemberekkel. Gyorsítani lehet még a kivitelezést, ha a külső-és belső munkálatok egy időben folynak, ez persze komoly szervezést igényel.

Tavasszal érdemes építkezésbe kezdeni
Egy családi ház felépítéséhez, a tervezést és kivitelezést is beleértve, átlagosan 0,5-2 év szükséges. Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni a szükséges időt, figyelembe kell venni a ház méretét, az építési telket, a régió infrastruktúráját, az esetleges különleges építési anyagok elérhetőségét. Persze az anyagi háttér és az esetleges hitelek is nagyban befolyásolják az építkezés hosszát. ,,A 2 évnél tovább tartó építkezés még a jelenlegi építőipari helyzetben is kirívó. Mindemelett talán a legalkalmasabb időpont az építkezésre a tavasz – annak ellenére, hogy általában ősszel a legnagyobb a forgalmunk. A tavaszi hónapokban még nem kell akkora építőanyag hiánytól tartani, mint az év következő szakaszában”. – mondta el Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője.

Anyagbeszerzés okosan
Az építkezéshez szükséges anyagok kiválasztásánál preferáljuk a raktáron lévő anyagokat, hiszen ezekre nem kell várni. Ha már a tervezés során megvizsgáljuk a teljes építkezés anyagigényét, előre láthatjuk, hogy melyek a hiánycikknek számító termékek, így ezek beszerzését már korábban elkezdhetjük, akár tárolni is érdemes.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop