Ahol a falak hűtenek

Létezik olyan lakás, ahol nincs légkondicionáló berendezés, nincsenek régi vastag falak és mégis biztosított a kellemes, hűvös levegő a forró nyári napokon is? Lehetséges, hogy ez a rendszer egyúttal képes a téli fűtésre is?

minitechutes 720

Igen, létezik! A falhűtés (vagy mennyezethűtés) mind népszerűbb az egyre melegebb nyári időszakok miatt. Működési elve megegyezik a padlófűtésével, de itt a hőátadó felület nem a padló, hanem a fal vagy a mennyezet. A falba épített csővezetékekben áramoltatott vízmennyiség hőmérséklete biztosítja a helyiség állandó temperálását.
Kialakítását tekintve a hagyományos módszernek tekinthető a vizes technológia, amikor egyszerűen a falra illesztett vezetékek levakolásra kerülnek. A hiedelemmel ellentétben a falhűtésnél nincs szükség drágább, speciális vakolatra sem.

Az Uponor Minitec nedves vakolatos rendszer hatékonyan és költségtakarékosan szolgáltat kellemes hőérzetet, valamint nagyon gyorsan szabályozható. Mennyezeten vagy falon egyaránt használható fűtésre és hűtésre is. Az Uponor Minitec nedves vakolatos rendszere dupla előnyöket kínál: nyáron kellemesen hűsít, télen otthonos meleget teremt. Emellett elég rugalmas ahhoz is, hogy lépést tudjon tartani a tavaszi és őszi hónapok gyors hőmérséklet-változásaival is. Amennyiben a rendszerre elsősorban hűtés miatt van szükség, a mennyezeti elhelyezés a legjobb választás a hőátadás szempontjából.

minitechutes 11
Sokaknak azért nem tetszik falhűtés, mert aggódnak a rendszerhez tartozó különleges berendezések és a kényes beszerelés, valamint a „láthatatlan” elhelyezkedés miatt. Mindezek azonban egyáltalán nem okoznak problémát a jól felkészült szakemberek számára. A falba rejtett csövek ugyanis nem igényelnek különösebb védelmet, csak a furatok kialakítása kíván nagyobb odafigyelést, hogy ne érintsék a csővezetékeket.

minitechutes 2
A furatok megfelelő helyének megállapításához termo-fólia is alkalmazható, amely hő hatására elszíneződik. A falhűtés kiépítése tehát elsősorban komfort és anyagi kérdés. A befújt levegővel elért hűtés soha nem lesz egyenértékű a falhűtéssel, nem érhető el vele a „barlangérzet”. Ezt az érzést csak az ismeri, aki egyszer kipróbálta! Aki viszont kipróbálta már, az nem ismer kompromisszumokat e téren!

További információ: Minitec falfűtés és falhűtés

 

uponor logo
Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/B
T. +36 1 203 3611
E-mail: info.hungary@uponor.com

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop