Milyen trendek illenek az utcaképbe?

Több, mint 30 éve léteznek különböző „trendelőrejelző” intézmények, csoportok, amelyek nyolcvan százalékos pontossággal megmondják a következő három év színtendenciáit. Persze nincs hozzá varázspálcájuk, olyan tényezőket vesznek ehhez figyelembe, mint a gazdaság, sport vagy éppen a társadalmi változások.

Mivel is foglalkozik egy színtervező? Willy Spanring az IACC (International Association of Color Consultants/Designers) színtanácsadási osztályvezetője, emellett a Baumit Szín- és Képzési Központ vezetője Ausztriában. A színelmélet, a színegyensúly és a tudományos elvek figyelembevételével tanácsot ad a szín- és anyagválasztásban, koncepciókat készít, az ő kreálmánya többek között a Baumit színpalettája is. Egy-egy paletta elkészítésekor az a feladata, hogy a legtrendibb színeket újra párosítsa, harmóniákat alkosson, és ezeket az új színeket ajánlja az épületek homlokzati felhasználására is.

„A korábbi lakberendezési trendek tényleg csak a belső terek tervezésére vonatkoztak, mostanra viszont egyik-másik annyira népszerű lett, hogy az épületeken kültéri, homlokzati alkalmazásért kiált. Ilyen például a hygge: régen talán unalmasnak tűnt volna, most mindenki ezt az életérzést akarja.” – tanácsolja a színtervező.

A 2023-as trendek

Ki gondolta volna, hogy a dánok „új életérzés” trendje ekkorát megy a lakberendezésben? A kellemes otthoni hangulatot ők a tágas, letisztult terekhez kötik. Ide sorolják a romantikus beltéri világítást, a gyertyaégetés rituáléját is.
Hygge: minden, ami minimalista és a fehér árnyalatokat fával kombinálja – a homlokzaton is! Persze az életérzés szerintük akkor lesz teljes, ha az időtöltésünk kellemes, nyugodtak vagyunk, ínycsiklandó ételeket fogyasztunk.

A Boho is lakberendezési trendként indult még az ezredfordulón. Kicsit „hippis” irányzat élénk színekkel, nagy mintákkal – bármilyen kiegészítőt elbírt, ami szokatlan, vintage, romantikus. Ez a harsányság köszön most vissza azokon a homlokzatokon, amelyek az erős narancs-piros árnyalatokat a fa különböző árnyalatival párosítják. Sikkessé (chic) pedig arany homlokzati elemekkel tehető.

A metál stílus gegje nem más, mint a különböző fényhatások és struktúrák keverése. Ez beltérben lehet egy ezüst lépcsősor, fém polcrendszer vagy egy nagy fényes falfelület – bármi, ami rendeltetésszerű a szobában, mégis több annál: tükröződik, kiugrik a térből és meghökkent. Mit szólnánk egy platina külső falfelülethez akár a hőszigetelő rendszeren?

Az indusztriális vagy ipari lakberendezési stílus ennek pont az ellentéte, csupasz falfelületekkel játszik. Minden, amire azt hinnénk, hogy félkész, szándékosan tűnik fedetlennek: beton falak és padlók, szürkére mattított falrészek. Willy Spanring tippje kültéri vékonyvakoltként: kombináljuk egymással a hideg és meleg szürkéket!

„Mindenkinek vannak kedvenc színárnyalatai, amelyek végig kísérik a színválasztását a saját háza színének megválasztásakor is. Ilyen konformszín például a napsárga, a bézs. Én mégis mindenkit arra biztatok, hogy válassza a merészebb árnyalatokat, kísérletezzen a különböző trendekkel. Érezni fogja, melyik a nyerő!” – tanácsolja Spanring.

Önnek melyik stílus áll közel a szívéhez?

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop