Mikor éri meg napelembe fektetni?

Ma már szinte mindenhol szembe találjuk magunkat a napelemek előnyeivel és pozitív hatásaival. A kormány határozott politikával próbálja ösztönözni az embereket, hogy telepítsenek otthonaikba napelemet, de nemcsak a fogyasztókat támogatja, hanem a napelemes cégeket is.

Kívülről úgy tűnhet, hogy kicsit fel van fújva a dolog, pedig a napelemes rendszerek igenis kedvezően hatnak a gazdaságra és a környezetre is. Mindezt persze csak azután tapasztalhatjuk meg, ha magunk is kipróbáltuk. Sokan nehezen adják be a derekukat, pedig vannak helyzetek, amikor már egyértelműen látszik, hogy a napelem telepítése a legjobb megoldás. Ezeket szedtük most össze az alábbiakban 3 pontban.

 1. Ha túl magas az energiafogyasztás
  Jöjjön is első helyen a pénz. Olcsó hívószó, de mégis működik, mert senki sem szereti feleslegesen elkölteni, bármit megteszünk a spórolás érdekében. Márpedig a napelemes rendszerrel csak spórolni lehet. Ez elsőre talán nem magától értetődő, hiszen a magas napelemárak nem ezt sugallják. Mindazonáltal, különböző kormányzati pályázatok állnak rendelkezésünkre, amelyek vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújtanak. Persze akkor is megtérül a napelemekbe fektetett pénz, ha a saját tőkénket használjuk fel, a napelem különösen jó megoldás a pénz értékének megtartására.
  Hogy miért? Azért, mert a napelemmel saját magunknak állíthatjuk elő a villamos energiát, ami különösen olyan háztartásokban előnyös, ahol szinte folyamatos az energiafogyasztás. A napelemes rendszer segítségével a háztartási gépeket továbbra is zavartalanul üzemeltethetjük, de már nem kell csillagászati árakat kifizetni a villanyszámlákért.
  Vagyis, ha folyamatosan jár a klíma (akár hűtés, akár fűtés miatt), ha otthonról dolgozunk és emiatt egész nap be van kapcsolva a számítógép, vagy ha elektromos autót szeretnénk otthon tölteni, akkor feltétlenül ruházzunk be egy napelemes rendszerbe.
  A napelemek és a telepítés ára pár év alatt megtérül, onnan pedig megállás nélkül takarítjuk meg az újabb és újabb forintokat. Ahhoz viszont, hogy ez a befektetés nyereséges legyen, elengedhetetlen az alapos tervezés. A napelemes rendszer csak akkor lesz hatékony, ha nem a minőségén akarunk spórolni. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy hol is kezdjük, érdemes azonnal felvenni a kapcsolatot egy napelemes céggel, például az Energoptimo Kft.-vel, amelyek a tanácsadáson túl elvégzik a rendszer telepítését, és későbbiekben a karbantartását.
 2. Ha az ingatlan távol esik a hálózattól
  Ugyancsak javunkra válhat egy napelemes rendszer, ha az adott ingatlan távol esik a központi hálózattól. Ez leggyakrabban a kisebb nyaralókkal, vidéki házakkal és tanyákkal fordul elő, amikor méregdrága volna odáig elvezetni a közműveket. viszont a kényelemről ott sem kell lemondani.
  Ha az ingatlant nem tudjuk csatlakoztatni a hálózatra, jöhet a napelem. Ilyen helyzetekben a szigetüzemű napelemet javasolják, mégpedig azért, mert ez a típus rendelkezik energiatárolóval. Energiatárolóra azért van szükség, mert a napelem hatékonysága nem egyenletes, napszaktól, évszaktól és időjárástól függően eltérő hatékonysággal termeli az áramot, s mi is eltérő mennyiségben vesszük igénybe, vagyis a fel nem használt többletáramot tárolni kell a saját tárolóban. Így az ingatlan akkor sem marad áram nélkül, amikor nagyobb az aktuális fogyasztás, mint a termelés.
  A szolgáltatótól való függetlenség egyébként azok számára is csábító, akik csatlakozhatnának a központi hálózatra. Amennyiben megvalósul a teljes energiafüggetlenség, már nem fenyegetnek bennünket az esetleges áramszünetek, de még a folyamatosan növekvő energiaárak sem.
 3. Ha környezettudatosan szeretnénk élni
  Végül pedig említsünk meg egy nemesebb szándékot is. Bizony, nem mindenkit a pénz vezérel, vannak olyanok, akiknek fontos a környezet, akik szeretnének tenni a jövőért és bolygónk egészségéért, és módjukban is áll azt finanszírozni. Aki tehát erős vágyat érez az iránt, hogy segítse a Földet, fektesse a pénzét napelembe, személyes szinten talán így segíthetjük a leghatékonyabban a természetet. A napenergia ugyanis zöld energia, vagyis az előállítása és hasznosítása sem káros a környezetre, jelentősen csökkenthetjük a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet, ezzel együtt pedig az ökológiai lábnyomunk is csökken.
  Gyakran érkezik az az ellenvetés, hogy a napelem veszélyes hulladéknak számít, ezért nem volna szabad használni. Ez a probléma meglehetősen egyszerűen megoldható, ha nem olcsó, silány minőségű napelemet vásárolunk. Egy megbízható, minőségi napelem ugyanis 25-30 évig is működhet mindenféle komolyabb hiba nélkül. Ez azt jelenti, hogy ennyi ideig nem kell cserélni, vagyis nem válik belőle hulladék. Amennyiben pedig mégis leselejtezünk egy napelemet, szigorúan csak az erre kijelölt gyűjtőhelyen adjuk le, így megóvhatjuk a természetet egy újabb veszélyforrástól.

Kép forrása: canva.com


Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop