Miért fontos a tetőtér hőszigetelése?

Megmutatjuk, hogyan segíthet a tetőtér szigetelése kényelmesebbé, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni a mindennapokat, valamint hogy miért érdemes a munkához kőzetgyapotot használni.

A tetőtér hőszigetelése létfontosságú szerepet játszik otthonunk kényelmének és energiahatékonyságának kialakításában. Kevesen tudják ugyanis, hogy a szigetelés hiánya ebben a házrészben a hőveszteség 30 százalékát is okozhatja. Ebben a cikkben megmutatjuk, miért fontos a tetőtér hőszigetelése, milyen alapanyagokkal érdemes dolgozni a tökéletes eredményhez, valamint azt, hogyan kerülhetjük el a szigeteléssel járó hibákat egy épület hőkezelésekor.

Jó hőszigetelés: a kényelem és az energiatakarékosság alapfeltétele

Az egyik legfőbb érv a tetőtér hőszigetelése mellett nem más, mint az energiatakarékosság. A helytelenül vagy egyáltalán nem hőszigetelt tetőterek hatalmas mennyiségű hőveszteségre képesek a hidegben, nyáron pedig nem tartják megfelelően a kellemes, hűvös klímát. Az ideális hőmérsékletű levegő kiszökik, ezáltal az energiaveszteség is nagyobb lesz, így télen a fűtésre, nyáron pedig a hűtésre kell majd jóval többet költenünk.

A jól hőszigetelt tetőtér azonban jelentős mértékben képes csökkenteni a megfelelő klíma fenntartásával járó költségeket. Ez hosszútávon jelentős megtakarítást eredményezhet a háztartás számára, különösen napjainkban, amikor az energiaárak folyamatos drágulásával is számolnunk kell.

Környezetbarát és fenntartható otthon

Ha a tetőtér szigeteléséről beszélünk, az energiatakarékossági szempontok mellett érdemes megemlíteni a fenntarthatósági szempontokat is. Az energiamegtakarítás ugyanis nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de a környezetünknek is jót tesz. Az energiafelhasználás csökkentése kevesebb fosszilis tüzelőanyag elégetésével jár, ennek köszönhetően csökken az otthon károsanyag-kibocsátása. Az energiatakarékos otthonok tehát kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, és segítik a fenntartható életmód kialakítását. Ez több szempontból is fontos: egyrészt mert környezetünk védelme egyre égetőbb kérdéssé válik, másrészt pedig azért, mert a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével épült otthon az egyre szigorúbb európai uniós elvárásoknak és szabályoknak is képes lesz megfelelni.

Mit jelent és miért fontos a termomodernizáció?

A termomodernizáció egy olyan energetikai fejlesztési folyamat, amely a meglévő épületek energiatakarékosságának és hatékonyságának növelését célozza meg. Alapját olyan dolgok jelentik, mint a fűtési rendszer korszerűsítése, az energiahatékony nyílászárók telepítése, valamint a megfelelő hőszigetelés. A termomodernizáción keresztül optimalizálhatjuk az épületek energiafelhasználását, csökkenthetjük a káros környezeti hatásokat, és javítjuk az otthonunk kényelmét, ezen felül az épületek élettartamának meghosszabbításához is hozzájárul. Összességében tehát egy olyan befektetés, ami hosszú távon segíti a fenntarthatóbb, egészségesebb és környezetbarát életmód megvalósítását

Milyen szigetelőanyagot válasszunk, ha termomodernizációra kerül a sor?

Tetőtér-szigetelés esetén a ferde síkok szigetelésére, valamint tetőtéri helyiség feletti vízszintes felület szigetelésére is gondolnunk kell. Amennyiben szeretnénk hosszú távú és megbízható eredményt elérni, fontos, hogy a megfelelő minőségű szigetelőanyagot válasszuk. Számos hőszigetelő anyag áll rendelkezésre, és mindegyiknek megvan a maga előnye. A választás során a költségek mellett mindenképp érdemes figyelembe vennünk a hőszigetelési teljesítményt, az adott anyag tartósságát és a beépíthetőség egyszerűségét is.
Elterjedt megoldásnak számít az üveggyapot, ami könnyű, jó hőszigetelési és tűzálló képességet biztosít, a fújható üveggyapot ráadásul a legapróbb réseket is képes hatékonyan szigetelni. Más anyagokkal ellentétben azonban előfordulhat, hogy nagyobb vastagságra van szükség a kívánt hőszigetelési szint eléréséhez.

Népszerűnek számít továbbá az úgynevezett EPS szigetelés. Az EPS egy speciális polisztirol anyag, ami jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, könnyű és vízálló, más anyagokkal szemben azonban néhány típusa tűzveszélyes is lehet. Hasonló a helyzet az egyébként kényelmes, tetőszigeteléshez fújható, szórható formában is beszerezhető PUR (poliuretán) hab esetében is.

Ha az igazán tartós és biztonságos tetőszigetelés a cél, a kőzetgyapot tökéletes megoldást jelentenek. A kőgyapot-alkalmazások kiváló hőszigetelő képességgel bírnak, jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A kőzetgyapot továbbá lélegző és páraáteresztő anyag, és a tűzállósága is kiemelkedő. Ezek különösen fontos szempontok, hiszen a kőzetgyapot nem csupán az ideális hőmérséklet megtartását segíti, de többek közt:

  • megakadályozza a falak vizesedését, ezáltal nem jöhet létre penészedés,
  • átereszti a párát, így nedvesség nem áll meg a tetőtér szigetelésben,
  • nem engedi, hogy tűz esetén a lángok az épület más részeire is átterjedjenek,
  • természetes anyagokból készül, így csökkenti az otthon károsanyag-kibocsátását.

Összességében tehát a kőzetgyapot szigetelés komfortosabbá és biztonságosabbá is teszi a mindennapokat.

Az ideális anyag kiválasztása során természetesen lényeges figyelembe venni az adott épület jellemzőit, a tervezett hőszigetelési követelményeket, és a helyi klímát is. Érdemes lehet szakemberekkel konzultálni a tervezési folyamat során annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb anyagok mellett dönthessünk, és hogy az optimális hőszigetelési teljesítményt érhessük el.

Milyen az ideális hőszigetelés vastagsága?

Kevesen tudják, de otthonainkban a hőveszteség közel 30 százalékát a nem megfelelő tetőszigetelés okozza. Ennek oka, hogy a meleg levegő felfelé terjed, így a tetőtérben szökik meg a legtöbb meleg a házból. 2018 óta az EU-s rendeletben előírt hőátbocsátási tényező 0,17 W/m2K. Ez általában minimum 20 centiméter vastag szigeteléssel érhető el, a valóságban azonban érdemes vastagabb, akár 26-30 centis hőszigeteléssel tervezni, különösen lapostetős építmények esetén. A vastagabb hőszigetelés jó befektetés lehet a jövőbe, hiszen a változó klímának köszönhetően egyre melegebb nyarak várnak ránk. A jó szigetelés pedig nemcsak a meleget, de a kellemesen hűvös levegőt is segít megtartani a lakásban. A nyári kánikulában egy megfelelően szigetelt tetőtérben 5-7 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tudunk elérni, hiszen a tetőtér sokkal lassabban melegszik fel, ha jól működik a hőszigetelés. Ha emellett az árnyékolásra és az éjszakai szellőztetésre is odafigyelünk, abban az esetben akár teljes mértékben elkerülhetővé válik a klíma használata, ami rengeteg energiamegtakarítást jelent.

Mire figyeljünk, mielőtt belekezdünk a munkába?

Mielőtt belefognánk a hőszigetelésbe, először is fel kell mérnünk az épület állapotát, a jelenlegi szigetelési rendszerét. El kell távolítanunk minden korábbi szigetelőanyagot, és fel kell készítenünk a tetőszerkezetet a szigetelő rétegek elhelyezésére. Fontos, hogy tiszta felületen dolgozzunk. Ez garantálja ugyanis a szigetelés szakszerű felhelyezését és hozzájárul az optimális teljesítmény eléréséhez.

A munka során fontos, hogy odafigyeljünk a tetőszerkezeti rétegrendre, ami előírja azt, hogy milyen sorrendben kerüljenek az egyes építőanyagok a tetőtérbe. A tetőszigetelés rétegrendjén múlik, hogy milyen hatékonyan tud eltávozni a pára, és milyen lesz a szigetelés alapvető működőképessége. Ha a kőzetgyapot szigetelés mellett döntünk, a rétegek beépítése során ügyeljünk a szakszerű elrendezésre, ellenkező esetben könnyen keletkezhetnek hőhidak és hézagok, amelyek csökkentik a hatékonyságot és akár beázáshoz, a szigetelés megrongálódásához is vezethetnek. A pontos kivitelezés biztosítja a szigetelés hatékonyságát, a munkát tehát érdemes minden esetben tapasztalt szakemberre bíznunk.

Abban az esetben ugyanis, ha barkácsmódszerrel szigetelünk, könnyen belefuthatunk olyan hibákba, mint a nem megfelelő rétegrend követése vagy a nem megfelelő minőségű és vastagságú anyag használata. Ezek a hibák pedig nemcsak csökkentik a hatékonyságot, de az is előfordulhat, hogy a hőszigetelés rövid időn belül tönkremegy, és hiába vittünk véghez egy százezres nagyságrendű beruházást.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop