Izgalmas csavar a homlokzaton: dekorvakolat kisokos

Otthonunk egyedisége nem csak és kizárólag a belső kialakításban, elrendezésben és anyaghasználatban mutatkozhat meg – egyre népszerűbb az épületek, a szokásostól eltérő külső megjelenésének kialakítása. Hasznosabb praktikákat és tippeket osztottak meg velünk ezzel kapcsolatosan a MATERIX Építőanyag-szakkereskedések szakértői.

Épületeink, otthonaink bár sokban hasonlítanak – hiszen mindegyikük falakból, tetőből, nyílászárókból és egyéb általános kiegészítő elemekből állnak – a külső megjelenés egyedibb kivitelezése, a többitől eltérő karakter megalkotása sok építkező számára szintén fontos szempont. Nem meglepő módon, elsőként a kültéri vakolat színezése jut eszünkbe, maga a felület textúrájának rendhagyó megvalósítása azonban még szabadabb mozgásteret biztosít a tervezésben.
Egyszerűségéből fakadóan, az első kézenfekvő megoldás általában a sima fehértől eltérő nyílászárók alkalmazása, amelyek egyre szélesebb színvariációkkal teszik izgalmasabbá a homlokzatokat. Emellett a mára újra népszerű, régi-új dizájnelemeknek számító vakolatlan téglafalak szintén a megszokottól eltérő hatást keltik. De milyen lehetőségünk van, ha nem ilyen módon, esetleg szolidabban szeretnénk elérni az egyediséget?

Különleges homlokzatok, mindenkinek

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések szakembere a szokásos vakolási vagy éppen az ezt a burkolati réteget mellőző technikákon kívül a dekorvakolatok széles palettáját javasolja. Mit is jelent ez pontosan?
A dekorvakolatok olyan szilikon kötésű vakolattípusok, amelyekkel könnyedén alakítható ki felületi strukturáltság a homlokzatokon. A különféle gyártású termékváltozatok, a színezések és a felvitelhez alkalmazott technikák lényegében végtelen kombinációs lehetőséget nyújtanak. Ennek köszönhetően az alkalmazási terület – legyen az irodaépület, társasház vagy az otthonunk – lényegesen kreatívabb megjelenést kaphat. Ugyanakkor az eredmény nem csupán szép, de rendkívül időtálló is lesz. Ennek következtében ez a vakolattípus tökéletesen helyt áll az épületek utolsó burkolati rétegeként vagy homlokzati hőszigetelő táblákat elfedő dekorációként is. Az ásványi, beton és diszperziós alapokra is kiválóan tapadó anyag vízlepergető és páraálló felületet biztosít, ami hosszútávon ellenáll az időjárás színfakító, illetve szennyező hatásainak is.

Az általánosságban különböző finomságúra vagy éppen durvaszemcsés porok kikeverésével igazán mutatós felületi textúrák alakíthatók ki, amelyek remekül illeszthetők napjaink modern építészeti irányzataihoz. Könnyedén hozható létre ugyanis akár beton-, akár kőhatású, de faerezetes vagy csillámos (glitteres) felszín is. Nem utolsósorban, a modern dekorvakolatok alkalmazása olyannyira egyszerű, hogy akár egy „csináld magad” projekt keretein belül mi magunk is kivitelezhetjük.

Színek kavalkádja

A dekorvakolatok azonban nem csak a különleges textúrákkal teszik egyedivé épületeinket. Számos olyan építőanyag-kereskedésben, mint a MATERIX Építőanyag-szakkereskedések, már akár több száz különböző árnyalat kikeverése igényelhető, így a különleges megjelenésnek csak a képzelet szab határt. További kiegészítőként pedig olyan eszközök teszik könnyebbé a munkát, mint a különböző méretű vakolati sablonok, amelyekkel trendi mintázatok ki kialakíthatók a falfelületen.

Minden, amire szükség lehet

Jóllehet, a dekorvakolatok felhordása egyszerűen, ugyanakkor kreatív irányba haladva is megoldható: a MATERIX Építőanyag-szakkereskedéseiben is számos olyan kiegészítő eszköz és szerszám elérhető, amik tovább könnyítik a különleges felületi struktúra gyors és gördülékeny kialakítását. Ilyen az élethű faerezetet mintázó henger, az elmosott hatás létrehozását segítő struktúra kefe vagy a gyűrt henger, aminek segítségével kevés energiabefektetéssel alakíthatunk ki természetesnek tűnő kőhatású felületet. A textúrált felületet ezután festhetjük, amely réteggel további mélységet adhatunk a kezelt felszínnek – lényegében szinte életre kelthetjük.

Hol keressem?

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések az ország több mint 80 pontján áll mindazok rendelkezésére, akik építkeznek, felújítanak, szakemberrel vagy akár önmaguk vágnak vele egy-egy kisebb vagy éppen nagyobb építési projektnek. A MATERIX kereskedésekben azonban az alapanyagok és alkalmazásukhoz használatos eszközök mellett kalkuláció, szaktanácsadás és számos olyan szolgáltatás is elérhető, amelyek a munkafolyamatok alatt előnyt jelenthetnek.

Építkezzen felkészülten! A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések listáját IDE kattintva érheti el.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop