Mielőtt belevágnánk a teraszépítésbe

A teraszépítés hosszú távra szól, előnyeit sokáig szeretnénk élvezni. Ha nincs olyan ismerősünk, aki tapasztalatból tud megbízható szakembert ajánlani a munkához, nagy eséllyel az interneten kezdünk el tájékozódni a témában, ahol több kivitelező és megoldás közül kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőt. Mi alapján döntsünk, és az áron kívül mire figyeljünk? A Deceuninck szakemberei 5 tanáccsal segítenek a témában.

twinson-ujrahasznosithato-teraszlap

1. Milyen felületre építhető a terasz?
A megadott árak leggyakrabban sík betonaljzatra való installálást feltételeznek. Amennyiben viszont kavicságyon, esetleg vízszigetelt rétegen szeretnénk a teraszt kialakítani, az alaphoz való rögzítés nem jöhet szóba. Kérdezzük meg a kivitelezőt, hogy vannak-e megoldásai arra a felületre, amivel mi rendelkezünk. A Twinson teraszok például alumínium-alapszerkezettel akár egyenetlen felületen vagy – önhordó szerkezetként – a tetőn is állhatnak.

deceuninck-teraszburkolat-idotallo

2. A viszonteladó tudja minősítésekkel igazolni a feltüntetett minőségi tulajdonságokat?
A polietilén összetevős kompozitok teherhordó képessége alacsonyabb, mint a PVC-t tartalmazóké. Minél kisebb a teherbírás, annál kevesebb helyet lehet kihagyni a párnafák között, ami növeli a költségeket. A Twinson teraszok terhelhetősége négyzetméterenként 1400 kilogramm, és a tartószerkezet elemeit 50 centiméterenként rögzítik. Az anyag egyben a víztaszítást is garantálja, nem árt azonban megkérdezni a forgalmazót, hogyan reagálnak a lapok a klóros vagy sós vízre, és mennyi vizet szívnak magukba. Ezeket a jellemzőket mind fel kell tüntetni a specifikációk között. A tűzállóságot tesztekkel is bizonyítani kell. A Twinson Character Massive teraszburkolati rendszerek Broof t1 minősítéssel rendelkeznek, azaz nem gyúlékonyak, így lapostetőre vagy erkélyre is installálhatók.
Mindezeken kívül a csúszásgátló kialakítás is fontos szempont: teraszok esetében a minimum R10-es, de inkább R12-vel jelölt, maximális csúszásmentesség az elvárt, amely nedves körülmények között is biztonságos használatot tesz lehetővé.

deceuninck-twinson-terasz-burkolat

3. Hogyan zajlik az összeszerelés?
Érdemes megkérdezni a kivitelezőt, hogy rendelkezik-e bizonyítvánnyal a gyártó által elvárt szakszerű installáláshoz szükséges képzésről. Ha a kivitelezés hibásan történik, például abból eredően, hogy a megadott előírásokat nem követték, a gyártói jótállás érvényét veszti.

deceuninck-twinson-erkely-burkolat

4. Hogyan tartható tisztán a terasz?
A fa-műanyag kompozitok egyik legnagyobb előnye a könnyű karbantarthatóság. Elegendő magasnyomású mosóval vagy egy kerti slaggal lemosni őket. Előbbinél mindig a lapos sugarú fúvókát használja! Felületi kezelésre (pl. csiszolásra, festésre vagy lakkozásra) egyáltalán nincs szükség. A Twinson teraszburkolatok rendkívül ellenállók, így bevonat nélkül is megőrzik minőségüket.

5. Mennyire környezetbarát az anyag?
A Twinson teraszburkolatok 100 százalékban újrahasznosíthatók. A teraszlapok gyártásához kizárólag PEFC-tanúsított erdőből származó fenyőből készült fűrészport használnak.

twinson-teraszepites-hosszutavra
www.deceuninck.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop