Mi kell a kertnek?

A márciusi télben hihetetlennek tűnt, hogy valaha is a kert szépítésével tölthetjük majd az időt. De csak valósággá vált a simogató napsütés, a lágy szellő: irány a szabad levegő! De mit is tegyünk, mit építsünk a virágok köré, közé, mivel tehetnénk még szebbé és használhatóbbá kertünket?

 

05

 

A kerti járdák, beállók, teraszok, kültéri pihenőhelyek burkolata változatos lehet. A gazdag szín- és formavilágú térkövek rugalmasan szolgálják elképzeléseinket. Rendszerként választható szegélyekkel, lépcsőelemekkel, alacsony támfalelemekkel gazdagon variálhatók, sokféle terep és talaj esetében is. Nagy előnyük a száraz lerakás: a kötőanyag hiánya miatt bármikor változtathatók, átépíthetők. A jó burkolat fagyálló, tartós, a kivitelezéskor ne legyünk „lazák”. Csak a helyes rétegrenddel és kellő tömörítéssel, szemszerkezettel megépített felület tartós! Készíthetünk természetes fagyálló kövekből is szárazon rakott burkolatot, de a kő vastagságát egyedi tulajdonsága és mérete alapján szakember közreműködésével kell meghatározni. Figyeljünk a természetes kövek felületének kiválasztásakor a csúszásveszélyre és a fagyállóságra.

Készíthetünk fagyálló téglából, keményfából is burkolatokat, de anyaguk puhasága, érzékenysége miatt kisebb időtávban számíthatunk szolgálatukra. A faburkolatok trópusi ellenálló fafajokból, vagy hazai gombaölő szerekkel telített keményfából készülnek. Felületük speciális megmunkálásával a csúszásgátlás is kialakítható. Mindkét burkolatnál nagy gondossággal alakítsuk ki a vízelvezetést a fokozott fagyveszély miatt. Ha idegenkedünk kicsit a fautánzatú műanyag burkolóelemektől, nézzünk utána a meggyőzően jó terméktulajdonságaiknak.

Kis támfalakat építhetünk elemes, egymásba kapcsolódó speciális támfalelemekből, van zárt és van növényekkel beültethető változatuk is. Készíthetünk kezelt fa cölöpökből, de betonból, téglából, terméskőből is. Minden esetben tegyünk a fal és a talaj közé nagyobb magasság esetén vízlevezető réteget, dréncsövet vagy vízkivezető nyílásokat, különben a felgyűlő víz elmozdíthatja, vagy alámoshatja a támfalat is.

A napárnyékolók, pergolák, medencék, kerti épületek csak fokozzák az élményt. Utóbbiak kialakítása komoly előkészítést, tervezést igényel, bizonyos esetekben építési engedélyt is kérnünk kell. A medencék bármelyike mellett döntünk is, a víz tisztítására, az algaképződés megakadályozására fordítsunk nagy figyelmet. A téli időszakra való felkészítést, fedést vagy zárt helyen tárolást mindig oldjuk meg. A víztisztító–forgató berendezéseket a fagytól védjük. Az épített medencék fagyvédelmét fedéssel, vízfeltöltéssel és jégtörő elemekkel átgondoltan kell megoldani. Csak gondos téli felkészülés mellett várhatjuk nyugodtan a következő napos időszakot!

A mindennapi, rendszeres növénylocsolás különösen időigényes tevékenység, és komoly anyagi vonzatot is jelent. Az öntözőrendszer kialakítását érdemes egységesen átgondolni, a vízgyűjtést, tárolást is számításba venni. Az épület tetőzetéről felfogott esővizet tartályokba gyűjtve értékes vízmennyiséget nyerhetünk, a tárolást megoldhatjuk látszó edényekkel, közel az épülethez. Rejtett kialakítással az öntözőrendszerhez is csatlakoztathatjuk: a földbe süllyesztett, egymáshoz kapcsolódó tartályokkal a nagy esőzések jelentős vízmennyiségét felfoghatjuk. A leghatékonyabb és egyben a legnagyobb beruházást is a programozható, gyökércsöpögtetéses öntözőrendszer jelenti. A hajnali kis vízmennyiséggel történő öntözés azonos eredményt ad a napközbeni pazarló, gyorsan elpárolgó locsolással. A rendszerek összeállításához barkácsboltokban is beszerezhetünk „legóként” fejleszthető elemeket, kertészek segítségével profi kialakítást telepíttethetünk. A hatékony, tartós rendszerek alapos tervezést és nagyobb pénzügyi befektetést igényelnek. A kész szerkezetet folyamatos felügyelet és karbantartás mellett használhatjuk hosszú időn keresztül (vízkő, fagyás, sérülések).

A fa kedvelt a kertben, legyen szó kerti lakról, szerszámtárolóról, kerítésről, egyéb faépítményről. Tartósságuk megőrzéshez kezeljük penész- és gombaölő szerekkel. Vásárolhatunk gyárilag telített (vegyszerrel) faanyagot, saját kezűleg is beereszthetjük az építményeinket favédő szerekkel. Minden esetben kültéri minősítésű lazúrt, pácot, festéket vegyünk. A bevonat lehet színtelen, így a fa színének természetes érését láthatjuk, lehet erezetet megmutató színezett lazúr, illetve teljes fedést adó zománcfesték.

A nap, eső hatására a szabadtéri fafelületek megkopnak, így számítanunk kell néhány évenkénti újrafestésükre. A pácok, lazúrok hamarabb fakulnak, de többször átfesthetők, amitől egyre sötétebb lesz a kezelt felület. A zománcfestékek, lakkok tartósabbak, azonban felújításkor, újrafestés előtt az elöregedett fedőfestékeket el kell távolítani. A bevonatok használata előtt olvassuk el a használati utasításokat, a környezetre, alapozásra, felhordandó rétegek kialakítására vonatkozó előírásokat tartsuk be. Gondos munkánk eredményeként sokat emelhetünk a kert használhatóságán, élvezhetjük szépségét.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop