Merész színek Trondheimtől Abádszalókig

Napjaink látványos épület burkolatai gyakran készülnek alumíniumból, a modern építészetnek egyik igazán sokoldalúan felhasználható eleméből. Az általános közmegegyezés szerint azonban mégis inkább olyan épületeknél találkozunk velük, mint bankok, irodaházak, sportcsarnokok. A továbbiakban három jól kigondolt és kivitelezett lakóház példáján keresztül számolunk le ezzel a tévhittel és mutatjuk meg a Prefa színes homlokzatburkolataiban rejlő lehetőségeket – családi házak kategóriájában. 

mereszszinektrondheim 720

A kísérletező bádogos és a kaméleon
Egy Reitzbach nevű német kisváros bádogosmestere gondolt egy merészet. Ismerte a Prefa alumíniumburkolataiban rejlő lehetőségeket, és kísérletező kedvét saját otthonán bontakoztatta ki.

mereszszinektrondheim 1
Koncepciója szerint a homlokzat kaméleon módjára változtatja a színét. Hogyan? A Prefa irizáló homlokzatburkoló anyagával. Hivatásából adódóan tisztában volt vele, hogy az elképzelés nem lehetetlen, és azt is tudta mi kell a megvalósításához: egy olyan neves építész iroda, mint a Mauer & Partner és nagyszerű anyagok.
A felhasznált alumínium burkolat a környezetére reagálva a bronztól a zöldön át a liláig irizál, mindig új és mindig meglepő. Ez a Prefa kristályeffekt kompozit lemezének hatása, amely akár egy tükör, folyamatosan reflektál a ház környezetében lévő dombok, fák és mező látványára.

mereszszinektrondheim 4
Prefabond alumínium-kompozit lemez
Anyag: Alumínium lemez (szín- és hátoldalon), FR-mag
Szín: kaméleon, Spring Lake
Méret: 4010 x 1500 x 4,0 mm-es, különleges méretekben is elérhető, vágható, marható, fúrható
Súly: 7,5 kg / m2
Bevonat: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk, színoldalon Duragloss 5000, hátoldalon védőlakk
Beépítés: szegecselt, ragasztott vagy csavarozott, alumínium vagy fa tartószerkezeten

Az alapanyagok kiválasztása során fontos szempont volt a kedvező ökomérleg. Ez gyakorlatilag szinte elvárás a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, és szerencsére Magyarországon is egyre gyakrabban kerül a döntési szempontok közé. Erre a kérdésre a Prefa kompozitlemezei valódi választ jelentenek, hiszen a fenntarthatóság szempontjait maximálisan figyelembe véve készülnek. Így magyar szemnek első blikkre költségesnek tűnő megoldás hosszú távon nem csak esztétikus, különleges, de megtérül, és még a környezetet sem terheli feleslegesen.

mereszszinektrondheim 2
Alapanyag: alumínium, 0,7 mm Coil –Coating bevonattal
Színek: Új réz, galambkék, szürkészöld, szavannabézs, alumíniumszürke

Kemény munka és pasztellszínek Trondheimben
Sevrin Gjerdet joggal hívhatjuk az építészet Michael Claytonjának, hiszen az évek alatt számos elsőre lehetetlennek tűnő projektet vitt sikerre.
Trondheimben azt a feladatot kapta, hogy egy viszonylag kis területre a lehető legtöbb lakást, és elegendő parkolót tervezzen, mindezt egy már meglévő élelmiszerüzlet megőrzésével, anélkül, hogy toronyházat építene. A megoldás több évig tartó kemény kreatív munka volt, az eredmény pedig huszonhárom különálló családi ház, amelyek az égkéktől a téglavörösig öt különböző árnyalatban pompáznak.
A norvég kisvárost eddig is a színek uralták, ezeket az épületeket azonban az anyagválasztás teszi valószerűtlenné, hiszen monokróm megjelenésük és a tudatosan a Prefától választott alumínium homlokzat miatt messze kitűnnek a többi ház közül.
Alapanyag: alumínium, 0,7 mm Coil –Coating bevonattal
Színek: Új réz, galambkék, szürkészöld, szavannabézs, alumíniumszürke

mereszszinektrondheim 3
Prefa FX.12 homlokzatburkoló panel
Szín: 42 P.10 homokszín
Kivitelező: PLÉH-BOY Kft.

Homokszínű vízparti ház Abádszalókon
Tévhit, hogy nyáron egy fémburkolatú házban melegebb van, hiszen ez nem annyira a külső héjazat anyagán, mint inkább a kül- és belteret egymástól elválasztó rétegeken múlik.
Egy biztos: kevés olyan sokrétűen és kreatívan felhasználható homlokzati megoldás létezik, mint az alumínium homlokzatburkoló panelek, amelyek ökológiai lábnyoma meglepően alacsony.
A tervezők az új építésű ház hatalmas üvegfelületeihez és dinamikus formavilágához homokszínű, törtvonalú alumínium burkolatot választottak.
Ha a gyönyörű dizájn mellett a környezetünk megóvása is fontos számunkra, és szeretnénk ehhez az abádszalóki hétvégi házhoz hasonló természetközeli, a tájra nyitott és érzékeny nyaralóépületet a magunkénak tudni, akkor érdemes a Prefa homlokzatburkoló panelek között keresgélni.

Inspirálódjon a PREFÁVAL!
Új ház építésénél és felújításnál is hasznos segítséget nyújt a PREFA fotómontázs alkalmazása, amellyel otthonára próbálhatja a PREFA tető illetve homlokzati elemeit!

Tudjon meg többet a PREFA termékeiről!

Próbálja ki a Prefa fotószervíz appját!

 

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop