A gyermekkor nyomában

Életünket, személyiségünket nagyban befolyásolja a hely, ahol felnőttünk. Ide kötnek a legkorábbi emlékeink, így elszakadni tőle igazán sosem tudunk. Vásárhelyi Ilona lakberendező régi adósságát törlesztette néhai szülei felé e vidéki családi ház felújításával.

agyermekkornyomaban 720

E több mint 100 éves, eredetileg tornácos parasztház Pest megye kis falujában, Áporkán áll, amely valaha felmenőimé volt, nekem szülőházam is. Hagyományos építészeti jellegét a többszörös átépítések, bővítések nyomán jórészt elveszítette, s miután a benne lakó baráti család is kiköltözött, úgy gondoltam, egy tisztasági festés után új bérlő után nézünk. Hiszen egy ház halála, ha üresen áll, ám miután alaposabban felmértük az ingatlan állapotát, rájöttünk, hogy itt a kozmetikázás bizony kevés lesz. A festetésből falbontás, padló- és nyílászárócsere lett, minden helyiség álmennyezetet kapott, teljesen megújult a víz-, elektromos- és fűtésrendszer is.
A korábbi felújítások során szakértőt nem vontak be a térszerkezet kialakításába, így a legfontosabb kérdés most az volt, hogy hogyan lehet ezt a régi házat a mai ember számára kényelmessé, világossá, praktikussá tenni, anélkül, hogy alapjaiban kelljen megváltoztatni belső elosztását. A korábbi zárt folyosóra néző sötét hálószobából a folyosó megszüntetésével világos nappali lett, a másik két, egymásból nyíló szobából pedig egy folyosó leválasztásával egy kisebb és egy nagyobb háló. Amennyire csak lehetett, egybe nyitottam a konyhát, a nappalit és az étkezőt, így jól elkülönül egymástól az intim és a társasági zóna. Az épület korára és vidéki elhelyezkedésére tekintettel a stílusban fellelhetők régies, nosztalgikus jegyek. A berendezésnél arra figyeltem, hogy legyenek bent a múltból megőrzött tárgyak, és hogy a stílus passzoljon a vidéki életmódhoz, ne legyen nagyon idegen egy több mint százéves házhoz. Ami megmenthető és felhasználható volt, azt felújítottam. Az istállóban talált régi ajtóból dekoráció lett, de új külsőt kapott a nagyobbik hálószoba szinte teljes berendezése, a konyhabútor, vagy a nagyszülőktől örökölt kis pad is.

A színvilág is igazodik a klasszikus vidéki életformához. Alapjaiban a fehér és a nagyon halvány pasztell dominál, amit itt-ott megtörnek a szürke és a kék különböző árnyalatai. A stílust mégsem lehet beskatulyázni egyik irányzatba sem: kicsit vintage, kicsit tanyaház, modern elemekkel vegyítve. Karakteressé a fekete lámpák és a bútorokon megjelenő fekete szín teszik. Visszatérő stíluselem a fehérre festett lambéria, illetve a rusztikus mintázatú tölgy padlóhoz színben passzoló modern kisbútorok. A ház a felújítás után kényelmes és modern otthona lehet új lakóinak.

Célom a megbízók érzéseinek formába öntése, a tér életre keltése. A kiindulópont a lakók egyénisége, ízlése, életvitele. Szeretem az egyszerűt, a hívogató, meleg otthonokat, kerülöm a túlzásokat, hiszem, hogy a kevesebb több. agyermekkornyomaban portre
Vásárhelyi Ilona
lakberendező 

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop