Melegség egy hangulatos kandallóval

Hidegben, hóesésben jön csak el igazán a kandallók ideje! Egy szobában parázsló vagy pislákoló tűz fénye kellemesen otthonos, télies hangulatán túl azonban olykor jelentős, valódi melegséggel is megajándékoz bennünket. De milyen kandalló is illik egy elegáns, modern enteriőrbe?

melegsegegyhangukatoskandalloval 720

Honnan ered a kandallók története? Tekintsünk vissza egészen régre, hiszen a mai értelemben vett kandallók már az őskorban kezdtek kialakulni. Gondoljunk csak az ősember barlangjára vagy a kunyhója közelében meggyújtott tűzre, amely biztosította számára a meleget, miközben ételeit is a tűz parazsánál sütötte. Ehhez egy negyven centiméter körüli gödröt ásott ki, amelyet kövekkel rakott körbe, a füst pedig a kunyhó tetejének nyílásán át távozott. A padlófűtés a görögöknél jelent meg először, a focus – azaz a családi tűzhely – pedig a rómaiak idejéhez kötődik…

A szó mai értemében vett kandallókkal Nyugat-Európában, a 13-14. századi kastélyokban találkozhattunk először. Ezek a nyitott kandallók még egészen minimális hőt adtak le, és inkább a presztízs értékük, mint a fűtőértékük volt az, amely miatt kedveltek voltak. A középkorban már aztán egyre nagyobb formaválasztékban jelentek meg mind a kandallók, mind pedig a cserépkályhák. A huszadik század végétől a kandalló kultúrája erőteljesebb fejlődésnek indult immár a polgári rétegek köreiben is. Franciaországban az 1970-es évektől kezdték el gyártani a mai napig legismertebb kandalló fajtát, a zárt öntvény kandalló tűztereket…

melegsegegyhangukatoskandalloval 1
A tűz már egészen az őskortól kezdve része az ember életének, és nélkülözhetetlen szerepet tölt be mindennapjainkban. 

Szerkezetüket tekintve többféle kandallótípus létezik. Az épített, hagyományos, ún. samott tűzteres kandallók külseje és belső tere is kerámia, illetve egyéb építőanyagokból készül, ajtó nélkül. Később kialakultak a zárt tűzteres kandallók, majd a nyitott tűzteres, legvégül pedig a modern, bioethanol kandallók. Természetesen mindegyiknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai – így, aki kandallót tervez otthonába, bizony sokszor komoly dilemmába ütközik, milyen kandallót is vegyen? Ha modern, mai igényekhez illő, esetleg egy szép, letisztult, minimál otthonunk van, milyen kandallót érdemes választanunk?
Nos, először is azt kell eldöntenünk, hogy valódi kandallót szeretnénk-e, magas fűtőértékkel, amely egyúttal a téli fűtésünket is biztosítja, vagy inkább a látványos, modern hangulatot árasztó elektromos kandalló volna-e a kedvünkre való? A valódi kandallók az igazi tűzteres kandallók, őket leginkább igazi meleg érzetük miatt szeretjük. 

melegsegegyhangukatoskandalloval 2
Fotó: Fall Sawings 
A hagyományos, tűzteres, rusztikus kandallók adnak igazán meleget – ám ezek beépítése nem mindenhol lehetséges.

A hagyományos vízteres kandallók árban még ugyan drágák, de ma már egyre nagyobb a választék, például vannak már sarokkandallók is! Ezekkel nagyon különleges enteriőr megoldásokat, egyedi hangulatot érhetünk el.
Ha valaki kandallót szeretne, amely tűzteres, olyan, ami tartalmazza az öntvényt, az üveget – meg tudjuk számára valósítani! Természetesen nagyon ügyelve annak szabályaira, betartva az előírásokat – de mindent, minden elemet, részletet meg lehet tervezni hozzá. Legyen-e például határoló rekesz? Hová szeretnénk elhelyezni? Jó ötlet például a kandallót egy elválasztó falba beépíteni, például a nappali és étkező vagy a nappali és a konyha közé. Bármilyen anyagba be tudjuk helyezni, akár gipszkartonba, gipszkarton válaszfalakba is, de fontos hangsúlyozni, hogy ilyenkor speciális kartonnal kell dolgoznunk.

melegsegegyhangukatoskandalloval 3
Fotó: Yellow Group
Igényes referenciamunka a Yellow Group csapatától – a képen egy egyedileg beépített VAUNI kandalló látható. 

Külön tűzterek is kaphatók hozzá, lehet akár háromoldalú is, szóval a lehetőségek nagyon sokfélék. A tűztér zártsága szerint megkülönböztetünk zárt vagy nyitott kandallókat is, a fűtőanyag szerint pedig szintén csoportosíthatjuk őket: lehet fatüzeléses (illetve barnaszén tüzeléses), pellettüzeléses, gáztüzeléses, elektromos kandalló, és a manapság egyre népszerűbb bioethanol tüzelésű kandallók is. 

melegsegegyhangukatoskandalloval 4
Fotó: VAUNI
Gyönyörű, modern, mégis otthonosan meleg: az álomszép modern bioethanol kandallókkal kivételes atmoszférát teremthetünk.

Ezeket akkor szoktuk javasolni, ha inkább a megrendelőink inkább letisztultabbat szeretnének – ám egy ilyen típusnak a beszerelése is jóval egyszerűbb! Persze, az ár sem utolsó, ami miatt egyre népszerűbb lesz a bioethanol kandalló. Itt ugyanis magát a tartályt kell megvenni, amely bírja a hőt.  

A Vauni Houzz-díjas kandallóinak – amelyekkel mi is szívesen dolgozunk – nagy előnye, hogy bárhol elhelyezhetők. A GLOBE típusokkal akár egészen egyszerű dolgunk is lehet: elég csak meggyújtanunk a tüzet, és élvezni a meleg vöröslő parázs adta kivételes hangulatot. 

melegsegegyhangukatoskandalloval 5
Fotó: VAUNI
A VAUNI Edge típusú modern bioethanol kandallóival könnyedén teremthetünk letisztult szépséget, otthonos melegséget a minimal terekben is.

Ezzel szemben, a hagyományos kandallónál komoly előírásokat kell betartani, nem mindegy például a kürtő megfelelő átmérője, ahogyan a kandalló szellőzőrendszerének is maradéktalanul meg kell felelnie a szabványoknak. Egy ilyen típusú kandallónak pedig leginkább a kertes családi házakban van létjogosultsága, lévén, hogy a faanyagot folyamatosan biztosítani kell a kandalló üzemeltetéséhez.
Lakásokba kiváló alternatíva a bioethanol, különleges, egyedi hangulata miatt. Ezeknek is van persze némi fűtőértéke – akár 3 kilowattos is –, de azért azt tudni kell, hogy a hagyományos kandallótól ezek fűtőértéke messze elmarad. Modern lakásokban viszont remek hangulatot, szépséget és letisztultságot vihetünk a térbe, akár egészen egyedi, eredeti tervezéssel, igényesen kivitelezve.

melegsegegyhangukatoskandalloval 6
Fotó: VAUNI
Elképesztő dizájn, finom, áttetsző és letisztult – ma már szinte sem lehetetlen…

Ön is kedvet kapott egy szép, letisztult, modern bioetanol kandalló beépítéséhez otthonába?
Forduljon hozzánk, a Yellow Group csapatához bizalommal!

Yellow Group Interior Design
1139 Budapest, Petneházy utca 54-56.
info@yellowgroup.hu
www.yellowgroup.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop