Megnyílt a Városi Szalon

Fiatal művészek és civil szervezetek foglalták vissza a budapesti Pollack Mihály teret a közösségi élet számára. A környék a boldog békeidőkre emlékeztető Városi Szalonná alakul át vasárnapig az Újirány Csoport jóvoltából. A kényelmes nyugágyakon napközben megpihenhetnek az arra sétálók, esténként pedig ingyenes kulturális programok, izgalmas beszélgetések várják a vendégeket. 

 

Budapesten kevés olyan belvárosi közterület van, ahol az emberek kényelmesen, kulturált körülmények között tölthetnék el a szabadidejüket anélkül, hogy kötelezően fogyasztaniuk kellene valamit. A Városi Szalon egy olyan közösségi teret próbál megteremteni, ahol úgy pezseg az élet, mint egy békebeli kávéházban, de nincs pincér, aki kitessékeli a vendéget, ha még egy szódát sem rendel. 

A művészek azért választották a VIII. kerületi Pollack Mihály teret, mert ott nincsenek olyan ülőfelületek, amelyek egyébként megállásra késztetnék az embereket. Ezen változtat a Városi Szalon, hiszen vasárnapig naponta 10 és 17 óra között színes nyugágyak várják az arra sétálókat. Bárki leülhet pár percre olvasni vagy szép időben akár napozni is. A Városi Szalonban esténként értelmiségi körök idézik meg az egykori szalonok hangulatát.

A Pollack Mihály téren naponta 17 és 20 óra között kötetlen beszélgetésekre várják az érdeklődőket. Csütörtökön az építészek tartanak teadélutánt. Pénteken filozófusok gyűlnek össze a szabadban, míg szombaton a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében a design és a városi közterek viszonyáról beszélgetnek a meghívott vendégek. A Városi Szalon zárónapján a negyedik PLACCC Fesztivál művészeivel, szervezőivel lehet találkozni. A programok ingyenesek. 

 

A Városi Szalon részletes programja: 

Szeptember 30. csütörtök

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) „nosztalgia“ klub délutánja

Köztérhasználat másképp – kötetlen beszélgetés építészetről, múltról, jelenről, jövőről, irodalomról vagy akár filozófiáról. Újból megelevenedik a MÉSZ Klub délutánjainak hangulata, amely során szóban vagy rajzban ölthetnek testet a gondolatok, érzések.

Meghívott építész vendégek: Vadász György, Vadász Bence, Skardelli György, Balogh Balázs és Tima Zoltán

Esőhelyszín: MÉSZ Székház, Kós Károly terem

Október 1. péntek

Filozófusok estje a szabadban

„Szabadban“ Tillmann J. A. filozófussal

A régi Café Eckermann az Andrássy úton a találkozások helye volt, a városi létmód egyik legjobb színhelye. A Városi Szalon temporálisan újrateremt egy ilyen lehetőséget.

Október 2. szombat

Utcára tett design – a MOME Line „Egy sör nem sör“ című estje

Mit takar a köztéri design? Mit mond az építész a graffitiről? Hogyan lehet bemászni az Ernst Múzeum emeleti ablakán? A MOME Line design műhely kötetlen beszélgetésen a köztéri design minden oldala képviselteti magát az építészettől a grafikán, a street-arton és a reklámokon keresztül az utcára komponált, térspecifikus művészetig.

Meghívott vendégek: Frank Gábor és TJ Yulka a Színes Város projektrésztvevői, Huszár András építész, Kovács Gergő a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, Lakner Antal képzőművész, Orosz Ricsi grafikus, Pozsár Péter építész, Ráday Dávid media designer.
Moderátor: Bakos Maxim

Október 3. vasárnap

Puncsparti: a PLACCC Fesztivál záróestje

A hely, ahol találkozhatsz, puncsolhatsz a PLACCC Fesztivál alkotásainak és akcióinak ötletgazdáival, a művészekkel. Megoszthatjátok egymással a fesztiválon szerzett élményeket, gondolataitokat, feltehetitek kérdéseiteket, vagy csak szimplán örülhettek velük együtt a hétvégének!


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop