Megkezdődött a polisztirol újrahasznosítása

Construma új időpontban
Messe Frankfurt 2023
3+1 hasznos tipp műfű vásárláshoz

A szakemberek évek óta érvelnek amellett, hogy a közhiedelemmel ellentétben a polisztirolhab nem környezetszennyező, sőt, újrahasznosítható. A környezetet terhelő műanyagok mennyiségének csökkentésére több ország tett már lépéseket, de a Hollandiában most induló üzem igazán előremutató és nagy lépés ebben a folyamatban. Szakemberek szerint ez a terület Magyarországon is jelentős üzleti lehetőségeket rejt még.

megkezdodottapolisztirolujrahasznositasa 720

Az EU LIFE programjának támogatásával megnyitott a hollandiai Terneuzenben az a gyár, amely az építési polisztirolhab (EPS) bontási hulladékát és annak adalékanyagainak újrahasznosítását végzi. A PolyStyreneLoop üzem indulása jól mutatja az EPS-hulladék újrahasznosítására szolgáló nagymértékű, zárt körfolyamatú megoldás műszaki és gazdasági megvalósíthatóságát. Az üzem működési folyamatának felépítése is egyedülálló. A létesítményt a PolyStyreneLoop szövetkezet építette, ami a polisztirolhab értéklánc több mint 70 vállalatát képviselő együttműködés. Tagjai közé tartoznak a polisztirol nyersanyaggyártók, a szigetelőanyag-gyártók, az adalékanyagok beszállítói, a feldolgozók és az újrahasznosítók, valamint az EUMEPS, az expandált polisztirol európai gyártóinak szövetsége.
megkezdodottapolisztirolujrahasznositasa 1
Az üzemben alkalmazott CreaSolv® eljárás során a Hollandiából, Németországból és más országokból származó polisztirol (PS)-habot tartalmazó bontási hulladékot specifikus folyadékot tartalmazó tartályokban oldják fel. A szilárd szennyeződéseket (ragasztó, cement és hasonlók) szűréssel választják le, majd elégetik. Ezután egy másik folyadékot adnak hozzá, ami a PS-t géllé alakítja át, míg az adalékanyag (HBCD) a maradék folyadékban marad. A PS-gélt ezután elválasztják a technológiai folyadékoktól. A tisztítás után ezt a gélt polimer granulátummá alakítják, a folyadékot pedig az adalékanyaggal együtt desztillálják és zárt körben újra felhasználják. A HBCD a bróm visszanyerő egységben (BRU) kezelt iszapban marad, és onnan kinyerik.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop