Lehet, hogy egy betolakodóval élünk egy szobában?

Mi ez a furcsa szag a szobában? Bizony, penészedik a fal. A penész pedig több puszta kellemetlenségnél: egy sor betegségért tehető felelőssé, és akár még idegrendszeri károsodást is okozhat. Szerencsére nem kell eltűrni a környezetünkben!

Ahogy beköszönt az ősz, és beindul a fűtési szezon, egyre nagyobb a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Ez kedvez a páralecsapódásnak a falakon, ami kiváló táptalaj egy rosszindulatú betolakodó, a penész számára, ami kellemetlen szagával és fekete-zöld foltokkal hívja fel magára a figyelmet.

De miért is ekkora gond, ha felüti a fejét a lakásunkban?

A penész jelenléte kifejezetten egészségromboló: allergiákra hajlamosít, irritálja a nyálkahártyát, orrfolyást és tüsszögést okozhat. Legyengült immunrendszer esetén betegségeket is kiválthat, vagy épp rosszabbíthatja a már meglévőket. Különösen a légzőszervi betegségekben, például asztmában szenvedőknek veszélyes a jelenléte, de súlyos tüdőbetegségeket is előidézhet.

A legrosszindulatúbb élősködő a fekete penész, ami a legerősebb mérgek egyikét termeli. Ez az agresszív gombafaj mikrotoxinokat választ ki a spórákon keresztül, és az emiatt jelentkező tünetek listája igen hosszú lehet: fejfájást, halláskárosodást, krónikus köhögést, de akár személyiségzavart is kiválthat. A legkisebb mennyiségben is mérgező, toxinja idegrendszeri károsodást vagy akár halált okozhat. Ez a gyilkos faj elsősorban nyirkos helyeken tenyészik, mint a fürdő, konyha, szuterén vagy pince és a padlás egyes részei.

Hogyan szabaduljunk meg a betolakodótól?

A penész egy gomba, a gomba pedig spórák útján terjed a levegőben, amik bárhol előfordulhatnak. Ennek elkerüléséhez első és legfontosabb a pára csökkentése: ezt elérhetjük jó szellőztetéssel, és azzal, ha a falakat nem takarjuk le vagy fedjük be. Régebbi házaknál gondot jelenthet a szigetelés hiánya is, amit ennek pótlásával tudunk kezelni, de gombagátló, gombaölő falfestékeket is érdemes bevetni a penész ellen.

Ha a penész már megjelent a falakon, fontos a mielőbbi kezelés és eltávolítás. Első lépés lemosni a felületet – ez történjen vizes törléssel, mivel a száraz dörzsöléssel elősegítjük a gombák terjedését!

Második lépésként a felületet fertőtleníthetjük például JUB ALGICIDE Plus gomba és algaölő szerrel. Ezt követően érdemes 24 órát várnunk, aminek elteltével a felület festhetővé válik. Ehhez JUB JUPOL Amikol gombaölő falfesték vagy JUPOL Citro gombagátló beltéri falfesték javasolt, hogy csírájában fojtsuk el a penész terjeszkedési lehetőségét.

Íme, néhány profi tipp az otthoni megoldásokhoz:

  1. Alkalmazzunk párátlanító, páramentesítő berendezéseket, amelyek akár napi több liter vizet is ki tudnak vonni a légtér levegőjéből.
  2. A folyamatos temperáló fűtés is sokat segíthet, így kevésbé alakulhat ki páralecsapódással járó hőingadozás.
  3. Nagyobb felújítás esetén fontos a megfelelő szigetelések kialakítása, ezzel párhuzamosan a rendszeres szellőztetés, akár szellőztető rendszer segítségével

Szemléltető videókat és további részleteket weboldalunkon talál:
https://www.jub.hu/glettek-festekek-es-dekoracio/gyakran-ismetelt-kerdesek/falpenesz-hazban


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop