Legyen okos a ház!

A technológia fejlődésével otthonaink, illetve azok gépészeti elemei is egyre inkább számítástechnikai alapúvá válnak. Egy A+ energiaosztályú épület, vagy egy passzívház elképzelhetetlen intelligens vezérlésű fűtő-, illetve szellőzőberendezés nélkül.

 

okos

 

A mai energiaárak mellett egyre fontosabb tény, hogy egy Celsius-fok hőmérséklet-csökkenéssel öt százalék energiát takaríthatunk meg. Belegondoltunk már abba, miért kell a ház minden helyiségét állandó hőmérsékleten tartani? Nem volna-e sokkal gazdaságosabb, ha csak azokat a helyiségeket fűtenénk, ahol éppen tartózkodunk? Az EU által 2020-ra előírt zéró energiafelhasználást csak abban az esetben lehet megvalósítani, ha megfelelően kiépített épületfelügyeleti rendszert alkalmazunk. A rendszer kiépítésének költsége miatt nem mindegy azonban, hogy mikor, hol, és hogyan kívánjuk azt alkalmazni.

mitől lesz a ház intelligens?

Az intelligens épületautomatizálási rendszerek olyan hálózatok, amelyek emberi közreműködés és állandó felügyelet nélkül is képesek komplex feladatok megoldására: a környezetükből származó információ érzékelésére és feldolgozására, önálló döntések meghozatalára; technológiai folyamatokba történő beavatkozásra, a folyamatok felügyeletére, illetve irányítására. Az épületfelügyelet számtalan különböző feladatot lát el: nemcsak a világítás, de a hűtés/fűtés, az árnyékoló, a biztonsági, illetve a szórakoztatóelektronikai rendszer vezérlését is ellátja, elősegíti ezek kommunikációját. A magasabb lakókomfort biztosítása mellett ugyanakkor az energiafelhasználást is jelentősen csökkenti, mivel az az alapfeladata, hogy bizonyos szolgáltatásokat szükség esetén automatikusan be- vagy kikapcsoljon. 

a fűtés-hűtés programozása 

Ha a ház „intelligens”, több fűtési zónára (lakó, alvó, fürdő stb. ) oszthatjuk, és minden zónához más-más hőfokot rendelhetünk. Időzónákat is meghatározhatunk (reggeli készülődés, nappali távollét, esti családi együttlét, alvás), amelyekhez ugyancsak hozzárendelhetjük a kívánt hőmérsékletet. A rendszer ráadásul az interneten keresztül és okostelefonos applikációval is vezérelhető, így bárhol tartózkodjunk is, otthonunk melege mindig egy gombnyomásra van. Az energiamegtakarítás mértéke e módszerrel akár az 50 százalékot is elérheti!

régi és új házak – telepítési költségek

Egy komplex épületfelügyeleti rendszer kiépítése nem olcsó mulatság, ára nagyságrendileg 500000 forintról indul, és a felső határ itt is a csillagos ég. Persze minden relatív. Ha csak az alapárakat vesszük figyelembe, egy családi ház felépítésének bekerülési összegéhez képest máris elenyészőnek tűnik ez a szám, így újépítés esetén gyorsan megtérülő beruházásról beszélünk. Arról nem is szólva, hogy az OTÉK 2020-as szigorítása is csak úgy lesz teljesíthető, ha alkalmazzuk az intelligens vezérlést, tehát építési engedélyt is csak olyan házra kaphatunk majd, ahol ilyen rendszer működik. Felújítás esetén viszont már elgondolkodtató a helyzet. Egy „H” vagy „I” energetikai osztályú, régi típusú családi ház esetén nem ez a legkifizetődőbb és legmegfizethetőbb beruházás. Egy modernebb, „A”, „B”, vagy „C” energetikai osztályba sorolt ház felújítása esetén a megtérülési idő a 30 évet is meghaladhatja, mivel itt az éves fűtési energiafelhasználás mértéke eleve olyan csekély, hogy ennek az ötven százalékos csökkenése is csak évi pár tízezer forint megtakarítását jelent.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop