Családi ház felújítása

Hogyan fogjunk hozzá családi házunk felújításához? Hol és miért szenvedjük el a legnagyobb hőveszteséget? Melyik ujjunkat harapjuk, ha nincs elég pénz a komplett energetikai rekonstrukcióra? Hogyan tudjuk a típushibákat a legrövidebb megtérülési idővel orvosolni? E kérdésekre igyekszünk választ adni.

 

csaladi

A kormány kidolgozta Magyarország 2030-ig tartó Nemzeti Energiastratégiáját, amiben az egyik legfontosabb kitétel az Épületenergetikai Stratégia. Nem véletlenül, hiszen a teljes energiafelhasználás 40 százaléka otthonaink fűtésére megy el! A 2011-es népszámlálás adatai szerint a magyar lakosságnak csupán 18,2 százaléka lakik városias jellegű társasházban; panellakásban is csak 19,6 százalék, míg villa jellegű családi házban, illetve lakóparki lakásokban 2,5 százalék. A tanyasi, illetve régi vályogházak lakói 3,8 százalékra tehetők, míg a maradék 56 százalék, vagyis az ország lakosságának a többsége az 1960 és 1980 között épült téglaépítésű családi házban, az ún. Kádár-kockában él. Energetikai szempontból messze ezek a legrosszabbak. Míg a panelházak fűtési energiaigénye 250-300 kWh/m2 év, addig ezen családi házaknak 400-500 kWh/m2 év a fűtési igénye, így a legrosszabb, „H” és „I” energiaosztályba sorolhatók. De hol tűnik el az energia?

Nyílászárók Családi házak esetén az energia közel 40 százaléka a nyílászárókon át szökik el, hiszen a régi, többnyire csatolt gerébtokos vagy tessauer ablakok U-értéke 3,5-4 W/m2K-re tehető. Így ezek cseréje vagy felújítása elsődleges. Költségvonzat: csere esetén kb. egy-másfél millió, javítás esetén mintegy félmillió forint. Átlagos megtérülési idő: 9-12, illetve 3-4 év.

Padlásfödém A szigeteletlen padlások a hőveszteség 30 százalékáért okolhatók. A legegyszerűbb, házilag is kivitelezhető módszer, ha a padlást polisztirol lapokkal, legalább 30 cm vastagságban, a lapokat átlapoltan lefektetve burkoljuk, majd, hogy a járhatóság megmaradjon, tetejére OSB lapokat szabunk. Költségvonzat: 150-200000 Ft; megtérülési idő: 2-3 év.
Falazat, lábazat, pincefödém A maradék 30 százalékért a falak, a lábazat és az alapok vonhatók felelősségre. A tipikus, B30-as téglafal U-értéke 1,37, amely 10 cm polisztirol hőszigetelés felhelyezésével 0,34-re javítható. Ám ez a rekonstrukció a legköltségesebb és mindenképpen szakember segítségét igényli. Egy, a falra gondatlanul kiválasztott és nem megfelelően kivitelezett hőszigetelő rendszer nagyobb kárt okoz, mint hasznot! A leggyakoribb hiba, hogy nem megfelelő vastagságú és anyagminőségű szigetelést tesznek fel a falra, illetve a falat csak a lábazatig burkolják, majd a szigetelésre alul fém védőprofilt helyeznek, amivel hőhidassá teszik a szerkezetet. A fal egy-másfél méter magasságig hideg lesz, amely a lakótérben „húzó” érzést kelt, így kellemetlenné válik a helyiségben való tartózkodás, és előbb-utóbb a penész is megjelenik. Rendkívül fontos tehát, hogy szakemberrel terveztessük meg a szigetelést, és ezt a ház körbeásásával, az alapok hőszigetelésével kezdjük, illetve ne feledkezzünk meg a hőhíd-megszakítókról sem a lábazaton, sem az erkélyen, teraszon! Ez persze jelentősen növeli a költséget, de ez az egyedüli garancia arra, hogy a rendszer pozitív hatással működjön. Költségvonzat: 1,5–2 millió Ft; lábazat-szigetelés: kb. 1 millió Ft. Megtérülési idő: több mint 20 év.

Fűtésrendszer Bár nem a hő elszökéséért, hanem annak előállításáért felel, igen fontos kérdés a fűtésrendszer rekonstrukciója is. Ezzel egy későbbi cikkünkben részletesen foglalkozunk, most csak annyit, hogy a ma elérhető leghatékonyabb kondenzációs gázkazánok ára 350000 forintról indul, de léteznek olyan takarékos praktikák, amelyekkel jelentősen javíthatjuk a fűtőrendszer hatékonyságát.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop