Latinovits, a színész-építész

A HAP Galéria hetvenedik kiállításán egy építészt mutatnak be, de aki nem építészként írta be magát a magyar kultúrtörténetbe. Latinovits Zoltán okleveles építészmérnököt jeles diplomája átvétele után tehetsége azonnal a művészet más területére, a színház izgalmas világába kényszerítette. Molnár Péter – Latinovits Zoltán egész életét végigkísérő építész barátja – megalapozottan írhatta róla, hogy minden tevékenységében „építészmérnök volt”. Rendezésein és szerepein keresztül építész szemlélete és gondolkodása folyamatosan nyomon követhető.

 

“Építészetének nincs valamennyi gyümölcse nálunk, ezek részben elkallódtak, részben több egyetemi tervének eredeti rajzát  nem sikerült kiállításunkra megszereznünk. Másolatban azonban bemutatjuk szinte valamennyi egyetemi  tervét. Ezeken a munkáin keresztül teljes képet kaphatunk  életindító  pályaválasztásának  megalapozottságáról és ígéretes tervezői tehetségéről.  Az Önök elé tárt színházi munkáival  arra is rá tudunk világítani, hogy Molnár Péter meglátása valós. Szembetűnő  színpadkép  terveiben  építész gondolkodása. Rendezőként  alkotótársa tudott lenni az építész társ díszletterveinek, színpadképeinek.  Konstruktív alkotó szemlélete és színházismerete aktívan segítette építész barátait – Molnár Pétert  és egykori évfolyamtársát Tokár Györgyöt –  a Nemzeti Színház pályázati tervük  megalkotásában.” – írja  Winkler Barnabás az epiteszforum.hu-n.

Latinovits Zoltán színészóriás építész tehetségét  tárja a kiállítás a látogatók elé, születésének nyolcvanadik, halálának harmincötödik évfordulóján. Reméljük,  a kiállításunk címében szereplő  mondat: „végzettsége okleveles építészmérnök” ezentúl azt a gondolat is felébreszti  Önökben, hogy egyedülálló színész pályája érdekében egy jelentős építész életet hagyott kiteljesedés nélkül maga mögött…   – ajánlják a kiállítást a szervezők a látogatók figyelmébe.

Latinovits Zoltán (1931-1976) színész, építész emlékkiállítása a  HAP Galériában 2011. július 5. 18 órakor nyílik a HAP Galériában (Budapest, II., Margit krt. 24., földszint). A kiállítást megnyitja: Virág Csaba építész.

A kiállítás megtekinthető 2011. augusztus 12-ig, hétfő-péntek 14-18 óráig. 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop