Különleges otthonok a minimalizmus jegyében

Szabad felhasználású hitel lakásfelújításra?
Zsaluzat nélküli koszorú – fagyapotból
Így dobjuk fel a lakást kevés pénzből!

Gyerekként talán mindenki tágas, magazinok címlapjaira illő otthonokról álmodik, a trendek azonban azt mutatják, hogy a korábban a jólét és a biztonság szimbólumaiként értelmezett emeletes, sok hálószobás családi házakat szép lassan kezdik felváltani a jóval szerényebb és elkerülhetetlenül kreatívabb lakhatási megoldások.

A világ minden táján találhatunk példákat a hazai környezetben talán még mindig extrémnek számító otthonokra a használaton kívüli indusztriális terek átértelmezésétől az elhagyatott szélmalmok, világítótornyok otthonná alakításán át a barlanglakások bizarrnak ható jelenségéig. A belsőépítészeti megoldások és a dizájn kialakítása is végtelen lehetőségre ad módot, de van egy közös pont, amire úgy tűnik, minden különleges lakás tulajdonosa törekszik: a minimalizmus. Kis helyen értelemszerűen kevesebb tárgy is fér el, ami rákényszeríti az ott lakókat, hogy az anyagi javak birtoklása helyett az élet más területeire fókuszálják a figyelmüket. A mini otthonok nagy előnye, hogy a megfelelő szerkezeti és technológia megoldások használatával biztosíthatják a hatalmas terekéhez hasonló komfortérzetet (egyáltalán nem lehetetlen például első osztályú klímaberendezést beszereltetni) anélkül, hogy túlságosan a négy fal között tartanának minket. Így tökéletesen élvezhetjük egy téli bekuckózós este hangulatát, miközben motiváltak maradunk a kimozdulásra, a külvilággal és az emberekkel való személyes kapcsolódásra.

Lássuk, mik jelenleg a legnépszerűbb „apró házak”, amit előszeretettel választanak a jövő ingatlantulajdonosai!

Miniház

Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk a miniházak elkötelezett híveivel. Sokan elsősorban ökológiai szempontokat szem előtt tartva választják ezt az életmódot, másokat csábít a romantikus kuckó gondolata, van, aki pedig átmeneti megoldásként – például építkezés vagy hosszabb lakásfelújítás ideje alatt – fordul ehhez a gazdaságos lehetőséghez. Turisztikai befektetésként sem elvetendő ötlet, hiszen aki nem is tartja elképzelhetőnek, hogy mindössze 20-30 négyzetméteren élje le a hátralévő életét, egy pihentető hosszú hétvégére általában szívesen választ egy az erdő közepén, vagy szőlőtőkék szomszédságában megbújó meghitt kuckót úticélként. Nem meglepő, hogy ezek a modern, mini szálláshelyek fogynak el először a főszezonban!

Lakóautó vagy lakókocsi

Magyarországon még főleg a bevállalósabb nyaralás szinonimájaként terjedtek el, de a nagyvilágban állandó lakhelyként sem ismeretlenek a lakóautók és a lakókocsik. Az Egyesült Államokban például gyakran találkozhatunk kifejezetten lakókocsiparkokkal, amik sokaknak biztosítanak olcsó lakhatási lehetőséget. De mielőtt bennünket is elcsábítana a guruló otthon gondolata, tudjuk-e, hogy pontosan mi a különbség a kettő között?
A legfontosabb különbség, hogy a lakókocsi önmagában nem képes a helyváltoztatásra, mobilissá tételéhez szükségünk van egy vontatásra alkalmas autóra is. Ezzel szemben a lakóautó egy kompakt járművet takar akár egy nagyobb furgon méretében, amivel önállóan utazhatunk. Bár a lakóautó (nevéből adódóan) is alkalmasabbnak tűnik a lakásként való hasznosításra, valójában bármelyikből varázsolhatunk állandó szállást okosan megválasztott lakókocsi kellékek segítségével. A mindennapi négykerekes életünket már olyan alapvető lakóautó felszerelés is komfortosabbá teheti, mint például egy lakókocsi fellépő, a designt pedig meghatározhatja egy szép lakókocsi ajtó függöny. Egy tágas lakóautó-tetőablak rengeteg természetes fényhez juttathat bennünket, éjszaka pedig a csillagos ég alatt hajthatjuk álomra a fejünket.

Lakóhajó

A magyar emberektől talán ez a megoldás áll a legtávolabb: nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Tisza vagy a Duna hullámain ringatózva rendezzük be a nappalinkat, vagy ellenőrizzük a gyerekek házi feladatait. Azokban a nagyvárosokban azonban, ahol megszokott a csatornákon, kanálisokon való közlekedés, nem okoz meglepetést egy-egy úszó otthon látványa sem. Hollandiai vagy londoni csavargásaink során valószínűleg mi is kukkantottunk már be diszkréten a lehorgonyzott hálószobákba, és fotót is őrzünk a legextrémebb folyami csodákról. Hiszen a hajóotthonok is rendkívüli változatosságot nyújtanak: a nomád, mentőcsónakból átalakított szállásoktól egészen az emeletes, ötcsillagos monstrumokig terjed a paletta.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop