Középpontban a kályha

Ötvözni régit az újjal
Rumos gombás gesztenyés rizottó
Rumos gombaleves

„ Mindig a kályhától kell kiindulni.” – tartja a mondás. Vendéglátóink otthonára különösen igaz e megállapítás, hiszen házuk gyakorlatilag a kályha köré épült.

kozeppontbanakalyha 720

Az energiahatékony otthon utáni vágy több év alatt érlelődött meg a házaspárban, amelyhez bölcs előrelátás és gondos tervezés járult. Miklós és Judit hosszan előre tekintve hozták meg a döntést, hogy régi házukat újra, modernebbre cseréljék – olyanra, amely minél kisebb rezsiköltséggel tartható fenn. Ezért szereltek tucatnyi napelemet is a tetőre, hogy a szükséges elektromos áramot ezzel biztosítsák. A meleget alapvetően a ház szívében álló magas minőségű, kiváló hatásfokú kályha biztosítja, amely kicsiny mérete ellenére jól felfűti a 150 négyzetméteres lakást, nagyon kevés tűzifát fogyaszt, és sokáig tartja a hőt.

Bár a háziak szívesen és gyakran üldögélnek a csendesen ropogó tűz körül, október derekáig egyáltalán nem kellett begyújtaniuk, mert pusztán a szigetelés és a szoláris hőmegtakarítás hatására kellemes meleg volt. A kályha mellett a napelemek energiáját használó elektromos fűtés áll rendelkezésre, leginkább azonban csak temperálásra használják. A hideg-meleg levegő cseréjét és keringetését pollenszűrővel is ellátott hővisszanyerő- szellőztető rendszer biztosítja. Mintegy 40 centiméter vastag, rétegrendekkel ellátott termikus burok biztosítja a hővisszatartást az aljzat és a tető irányából, amelynek eredményeképpen nincs is szükség padló- és falfűtésre. Ennek ellenére az ismerősök gyakran megjegyzik: „Milyen jó meleg van nálatok! Biztos, hogy nincs padlófűtés?” A terek kialakítása tekintetében a legmodernebb szemlélet érvényesül: a nappali és a konyha, valamint az étkező egy légtérbe került. „A régi lakásunkban a konyha eléggé picike volt, mégis mindig mindenki ott tömörült össze. Ezért is szerettünk volna most már egy egészen másfajta elrendezést. Hosszú listával kerestük meg a tervezőket: fontos volt, hogy beférjenek a régi bútoraink, hogy hol legyen a kályha, figyelembe kellett venni, hogy főzés közben rálássak a gyerekre, ha éppen kint játszik az udvaron, a teraszról kávézás közben lássam a várost… Szerencsére az együttműködés jól működött, és már az első alaprajzok is tökéletesre sikerültek.” – emlékezik vissza a kezdetekre a háziasszony.

„2014 áprilisában indult el a kivitelezési folyamat. Ehhez a kivitelezést és a műszaki ellenőrzést is végző építész irodával együttműködésben szoros ütemtervet készítettünk, amelyet be is tartottunk. Sokan itt követik el a hibát, és végül értetlenül állnak szemben azzal, hogy hogyan nőttek másfélszeresére a bekerülési költségek. Nálunk ilyen gond nem merült fel, és novemberre már be is költözhettünk.” – számol be büszkén Miklós a jól végzett munkáról. Az elmúlt közel egy év, amióta itt élnek, csupa jó tapasztalattal gazdagította őket, sokkal jobb, élhetőbb, árban és hangulatában is barátságosabb az otthonuk. Szeretik a tágasságot, a fényeket, valóra váltott álmaikat.

  

Az épület a megrendelő kérésnek megfelelően a szomszédok felé viszonylag zárt. A környező házak magasságának figyelembevétele benapozásvizsgálattal része volt a tervezésnek és a napelemek elhelyezésénél is fontos tényező.

kozeppontbanakalyha profile

Gortva Anikó, Gortva Péter ézsé Stúdió Kft.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop