Közel nulla energiaigényű épület szigetelése

Hamarosan életbe lép az új szabályozás, a „közel nulla” követelményszint az új építésű épületszerkezetek építésével kapcsolatban. A 20/2014. (III. 7.) BM rendeletben megfogalmazott elvárások szerint 2020. december 31-ig valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie.

kozelnullaenergia 720

A fenntarthatóság jegyében a közel nulla követelményszint elérése csak komplex megoldásokkal érhető el. A különféle épületszerkezetek megfelelő kialakításán (homlokzatok, tetők, födémek, nyílászárók stb.) túl mindez érinti a gépészetet, a megvalósítandó megújuló energiaforrások minőségét, mennyiségét egyaránt. Fokozott hőszigetelésre váró épületszerkezet például a magas tető, ahol az elvárt U=0,13 w/m2K eléréséhez az üveggyapot szigetelések közül is bizony az elérhető legjobbra lesz szükségünk.

kozelnullaenergia 1

A Telkibányán épülő (BAZ megye) Csillagfény vendégház építtetői mindezen szempontok figyelembevételével választották a szarufák és a fogópárok közötti hőszigeteléshez a Knauf Insulation Unifit 032 jelű anyagát. Az alkalmazott 20 cm magas szarufák és fogópárok közötti szigetelésen túl további 10 cm kiegészítő szigetelés kerül beépítésre a szarufák alatt, illetve a fogópárok fölött elhelyezve. Ide az Unifit 033 jelű anyagot építették be (az így számított rétegtervi hőátbocsátás 0,2/0,32 és 0,1/0,33 hővezetési ellenállásából: U=0,107), amely kirívóan jó értéket eredményez. Természetesen a többi épületszerkezet, a gépészet és a megújulók megfelelő választása együtt hozza majd el az elvárt és előremutató eredményt a „közel nulla energiaigényű épület”, vagyis a fenntarthatóság jegyében.

kanufnewlogo


 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop