Közel a természethez

Víz és élmény a kertben
Boldog füvek kertje
A nyugalom kertje

Mind a balkonra, mind a teraszra egyaránt igaz, hogy házunk, lakásunk ezen virágokkal és más növényekkel díszített kiszögellései ténylegesen és szimbolikusan is egy kivezetőutat jelentenek a természetbe. Mondhatnánk úgy is, hogy a balkon és a terasz a maga növényi, kerti sajátosságaival egyfajta átmenet lakásunk, házunk „négy fala” és a természet között.

 

 

 

A balkon- és teraszdíszítést bármely évszakban megtehetjük, de talán a nyár az az évszak, amikor a legtöbbet gyönyörködhetünk virágaink szépségében. Választhatunk műanyag, fa- vagy agyag- és terrakotta edények közül a növények beültetésére. (Ha még nem voltak használva, az agyagedényeket ültetés előtt 1-2 nappal feltétlenül be kell áztatni! Használt edények esetén az előző évi földet öntsük ki belőle, az edényeket alaposan tisztítsuk ki, majd töltsük fel új ültetőközeggel.) A kereskedelemben nagy választékban kaphatóak a speciálisan összeállított földkeverékek, amelyek biztosítják az optimális fejlődést, és a bőséges virágzást. Célszerű megbízható helyről fejlett, virágzó palántát vásárolni. A kertészetekben ma már szebbnél szebbek kaphatók, és az árak is megfizethetők, vagy akár saját magunk is szaporíthatjuk kedvenc növényeinket. Ellenőrizzük a helyszínen a levélzet és a gyökérzet egészségügyi állapotát. A faj és fajta kiválasztásánál vegyük figyelembe az ültetési hely fény- és szélviszonyait. A bevált növényeket válasszuk, de mellettük próbálkozhatunk egy-egy újdonsággal is. A vásárolt növényt a lehető leggyorsabban ültessük el, ugyanolyan mélyen, mint a termesztőedényben volt.

 

{gallery}images/stories/verysimple/kozel_a_termeszethez/a{/gallery} 

Védjük a kiszáradástól és sérüléstől! Az egynyári dísznövények többsége jól tűri a meleg, tűző napot. A balkonokon nemcsak ládákba, hanem kaspókba, dézsákba, cserepekbe, sőt függőkosarakba is lehet növényeket ültetni. Nagyobb edénybe valók a hosszabb életű bugenvilleák, citrusok a cserjés margitvirágok, leánderek. A nagyobb növényeket célszerű rögzíteni, mert egy erősebb viharban hamar felborulhat a cserép, és úgy helyezzük el, hogy rálássunk, egymást ne takarják. Gondoljunk a terasz teherbírására is, mert az alaposan megázott vagy jól beöntözött edények nagyon nehezek.

 

Kedvenc balkonnövényeink

Az egyik legkedveltebb balkonnövényünk a muskátli. Minél fiatalabb a növény, annál szebben virágzik. Az álló muskátli elé ültetve rendkívül mutatós növény a kék, apró virágú és levelű lobélia. Kedvelt balkonnövényünk, a függő edénybe ültethető petúnia is, amely a fagyokig nyílik. A félárnyékos szélvédett balkonok növénye lehet még a törpe nebáncsvirág. Ugyancsak a szélvédett árnyékos helyek növénye a gumós begónia. A pendula fajtacsoport különösen alkalmas függőkosarak beültetésére.
 

{gallery}images/stories/verysimple/kozel_a_termeszethez/f{/gallery}

Balkonunkra a virágos növények elé, mellé (álló muskátli) ültethetünk lombbal díszítőket is, például az illatos repkényt. Hajtásai akár 150 cm-re is lecsünghetnek. Szintén nagyon jól mutat a színes virágok mellett a gyopárvirág, a szürke molyhos, apró, tojásdad alakú, ép szélű leveleivel.
Teraszunkat díszíthetjük kúszónövényekkel is, például a kék hajnalkával. A növénynek készítsünk támaszt, mert 2-3 méter magasra is felcsavarodik.
Edénybe ültethetünk például vadszőlőt, amely gyors növekedésű, ősszel pompázatos színekben virít. Érdemes falfelülethez tenni, ahol nincs másmilyen növényzet, ugyanis felfut a falra.
Balkonunk, teraszunk látványa a lakáskultúra szerves része, amivel érdemes foglalkozni. Javítja általános közérzetünket, a kiszögellő terek pedig ékszerei is lehetnek lakásunknak, házunknak.

Rohanó világunkban balkonunk, teraszunk – amikor egyre kevesebb időnk van arra, hogy kimenjünk a természetbe – fontos pihenőhellyé vált. Szebbé, hangulatosabbá tehetjük ezt a kis teret, ha ezeken a rendelkezésre álló négyzetmétereken ki-ki a saját ízlésével összhangban megteremti a természet kis oázisát. A szépen kialakított díszcserjés, virágos balkonládák mindenekelőtt az erkélyek gyöngyei, ám ezeknek adott esetben meghatározó szerepe, funkciója lehet a tágasabb teraszon is.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop