Kovácsoltvas, hegesztett bútorok a lakberendezésben

Kovácsoltvasból az ókori időktől kezdve a legegyedibb díszítő elemek készültek, napjainkra pedig a mediterrán és romantikus lakberendezés alapvető alkotóelemeivé váltak. Természetesen a kifogástalan összkép megteremtéséhez az is elengedhetetlen, hogy a részletek kiegészítsék egymást.

kovacsoltvashegesztettbutorok 720

Nem véletlen, hogy a lakberendezésben a kovácsoltvassal az ágykeretekhez vagy éppen lépcsőkorlátokhoz hasonló nagyobb elemek mellett találkozunk kisebb méretű lakberendezési kiegészítőkkel is, mint a csillárok, éjjeli lámpák, árnyékolók. A kovácsoltvas teremtette hatást erőteljesen megközelítik a hegesztett bútorok is, igaz, utóbbiak elsősorban a kedvezőbb árfekvésnek köszönhetik népszerűségüket. Cikkünkben a különböző motívumokkal díszített kovácsoltvas ágyak mellett más kiegészítőkről is szó lesz.

Nincs két egyforma darab
Az ezredfordulót követően a kovácsoltvas, illetve hegesztett eljárással készült bútorok rendkívül népszerűvé váltak. Egyediségüknek köszönhetően – nem is beszélve arról, hogy a kovácsoltvas bútorelemek és kiegészítők minden darabja kézzel készül – sokan mélyen a zsebükbe nyúlnak akkor, ha egy nagyobb, mutatósabb darabbal öltöztetik otthonukat. Mivel a kovácsoltvas esetén nincs két egyforma forma a világon, népszerűségük mindenekelőtt egyedi megjelenésüknek köszönhető, s ma már nem pusztán – megkockáztathatjuk nem elsősorban – a kertekben találkozni ilyen darabokkal. Míg a kovácsoltvas egyedisége és időtállósága luxust kölcsönöz otthonunknak, túlzott alkalmazásától ridegsége miatt nem árt óvakodni.

Kovácsoltvas ágyak a hálószobában
Nincs olyan otthontulajdonos, aki egy franciaággyal szemben támasztott legalapvetőbb követelménynek ne az eleganciát és a kényelmet társítaná. A kovácsoltvas ágyakkal kapcsolatban is ugyanez a helyzet, ám a kényelem és az elegancia mellett utóbbiak a megnyugvás hangulatát is megteremtik. Újabban a kovácsoltvas ágyak díszítőelemeinek festése vagy antikolása is divatba jött, kifejezetten új megjelenést kölcsönözve ezeknek a bútoroknak. A világos vagy olajzöld tónusok vagy éppen a fehér egyre több helyen szorítja ki a fekete alapszínt. A kovácsoltvas ágyak mellett impozáns és egyedi kovácsoltvas lépcsőkorlátokkal, kapaszkodókkal, lámpákkal vagy éppen virágtartó konzolokkal még egyedibbé tehetjük otthonunkat.

Kovácsoltvas lépcsőkorlátok, hegesztett kötéssel
Míg a kovácsoltvas kerítések mindenekelőtt otthonunk védelmét szolgálják, addig a kovácsoltvas korlátok balesetvédelmi funkciójukon túl igazán egyedivé és stílusossá varázsolják a lakást. Azon túlmenően, hogy esztétikusak, kifejezetten stabil kapaszkodást biztosítanak a lakók számára. A napjainkban készített kovácsoltvasból készült kapaszkodókat általában már hegesztett kötéssel rögzítik. Természetesen a konzolok falhoz történő rögzítése rejtett csavarozással történik. A kovácsoltvasból készült kapaszkodók és korlátok felületének patinázása nagyban megnövelheti a látványt.

Kovácsoltvas asztalok, székek
A kovácsoltvas asztalok nem véletlenül tartoznak a legnépszerűbb kovácsoltvas bútorok közé. E bútordarabok gyakorlatilag minden méretben, alakváltozatban és stílusban hozzáférhetők. A mögöttünk hagyott években a kovácsoltvasból készült étkezőasztalok- és székek mellett az ugyancsak minőségi kovácsoltvasból gyártott dohányzóasztalok és kanapéasztalok is a belsőépítészet világának közkedvelt darabjaivá váltak.

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop